Saarinen odottaa ennätyskesää, Osku-liikkeillä vammat kuriin

Kalevan kisojen kuntokatsastus

Esbo IF:n Roope Saarisen vauhti talven hallikisoissa vihjasi, että pitkänhuiskea sprintteri voisi kesällä olla kiinnostavaa seurattavaa, mutta millä matkalla?

– Koutsi puhuu 400 metristä. Omassa mielessä on pyörinyt enemmän 200 metriä. Varmaan kaikkea juostaan 100 metristä 400 metriin, Saarinen myhäilee vetotreenin päätteeksi harjoitusleirillä Espanjassa.

Koutsilla Saarinen viittaa Atte Pettiseen, jonka juoksijaryhmä virittelee kesän kuntoa Torremolinoksen kentällä.

 Onko treeneissä ollut varttimailin painotusta syksystä lähtien?

– Ei. Vasta nyt hallikauden jälkeen on juostu enemmän määrää. Koutsin mielestä vissiin nopeusarvot saavutettiin, ja nyt on sitten lähdetty hakemaan vähän lisää kestävyyttä, Saarinen sanoo.

Loukkaantumiset ovat varjostaneet lahjakkaan sprintterin uraa. Saarisen 200 metrin ennätys 21,19 on toissa kaudella ja 400 metrin ennätys 48,02 kolmen vuoden takaa. 

Takareisivaiva rikkoi viime kesän, mutta talvella Saarinen, 23, kiihdytti halliennätyksiinsä 60 metrillä (6,88) ja 200 metrillä (21,34). Kolmeen vuoteen ensimmäinen hallissa juostu 400 metriä kulki sekin 49,90. 

– Pääsin heti syksystä harjoittelemaan kunnolla. Pohjaa tuli enemmän ja sitä kautta pystyin sitten vähän parempiin suorituksiin, Saarinen valottaa talven vauhdin taustoja.

Vammoja koetetaan nyt kiertää entistä paremmalla huoltavalla harjoittelulla.

– Paljon on tehty Osku-liikkeitä, eli tuollaisia takareisiä ja keskivartaloa vahvistavia liikkeitä, Saarinen sanoo.

Osku-liikkeet viittaavat Pettisen treeniryhmän kärkinimeen Oskari Möröön.

– Mörö sai fyssarilta noita liikkeitä. Niitä on sitten alettu tekemään enemmän koko porukalla, Saarinen sanoo.

Back kilpakumppanina ja kirittäjänä

Turussa bioktekniikkaa opiskeleva Saarinen sai kevään korvalla yhden huolen mielestään, kun kandityö tuli almiiksi. Hyvin hän on edistynyt myös harjoituksissa, joissa nyt on vetoapuna Pettisen ryhmän tuore tulokas ja kesän kilpakumppani Erik Back. HIFK:n juoksija pinkoi talvella 400 metriä omaa halliennätyskyytiä 49,08.

– Ennätykset ovat kesän tavoitteena. MM-kisat eivät ole minulle realismia, joten Kalevan kisat ja Eliittikisat ovat kauden pääkilpailut. Ensi vuoden EM-kisoja kohden mennään, Saarinen sanoo. 

Pikajuoksun kotimaiset kärkinimet ovat talvehtineet ilman ongelmia, joten Saarinen odottaa tasokasta kilpailukautta.

– Se on hyvä juttu, että kaikki menevät eteenpäin. Mukava, jos päästäisiin jatkossa viestissä vähän isompiinkin kekkereihin.