Ruuskanen väkevässä heittovireessä kohti MM-kesää (video)

Ruuskanen väkevässä heittovireessä kohti MM-kesää (video)

Keihäänheittäjä Antti Ruuskasen ei tarvitse luottaa tuntumaan. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (Kihu) testit vahvistivat, että pääsiäisen ajaksi treenileirille Tanhuvaaran urheiluopistolla suuntaava heittäjä etenee kohti MM-kesää aikataulussa.

Ruuskasen keihäs pamahteli Jyväskylän Hippos-hallissa pressuun juuri niin vihaisen tanakasti kuin heittäjä ja hänen valmentajansa Jarmo Hirvonen odottivat.

– Viime vuodesta vetomatka on kasvanut kymmenen senttiä, lähtönopeus oli hyvä (27,9 m/s), lähtökulma hieman matala kuten se hallissa tapaa olla, ja tukijalka tuli maahan hieman aiempaa nopeammin, Hirvonen kertasi tuloksia.

– Tasaisuus on minun valttini. Ei tule heikkoja heittoja, Ruuskanen kertasi omaa tuntumaansa.

Ruuskasella on takanaan hyvä harjoituskausi, ja sen ensimmäinen pitkä etelän leiri. Etelä-Afrikan Potchefstroomin seitsemän heittoharjoituksen perusteella heittäjä on pari metriä edellä viime vuoden vastaavan ajankohdan tasoa. Viime kesänä 88,01 heittänyt Euroopan mestari ei silti lupaa 90 metrin rajan rikkoutumista

– Ensi kesänä voi tulla 90 metrin heitto, mutta minusta urheilijan ei kannata asettaa itselleen tulostavoitteita. Tulee vain painetta ja stressiä, jos tuloksia ei ala heti alkukaudesta tulemaan. Hankkiutuu vain koviin kisoihin ja alkaa käynnistelemään konetta, Ruuskanen linjaa.

Mämmiä, mutta ei ihan Miedon tahtiin

Ruuskaselle alkukauden kisat ovat usein olleet takkuisia. Jos kuluvan kuun lopulla alkavan Portugalin harjoitusleiri onnistuu, pielavetinen saattaa tänä vuonna tehdä poikkeuksen ja heittää  pitkälle heti 15. toukokuuta Dohasta alkavan kilpailukauden alussa.

Alkukesän hyvät tulosodotukset ovat realistisia myös Kihun testejä seuranneen Suomen Urheiluliiton lajivalmentajan Kimmo Kinnusen silmissä.

– Antin tekniikaan viime vuonna tehdyt muutokset ovat vakiintuneet hyvälle tasolle. Nyt kyse on enää pikkuasioiden viilaamisesta. Ne ovat niitä asioita, joilla mestaruudet otetaan, Kinnunen sanoo.

Ruuskasen harjoituskauden toistaiseksi ainoa takaisku oli kahden viikon flunssa ja silmätulehdus Etelä-Afrikan leirin päätteeksi. Hirvosen mukaan heittäjän voimat ja muut ominaisuudet ovat silti ennätystasoa. Flunssan tuomaa treenitaukoa kiritään vielä kiinni pääsiäisen leirillä, mutta ei hampaat irvessä.

– Mämmiäkin syödään, mutta ihan Juha Miedon lukemille en siinä pääse. Kulutus ei ole ihan samalla tasolla kuin noilla hiihtäjillä, Ruuskanen veisteli Miedon pääsiäisoperinteestä johon kuuluu kymmeniä ropposia mämmiä.

Sellainen retvakka suomalainen

Ruuskasen valmistautumista elokuussa Pekingin MM-kisoissa huipentuvaan kilpailukauteen helpotti myös varhainen valinta MM-joukkueeseen. Sillä oli heittäjän mukaan merkitystä.

– Se on hieno tilanne, kun on lippu taskussa, mutta toki se annettaan innokkaammalle ja paremmalle, jos ei ole kesällä kunnossa tai terveenä.

Kuka sitten Ruuskasen mielestä voisi olla kolmas mies MM-joukkueeseen hänen ja niinikään jo joukkueen valitun Tero Pitkämäen lisäksi.

– Sellainen retvakka suomalainen se on, Ruuskanen väistää kysymyksen.

SUL:n keihäänheiton toisen lajivalmentajan Kari Ihalaisen mukaan paikasta on tulossa hyvä ja tasainen kilpailu. Viime kesän EM-nelosella Lassi Etelätalolla on ollut kevättalven aikana käden ja kyljen kanssa murheita, mutta fysiikka on silti hyvässä iskussa. Kovia MM-kisakellokaita ovat myös kauden treenirytmitystään reilusti muuttanut Ari Mannio ja väkevää paluuta huipulle tekevä Teemu Wirkkala.


Antti Ruuskanen, Kimmo Kinnunen ja Jarmo Hirvonen

Antti Ruuskanen, Kimmo Kinnunen ja Jarmo Hirvonen arvioivat Ruuskasen tuloksia Kihun testeissä Jyväskylässä.

,