Sähköinen oppimisympäristö ja sääntömuutokset puhuttivat tuomarikouluttajia

Sähköinen oppimisympäristö ja sääntömuutokset puhuttivat tuomarikouluttajia

Sähköisen oppimisympäristön käyttäminen tuomarikoulutuksessa ja sen kehittäminen puhuttivat valtakunnallisilla tuomarikouluttajapäivillä Hämeenlinnassa. Kaksipäiväisen tilaisuuden monipuolinen asialista keräsi paikalle 70 henkeä.

Suomen Urheiluliiton koulutuspäällikkö Tapio Rajala kävi tilaisuudessa läpi, kuinka kakkos- ja kolmostason tuomarikoulutusta tulisi tehdä ja kannusti hyödyntämään sähköistä oppimisympäristöä.

– Samalla käytiin hyvää keskustelua siitä, kuinka tuota ympäristöä voisi kehittää muiden muassa lisäämällä videoita, totesi Suomen Urheiluliiton (SUL) kilpailupäällikkö Mika Muukka.

Kaksipäiväinen koulutustilaisuus alkoi kokeneen, kansainvälisen tason lentopallotuomarin Jarmo Salosen terveisillä. Olympiakisoissa ja muissa arvoturnauksissa tuominnut Salonen korosti valmistautumisen merkitystä.

Hyvä valmistautuminen ja keskittyminen kilpailun aikana ovat Salosen silmin tuomarin onnistumisen tukipuut kaikissa lajeissa. Hän korosti myös tuomarin kykyä esiintyä luottamusta herättävästi ja säilyttää puolueettomuus.

Pasi Oksanen kertasi yleisurheilun kansainvälisiä sääntömuutoksia. Niistä eniten keskustelua herätti rinkilajeja koskeva muutos, jossa tuomarin näkemys ratkaisee, onko ringin takana tapahtunut reunuksen päälle tai sen ulkopuolelle astuminen tahaton vain tahallinen.

Keskustelua synnytti myös suoritusaikojen lyhentäminen kenttälajeissa minuutista 30 sekuntiin poislukien seiväshyppy, jossa se säilyy minuutissa.

Kokenut seiväshyppyvalmentaja Raimo Eskola puhui tuomarikouluttajille seiväshypyn erikoisvaateista. Hän muistutti lajin tuuli – ja sadeherkkyydestä ja pienistä, mutta tärkeistä yksityiskohdista, kuten kumirimasta verryttelyssä ja, että seipäillä tulee olla teline, jossa niitä säilytetään.

Raimo Kallioniemi kävi läpi kilpailujen tapahtumaohjausta, Juha Kylänpää toi tilaisuuteen kuuluttajien ja Vesa Artman lähettäjien näkökulman. Mirko Jalava puhui tilastojen hyödyntämisestä.