Ruuskanen otti finaalipaikan kauden avausheitolla: ”82-83 metrin heitolla voi mestaruus irrota”

Antti Ruuskanen ennustaa Turun Kalevan kisojen sunnuntaisen finaalin palauttavan kotimaisen miesten keihäänheiton yli 80 metrin tuloksiin.

– Sellaisella 82-83 metrin heitolla voi Suomen mestaruus irrota, Ruuskanen ennakoi.

Ruuskanen voitti karsinnan 77,79 kantaneella heitolla. Sen hän silpaisi karsinnan ja samalla koko kesän ensimmäisellä kilpailuheitollaan. Verryttelyssä kokeneella heittäjällä oli vielä pieniä haasteitta.

– Piti vaihtaa piikkarin piikit toisenlaisiin ennen kuin sain tossun pitämään, Ruuskanen kertaili.

Turun Kalevan kisat ovat Ruuskaselle ensimmäinen kilpailu sitten Dohan MM-kisojen karsinnan.

– Kyllä se jännitti, mutta pitääkin jännittää, kun edellisestä kilpailusta on 10 kuukautta ja tässä välissä oli polven tähystysoperaatio, jonka jäljiltä tukijalka on saatu siihen kuntoon, että se varmaan kestää, Ruuskanen kertaili.

”Se motivoi kun Lassi vei tikkarin suusta”

Ruuskanen, 36, on tähdännyt kuntonsa nimenomaan Kalevan kisoihin. Takana on 3-4 pidemmän vauhdin heittosessiota. Viimeisen parin viikon ajan treeniä on alettu keventää.

– Suomen mestaruus kiinnostaa. Se motivoi, kun Lassi Etelätalo vei minulta viime vuonna tikkarin suusta, Ruuskanen muisteli vuoden takaista Lappeenrannan Kalevan kisojen finaalia, jossa Etelätalo nousi mestariksi viimeisellä heitollaan ja pudotti Ruuskasen hopealle.

Ruuskanen on voittanut Suomen mestaruuden kolmesti. Toistaiseksi hänen suunnitelmissaan ei ole muita kilpailuja Kalevan kisojen jälkeen.

– Keskitytään nyt sunnuntaihin ja katsotaan sen jälkeen, Ruuskanen sanoi.

Laine sai keihään hallintaan

Topias Laine oli keihäskarsinnan toinen uransa kolmanneksi parhaalla heitolla 76,72.

– Se oli helppo heitto ja osui kohdilleen. Ei se kummempi heitto ollut kuin alkukesän kisoissa, mutta niissä on ollut ongelmia välineen hallinnan kanssa. Nyt keihäs pysyi hyvin hallinnassa, Laine kertaili.

Laine, 19, on tänä vuonna heittänyt ennätyksekseen 78,16, mutta pari edellistä kilpailua ovat tuottaneet 71-72 metrin kaaria. Laine arvioi, että talvinen nilkan nivelsidevamma, joka vaati leikkauksen, verotti kuluvaan kauteen valmistavaa heittoharjoittelua, joka näkyy vielä heittovarmuudessa.

Kuusela: Kyynärpää pitää ”putsata”

Kyynärpäävaivan kanssa kamppaileva Toni Kuusela oli Kalevan kisojen karsinnassa kolmas heitettyään 76,26 ja Jami Kinnunen neljäs 75,83 kantaneella heitolla.

– Olen lepuuttanut kättä elokuun alun Kuortaneen kisan jälkeen. Se on nyt parempi, mutta kausi varmaan loppuu Kalevan kisojen finaaliin. Kyynärpää ei varmaan tule kuntoon ennen kuin se avataan ja putsataan, Kuusela arvioi.

Mestaruutta puolustava Lassi Etelätalo oli karsinnan viides tuloksella 75,57. Kymmenen finalistin joukkoon mahtui vielä tuloksella 72,20, jonka heitti kokenut Sampo Lehtola. Hän palasi tällä kaudella kilpakentille kolmen vuoden tauon jälkeen.