Rutherford ja Spanovic mainiossa vireessä, Merritt sai revanssin

Rutherford ponnisti 826 Albuquerquessa

Tuore maailmanmestari Greg Rutherford täydensi meriittilistaansa pituushypyn Timanttiliigan kokonaiskilpailun voiton  Zürichissä liigan ensimmäisessä finaalissa. Se poiki hänelle 40 000 dollaria, timantin ja paikan vuoden 2017 Lontoon MM-kisoihin.

Rutherford voitti Zürichin kilpailun ponkaistuaan 832. Toiseksi sijoittui Yhdysvaltain Marquis Dendy samalla tuloksella Rutherfordin kanssa. Kovatasoisessa mittelössä Australian Fabrice Lapierre oli kolmas kauden parhaallaan 827 ja Yhdysvaltain Jeff Henderson neljäs ponkaistuaan 822.

– Minulle oli todella tärkeää olla mukana tässä kilpailussa ja voittaa. Se, että voitin MM-tittelin ja Timanttiliigan oli kerta kaikkiaan hienoa. Moni noista muista hyppääjistä varmaan ajatteli, että voittaa minut täällä Zürichissä, mutta se vaan ei toiminut, Rutherford hehkutti.

Varttimaileri LaShawn Merritt juoksi maistuvan ykkössijan 400 metriltä ajalla 44,18. Koleassa säässä Pekingin MM-hopeamitalistin taakse jäi muiden muassa tuore maailmanmestari, Etelä-Afrikan Wayde van Nieker, joka oli kolmas ajalla 44,35.

– Nyt kiinnosti vain voitto. Siihen pitää pystyä, oli sää mikä hyvänsä, Merritt tuumi juoksusta.

Merrittin ja van Niekerkin väliin kiilasi Grenadan Kirani James ajalla 44,28. Kakkossijalla hän sinetöi Timanttiliigan lajivoiton ja sen tuomat muhkeat palkintotaalat.

Serbian pituushyppytähden Ivana Spanovicin loistovire jatkui Zürichissä. Hän kohensi Pekingin MM-finaalissa maansa ennätystä lukemiin 701. Zürichissä hän paransi tuota tulosta sentillä voittaessaan kilpailun 702 kantaneella hypyllä.

Spanovicin taakse jäivät Pekingin maailmanmestari, Yhdysvaltain Tianna Bartoletta, joka oli toinen hypättyään 697 ja MM-kakkonen, britti Shara Proctor, joka oli Zürichissä kolmas tuloksella 658. Timanttiliigan kokonaiskilpailussa lajivoiton pokkasi Bartoletta.

– Nyt oli paljon rennompi olo kuin Pekingissä. Siellä ihmiset odottivat minun voittavan ja oli paineita. Nyt oli kiva fiilis, vaikkei tämä mikään revanssi ollutkaan, Spanovic sanoi.

Kreikkalaishyppääjälle liigan lajivoitto

Kreikkalainen Nikoleta Kiriakopoulou sai revanssin Zürichissä Pekingin MM-kisojen seiväskilpailun kolmossijasta. Hän voitti Zürichissä ylitettyään 477 ja varmisti samalla lajin kokonaiskilpailun kärkisijan Timanttiliigassa.

Tällä kaudella 483 ylittäneen kreikkalaisen taakse jäivät Zürichissä Pekingin MM-kakkonen Brasilian Fabiana Muerer (472) ja hallitseva maailmanmestari Kuuban Yarisley Silva (472).

Viime vuosien arvokisojen naisten 100 metrin kestomestari Shelly-Ann Fraser-Pryce ei ollut yllätettävissä Zürichissä. Jamakalainen tikkasi muilta karkuun tutusti jo lähtökiihdytyksessä ja vei voiton kylmähkö sää huomioiden hyvällä ajalla 10,93. Nigerian Blessing Okagbare nousi toiseksi ajalla 10,98.

 – Ihan hyvältä tuntui, vaikka tämä kilpailu tuli niin nopeasti Kiinan MM-kisojen jälkeen, tuumi Fraser-Pryce, joka voitti myös liigan 100 metrin kokonaiskilpailun.

Hallitseva maailmanmestari Venäjän Sergei Shubenkov oli nopein 110 metrin aidoissa Zürichin koleissa oloissa. Hän voitti kisan ajalla 13,14. Yhdysvaltain David Oliver rymisteli toiseksi ajassa 13,30 ja sinetöi lajin kokonaiskilpailun voiton liigassa.

Tshekki Zuzana Hejnova ja Tanskan Sara Petersen juoksijat naisten 400 metrin aitojen kärkisijat sekunnin kymmenyksen erolla ajoin 54,47 ja 54,57

Ayana piti taas Dibaban aisoissa

Kestävyysjuoksumatkoilla Etiopian Almaz Ayana jäi täpärästi 3000 metrin kauden kärkiajasta Zürichin voittoajallaan 8.22,34. Hän piti kuitenkin Pekingin MM-kisojen 5000 metrin tapaan maajoukkuetoverinsa Genzebe Dibaban takanaan.

Dibaba oli toinen ajalla 8.26,54 ja pakkasi kisan jälkeen matkalaukkuunsa lajin kokonaiskilpailun voittoshekin.

– Raskas kilpailu. Olin aika väsynyt Pekingin MM-kisojen 1500 ja 5000 metrin jälkeen, Dibaba totesi.

Kenian Paul Kipsiele Koech juoksi 3000 metrin esteissä hienoisen yllätysvoiton ajalla 8.10,24. Matkan nelinkertainen MM-voittaja Kenian Ezekiel Kemboi hiipui neljänneksi ajalla 8.21,16.

Puolan Adam Kszczot kiri voittoon miesten 800 metrillä ajalla 1.45,55, kun ME-mies ja hallitseva maailmanmestari David Rudisha ehti maaliin vasta neljäntenä. Rudishan aika oli 1.45,91.

Asbel Kiprop johti kenialaiset kolmoisvoittoon 1500 metrillä ajalla 3.35,79. Naisten 800 metrillä MM-kolmonen, Kenian Eunice  Sum vei voiton ajalla 1.59,13.

Barber ylitti 592, Spotakovalle liigan lajivoitto

Seiväshypyn kanadalainen maailmanmestari Shawn Barber ei onnistunut yrityksissään korkeudesta 601, mutta voitti Zürichissä taivutettuaan toisellaan 592. Puolan Piotr Lisek ja Saksan Raphael Holzdeppe olivat toinen ja kolmas jäätyään korkeuteen 567.

Pekingin MM-kisoissa vaisusti esiintynyt Barbota Spotakova sai pientä balsamia haavoihin Zürichin naisten keihäskilpailun voitolla. Se heltisi tuloksella 64,13 ja riitti tekemään tshekkiheittäjästä timanttiliigan tämän vuoden lajivoittajan. 

Miesten kiekkokilpailussa Pekingin MM-kisojen pronssimitalisti Robert Urbanek heitti 65,78 ja kukisti maanmiehensä ja hallitsevan maailmanmestarin Pjotr Malachowskin, joka oli toinen (65,04).

Saksan Christina Schwanitz työnsi 19,91 ja voitti naisten kuulantyönnön ja sinetöi samalla liigasta lajivoiton.

Tuloksia