Saapunki nopein Šmarna Goran vuorijuoksussa

Susanna Saapunki otti ylivoimaisen voiton Šmarna Goran vuorijuoksussa Sloveniassa. Maailmancupin osakilpailun matkana oli 10 kilometriä, jossa kahdella mäkiosuudella oli nousua yhteensä 705 metriä ja välissä laskua 350 metriä.

– Tämä on silver-tason kilpailu, joten parhaimmat maailmancupin kisaajat eivät olleet nyt mukana, koska viikon päästä on mc:n viimeiset ja kovemmat kisat Gran Canarialla. Minulle oli tärkeää kerätä vielä lisää mc-pisteitä täältä Sloveniasta, Saapunki kertoi.

Saapunki johti naisten juoksua koko matkan, ja puolimatkassa hänen eronsa seuraavaan oli jo puolitoista minuuttia. Aivan ongelmitta ei Saapungin juoksu kuitenkaan sujunut, sillä puolimatkan jälkeen hän kaatui pahasti.

– Hiekkaisella alamäkiosuudella vauhtini kiihtyi kovaksi ja liukastuin ensimmäisessä mutkassa, sääreensä ja kasvoihin naarmuja saanut Saapunki kertoi maalissa ensiavun hoivissa.

– Huomenna saattaa olla silmäkulma mustana.

Susanna Saapunki johti naisten kilpailua koko matkan. Kuvassa näkyvä hiekkatie oli reitin helpointa osuutta.

Sprinttikisa edellisenä iltana

Saapungin voittoaika kympillä oli 49.41, kun viime vuonna matka vei kolmannen sijan myötä aikaa 51.13. Reittiennätystä pitää hallussaan naisten vuorijuoksun legenda, Itävallan Andrea Mayr ajalla 47.40.

Ennen lauantain kilpailua Saapunki osallistui voitokkaasti myös perjantaina oheislajina juostuun sprinttikisaan, joka oli suoraa nousua Šmarna Goran huipulle: matkaa 1,85 kilometriä ja nousua 360 metriä. Saapungin voittoaika oli nyt 13.06, kun vuosi sitten rankka nousu vaati yli 20 sekuntia enemmän aikaa.

Šmarna Gora on maailmancupin osakilpailuista alustaltaan teknisin, koska vuoren rinteillä on runsaasti juurakkoista polkua.

Mc-kiertue päättyy viikon päästä Kanarian saarille, jossa Saapunki juoksee perjantaina ja sunnuntaina. Jos kilpailut sujuvat hyvin ja Saapunki on edellä pahimpia kilpailijoitaan, hänellä on mahdollisuudet cupin kokonaiskilpailussa mitalisijojen tuntumaan.

– Palkintopallille nousu vaatisi molempien osakilpailujen voittamista, mutta vastassa on nyt kovia kenialaisia, Suomen vuoriekspertti uumoili.

Italian Bormiossa asuva Saapunki on keskittynyt vuorijuoksuun kaksi vuotta. Tulevaisuudelle on selkeät tavoitteet.

– Maantiekymppi pitäisi saada kulkemaan 32 minuuttiin, niin se auttaisi vuorijuoksussakin.

Tällä hetkellä Saapungin ennätys on 33.27, joka on tällä hetkellä kauden kärkitulos Suomessa.

Saapunkia kiinnostavat myös syksyn EM-maastot, mutta ongelmana taitaa olla valintakuviot.

– Pitäisi kai käydä juoksemassa PM-maastot Islannissa, jotta joukkueeseen pääsisi. Matka sinne tuntuu turhan pitkältä. Täällä Alpeilla on erilaisia maasto- ja vuorijuoksukisoja tarjolla viikoittain, keväällä SM-maastoissa hopealle juossut Saapunki pohti.

 

Šmarna Gora, Slovenia, 7.10.

Vuorijuoksun maailmancup

Miehet 10 km: 1) Isacco Costa Italia43.13,4, 2) Lengen Lorkurraru Kenia  43.21,1, 3) Remi Leroux Kanada 43.31,5.

Naiset 10 km: 1) Susanna Saapunki Suomi 49.41,6, 2) Varineja Drašler Slovenia 52.21,2, 3) Nuša Mali Slovenia 53.20,7.

Kaikki tulokset:

https://www.timingljubljana.si/rezultati.aspx?IDtekme=5400&tip=B

Kisasivut:

https://smarnogorski-teki.si/en/home-2/