Ruuskasen huippuheitto säväytti, Mörö haistoi tuulet oikein

Ruuskasen huippuheitto säväytti

Antti Ruuskasen huippuheitto säväytti Amsterdamin museoaukiolla EM-kisojen avauspäivän iltakilpailuissa. Ruuskanen kiskaisi keihäänheiton ensimmäisen karsintaryhmän avauksessa kauden kotimaisen kärkituloksen 88,23 ja siirtyi valmistautumaan loppukilpailuun.

Tulos on Ruuskasen uran toiseksi pisin. Paremmin hän on heittänyt vain viime vuoden Kalevan kisoissa Porissa, jossa hän teki ennätyksensä 88,98. Heitto vei Ruuskasen myös kuluvan kesän maailmantilastossa toiseksi Saksan Thomas Röhlerin jälkeen.

– Tiesin heti, että karsintaraja menee, kun heitto lähti. Se lähti hyvässä asennossa ja hyvin ylös, Ruuskanen sanoi.

Ruuskasen heittoa ei häirinnyt se, että urheilijat joutuivat tekemään verryttelyn olympiastadionin lähellä verryttelykentällä, josta oli pitkä siirtymä varsinaiselle heittokentälle.

– Ensimmäisen verryttelyheitot menivät päin prinkkalaan, Ruuskanen muisteli museonaukion heittojaan.

Torstaiseen finaaliin Ruuskanen lähtee luottavaisena.

– Ei se kunto siitä mihinkään yhdessä yössä katoa, Ruuskanen sanoi.

Pitkämäki: Vaisuja vetoja

Tero Pitkämäki oli karsinnassa neljästoista 80,52 kantaneella heitolla, joka ei kantanut finaaliin. Pitkämäen tulos syntyi toisella heitolla, kahta muuta ei mitattu.

– Vaisuja vetoja, tehotonta. Sama kuin Turussa ja jatkui täällä, Pitkämäki sanoi.

Pitkämäki joutui oksentamaan ennen karsintoja, mutta heittäjän mukaan se johtui siitä, että pari vitamiinipilleriä jäi kurkkuun. Sillä ei hänen mukaansa ollut mitään tekemistä karsintavireen kanssa.

Ari Mannio koki saman kohtalon kuin Pitkämäki. Mannion parhaaksi jäi 78,55, joka toi 19. sijan.

– Kova yritys, mutta teknisesti huonoja heittoja. Pitää palata sorvin ääreen, harjoitella ja hakea takaisin hyvä tekniikka, Mannio sanoi.

Tarkoittaako se kilpailutaukoa?

– Täytyy vielä keskustella valmentajan kanssa, mutta todennäköisesti olen kilpailutauolla Kalevan kisoihin asti. Tarvitaan hyviä heittoharjoituksia, joilla saan itseluottamuksen takaisin.

Kilpailussa Tshekin Jakub Vadlejch oli toinen (85,06) ja Vitezlav Vesely kolmas (84,32). Kauden kärkitulosta halussaan pitävä Saksan Thomas Röhler oli neljäs (83,98). 

Puola sai finaaliin kolme heittäjää, joista Marcin Krukowski oli paras heitettyään 81,88.

Mörö haisteli tuulet oikein

Olympiastadionilla Oskari Mörö osasi haistella vaikeat tuulet ja sovittaa juoksunsa niihin. Mörö juoksi 400 metrin aitojen välieriin oltuaan alkuerässään toinen ajalla 50,37.

– Tuuli pyöri todella paljon, joten juoksin 14 askeleen rytmillä seitsemännelle aidalle, Mörö kertaili.

Tuulen takia Mörö joutui sipsuttelemaan aidalle tullessa useamman kerran, mutta juoksu pysyi hyvin koossa.

– Olen harjoittelut aitoja sattumanvaraisilla väleillä ja sitä oli nyt hyötyä, Mörö tuumi.

Mörö nousi juoksun lopussa toiseksi ja sinetöi suoran jatkopaikan. Erän voitti Slovakian Martin Kucera ennätyksellään 49,56.

– Alkuerä on aina se vaikein juoksu. Välierään on helppo mennä, pistää vaan nastan lautaab, Mörö sanoi.

Jussi Kanervo lähti rohkeasti tuuliseen keliin tekemään hyvää juoksua, mutta taipui eränsä seitsemänneksi ajalla 52,35.

Peiponen ei antanut periksi

Johanna Peiponen ei antanut periksi EM-kisojen 10 000 metrillä. Jalkakivut kiusasivat kilpailuun valmistautumista ja juoksua, mutta Peiponen taivalsi maaliin ajassa 34.39,91 ja oli kuudestoista.

– Tiesin, että se sattuu, Peiponen sanoi ja totesi, ettei miettinyt kilpailun jättämistä kesken.

– Joskus se menee näin. Tämä on otettava opettavaisena asiana, Peiponen viittasi jalkavaivaan, joka sotki kilpailuun valmistautumisen.

Kilpailun voitti 22-vuotiaiden EE-ajan 31.12,86 juossut Turkin Can Yasemin. Alkujaan hän on kenialainen Vivian Jemutai. Portugalin Dulce Felix oli toinen ajalla 31.19,03 ja Norjan Karoline Grövdal kolmas ennätyksellään 31.23,45.