Ruuskanen ja Pitkämäki: Uusi keihäs talvella testiin, käytössä ehkä Riossa

Asko Härkösen kolumni: Valmentaja keskiön tuntumassa?

Hiljattain Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) hyväksynnän saanut suomalainen keihäs on mahdollista saada käyttöön jo kuluvan kauden Timanttiliigassa ja elokuisissa MM-kilpailuissa Pekingissä.

Dohassa Timanttiliigan avaukseen valmistautuvat Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki ovat valmiita kokeilemaan One Way Sport oy:n keihästä heti, kun se saadaan kilpailuihin. Kaksikko uskoo kuitenkin, että Pekingin MM-kilpailut tulevat uuden keihään hyödyntämistä ajatelleen hieman liian aikaisin.

– Sen perusteella mitä keihään prototyyppiä testasin, se on aika paljon erilainen kuin muut keihäät. Siihen pitäisi saada tuntumaa, joten Pekingiä ajatellen sen kanssa voi tulla vähän kiire, Pitkämäki sanoo.

Keihään kehittäneen Tampereen teknillisen yliopiston professorin Lauri Kettusen tavoite oli rakentaa keihäs, jota on tarjolla erilaisilla painonjakaumilla. Näin heittäjä voi valita omaan vetotapaansa sopivan välineen.

– Veikkaisin, että sen hyödyntäminen olisi optimaalisempaa ensi vuoden olympiakisoissa. Itse näen, että nyt kesällä sitä on turha ruveta testailemaan. Tekee sen kanssa  talvella tutkimustyötä, ja katsoo jos siihen löytyy luottoa. Toki olisi hyvä kokeilla sitä jo jossakin tänä kesänä, Ruuskanen sanoo.

Uudella keihäällä voi heittää arvokilpailuissa heti, kun se päivitetään IAAF:n välinelistalle ja tuotanto alkaa rullata riittävän laajana.
 

”Jos nyt päästäisiin ryhdikkäästi lentokentälle”
 

Timanttiliigan perjantaisen Dohan kilpailun suhteen Pitkämäellä ja Ruuskasella on yhteinen toive.

– Jos nyt päästäisiin molemmat ryhdikkäästi takaisin lentokentälle. Kaksi vuotta sitten, kun oltiin viimeksi täällä, taidettiin molemmat linkuttaa kentälle mennessä. Antilta meni varpaan kynsi ja minulta kylki, Pitkämäki nauraa muistolle.

Toissa vuonna Pitkämäki oli Dohassa toinen 82,18 kantaneella heitolla ja Ruuskanen seitsemäs jäätyään rutkasti alle 80 metrin.

– Nyt ei yritetä halkaista kenttää ensimmäisellä heitolla. Pikku hiljaa pannaan kierroksia lisää. Jospa se hyvä heitto sieltä tarttuisi, Ruuskanen linjaa perjantaista taktiikkansa.

Pitkämäki ja Ruuskanen tulivat Dohan 30-40 plusasteen helteeseen Portugalin treenileiriltä, joka sujui molemmilta koko lailla suunnitelmien mukaan. Pitkämäen fyysinen isku on hyvä, mutta Dohan tuloksia hän odottaa uteliaana.

– Heittäminen jäi leirillä pikkuisen tavoitetasosta. En saanut heittoon lähtönopeuksia ihan niin kuin olisi tarvinnut, vaikka tekniikassa ei ollut mitään hirveitä virheitä ja fyysisesti olen kunnossa, Pitkämäki tunnustaa.

– Toivottavasti lämpö aukaisee hieman heittopuolta. Voi olla, että se vaatii vain kilpailun, että heitto alkaa kulkea. Viime kesänäkään en harjoituksissa heittänyt  pitkälle, kilpailussa meni viisi metriä pidemmälle, Pitkämäki sanoo

Ruuskanen: Varman päälle -taktiikalla
 

Ruuskasen heitot ja fyysinen harjoittelu kulkivat Portugalin leirillä sulavasti. Hän ehti treenien välisessä myös haastaa Timanttiliigan viime vuoden voittajan Thomas Röhlerin niin pöytätenniksessä kuin frisbeenheitossa.

Dohasta hän ei silti odota ihmeitä.

– Ei kannata lähteä henkseleitä paukuttelemaan. Viime keväänäkin olin hyvässä kunnossa leirin jälkeen, mutta tulos avauskisassa jäi vaatimattomaksi. Varman päälle taktiikalla mennään, Ruuskanen sanoo.

Dohassa Ruuskasen ja Pitkämäen haastajina ovat muun muassa Petteri Piirosen valmentamat Ihab Abdelrahman ja Julius Yego sekä Timanttiliigan viime vuoden keihäänheiton lajivoittaja Röhler ja hallitseva maailmanmestari Vítęzslav Veselý.


ruuskanen_antti_aitoo_1_of_1.jpg

Antti Ruuskasen jalat ovat virkeässä vireessä. Tässä Portugalin leiriltä aitajuoksun mallia nurmialustalla.