Sacramento: Gatlin kukisti Colemanin, Harrisonilta väkevä paluu

Sacramento: Gatlin kukisti Colemanin

Konkari Justin Gatlin hyödynsi haastajan asemansa ja kiihdytti Sacramentossa Yhdysvaltain 100 metrin mestariksi. Gatlin kukisti suosikkina finaaliin lähteneen Christian Colemanin ajoin 9,95-9,98. Kisa juostiin lievään vastatuuleen (-0,7 m/s).

Toissa vuoden MM-kisoissa 100 ja 200 metrillä toiseksi juossut Gatlin, 35, on kärsinyt reisi- ja nivusvaivoista, mutta alkaa pikkuhiljaa päästä huippuvireeseen.

– Sitä vaan yrittää sinnitellä näiden nuorten kanssa, jotka vasta tekevät nimeä itselleen, Gatlin tuumi.

Yhdysvaltain MM-joukkueen 100 metrin kolmas mies on 23-vuotias Christopher Belcher. Hän oli Sacramenton finaalissa kolmas ajalla 10,06. Hänen ennätyksensä on aiemmin tänä vuonna Yhdysvaltain yliopistomestaruuskisoissa juostu 9,93.

Sacramentossa vastatuuleen juostuissa välierissä Coleman otti erävoiton ajalla 10,02 (-1,4 m/s). Gatlin voitti toisen erän ajalla 10,04 (-1,6 m/s).

Naisten 100 metrillä Tori Bowie oli omaa luokkaansa. Hän vei mestaruuden tuulettomassa säässä ajalla 10,94. Bowie oli nopein jo välierissä. Hän voitti eränsä ajalla 11,03 (-1,2 m/s).

Toiseksi 100 metrillä juoksi Deajah Stevens, joka oli Rion olympiakisoissa 200 metrin finaalissa seitsemäs. Aiemmin tänä vuonna hän pinkoi Yhdysvaltain yliopistomestaruuskisojen 100 metrillä toiseksi. Ariana Washington oli Sacramentossa kolmas ajalla 11,10.

Harrisonilta väkevä paluu

Keni Harrison palasi Sacramenossa 100 metrin aitojen alkuerissä radoille ensi kertaa sitten Timanttiliigan Dohan kilpailun, jossa häneltä murtui vasemmasta kädestä luu.

Pika-aitojen ME-nainen oli alkuerien nopein ajalla 12,54, joka syntyi vastatuuleen (-1,4 m/s). Vuosi sitten Harrison jäi USA:n olympiakarsinnoissa kuudenneksi ja putosi jatkosta. Nyt tavoite on varmistaa mm-kisamatka.

– Nyt halusin vain tehdä kunnon ajan, Harrison tuumi alkueristä.

Alysha Johnson, Nia Ali ja Sharika Nelvis olivat Sacramentossa Harrisonin jälkeen alkuerien nopeimmat ajoin 12,71 (-1,4 m/s), 12,74 (-1,7) ja 12,75 (-1,8).

Cunningham 199, Claye 17,91

Naisten korkeushypyssä Vashti Cunningham,19, vei mestaruuden ulkoratojen ennätyksellään 199. Yritykset korkeudesta 202 eivät onnistuneet. Hän ylitti 199 myös talvella 2016 voittaessaan Portlandissa hallimaailmanmestaruuden.

Miesten kolmiloikassa mestariksi nousi Will Claye ponkaistuaan viidennellä kierroksella 17,91 (+0,9 m/s). Hän sai kilpailussa viisi mitattua hyppyä, joista voittohypyn lisäksi kolme muuta (17,68-17,79-17,76) olisivat riittäneet kilpailun voittoon.

Claye on voittanut kaksi olympiahopeaa ja MM-pronssia. Lontoossa hän on mestarisuosikkeja yhdessä MM-titteliä puolustavan joukkuetoverinsa Christian Taylorin kanssa.

Taylorilla on puolustavana mestarina paikka Lontoon kisoihin, mutta Yhdysvaltain yleisurheiluliitto edellytti, että hän osallistuu silti mestaruuskisoihin. Tällä kaudella 18,11 liitänyt Taylor kävi Sacramentossa ponnistamassa yhden yliastutuksi menneen hypyn.

Kokenut Chris Benard oli Sacramenton kolmiloikkakisan toinen tuloksella 17,48 ja Donald Scott kolmas loikittuaan 17,25. Kumpikin petrasi Sacramentossa ennätystään.

Chelimo ja Houlihan 5000 metrin mestarit

Rion olympiakisojen hopeamitalisti Paul Chelimo juoksi selkeän voiton miesten 5000 metrillä ajalla 13.08,62. Eric Jenkins oli toinen (13.15,74) ja Ryan Hill kolmas (13.16,99).

Viime kesän olympiafinalisti Shelby Houlihan voitti naisten 5000 metriä ajalla 15.13,87. Shannon Rowbury ja 10 000 metrin mestari Molly Huddle juoksivat kaksi muuta MM-kisapaikkaa ajoin 15.14,08 ja 15.15,29.

Trey Hardee voitti kymmenottelun 8225 pisteellä. Zach Ziemek oli toinen (8155) ja Devon Williams kolmas (8131).