Ruotsi vei sekä naisten että miesten ottelut

Ruotsi vei sekä naisten että miesten ottelut

Ruotsi vei sekä naisten että miesten Ruotsi-ottelut Tukholmassa. Miesten ottelussa isäntämaa juhli pistein 216–188, naisten ottelussa 232,5–177,5.

Tilastojen Ruotsille povaama voitto toteutui, mutta miesten osalta ottelu pysyi tiukkana.

–  Viime vuonna miesten maaottelussa tuli parikymmentä pistettä takkiin, silloin kestävyysjuoksut olivat heikkoja. Nyt menetimme paljon pisteitä pikajuoksuissa, kenttälajeissa olimme parempia. Naisten osalta tilastot pitivät aika hyvin, tosin ne olivat meille karuja, valmennusjohtaja Jorma Kemppainen sanoi.

Tero Pitkämäki päätti kilpailukautensa Ruotsi-ottelun keihäsvoittoon tuloksella 80,28. Suomi vei keihäässä pisteet 14–8, kun Lassi Etelätalo oli kolmas (74,72) ja Jani Kiiskilä neljäs (74,54).

– Verryttelyssä tuntui todella hyvältä. Olosuhteet olivat sellaiset, että pieni asentovirhe keihäässä kostautui heti. Paras tulos tuli, kun pudotin reilusti lähtönopeutta. Otin varman päälle tuloksen. Olisin kyllä halunnut heittää pitkälle, Pitkämäki mietiskeli.

Hän päätti kautensa tyytyväisenä.

– Loppukaudella on ollut mukava heittää, hän sanoi.

Uransa jatkosta Pitkämäki päättää kuukauden huilin jälkeen.

– On todennäköisempää, että päätän jatkaa uraa kuin lopettaa, hän sanoi.

Myös Etelätalolla oli haastetta olosuhteiden kanssa.

– Jos yhtään lähti huonoon asentoon, jäi alle 70 metrin. Lappeenrannassa otti vähän selkään, se tuntui. Vanha selkä-kylkivaiva, se teki heittämisen varovaksi, Etelätalo kertoi.

Jani Kiiskilä oli maaottelussa ensimmäistä kertaa ja nautti kokemuksestaan.

– Oli kunnia-asia päästä tänne, Kiiskilä sanoi.

Kemiläinen toivoo saavansa asiansa järjestettyä niin, että voisi satsata ensi vuoden ammattimaiseen harjoitteluun.

Määttänen sivusi ennätystään

Naisten 400 metrin aidoissa Eveliina Määttänen sivusi ennätystään 58,07 ja johti suomalaiset 14–8-pistevoittoon. Loppusuoralle asti voittoon näytti etenevän vahvasti juossut Jonna Berghem, mutta hän juoksi päin viimeistä aitaa ja vauhti hidastui sen verran, että sijoitukseksi tuli kolmas ajalla 58,45. Viivi Lehikoinen oli kolmas (58,51).

– Hyvä tasainen juoksu, osui askeleet hyvin. Takasuoralla myötätuuli auttoi selvästi. Aamulla tuntui eilisen juoksun jäljiltä, että oli vedetty kova veto. Tämä päätti kisakauden, Määttänen sanoi.

Täksi kaudeksi 400 metrin aitoihin siirtynyt Berghem harmitteli loppuaan.

– Tuli yksi askel liikaa, kun alkoi hapottaa. Tulin väärällä jalalla viimeiselle aidalle. Paljon putosi vauhti siinä, hän sanoi.

Viivi Lehikoinen on sairastellut viikon, mikä näkyi juoksussa.

– En vaan uskaltanut lähteä tarpeeksi kovaa, enkä jaksanut taistella lopussa.

Miesten 400 metrin aidoissa Ruotsi vei pisteet 12–10. Suomalaisen ykkösnimi oli Oskari Mörö, joka ylsi toiseksi ajalla 50,97. Joni Vainio-Kaila oli neljäs (52,55) ja Tuomo Lehtonen viides (52,62).

– Voitosta taisteltiin, huono fiilis jäi. Oma kunto on nyt se mitä tulos osoittaa, Mörö sanoi.

Vainio-Kaila kuvasi kauttaan tasapaksuksi.

– Ei ole kulkenut oikein treeneissä eikä kilpailuissa. Nyt ei tullut hyvin loppuun asti, oli vaikeuksia aitojen kanssa. En saanut itsestäni irti, hän sanoi.

Lehtonen totesi 300 metriä kulkeneen hyvin.

– Sitten tuli huono aita. Yitin kiihdyttää, mutta seuraavakin aita meni huonosti.

Snäll juoksi ennätyksensä esteissä

Naisten 3000 metrin esteissä Maria Larsson vei voiton, mutta Camilla Richardsson (10.02,35) ja Astrid Snäll (10.16,66) seuraavat sijat. Anni Suominen oli kuudes (10.43,10). Richardssonia nauratti juoksun jälkeen.

– On ihan tyhjä olo, ei ole mitään jäljellä. Nyt kyllä alkaa ylimenokausi. Mietin jo MM-kisojen jälkeen pitäisikö jatkaa, mutta tuntui että juoksu kulkee, Richardsson sanoi.

Snällille 10.16,66 on uusi ennätys. Snäll, 17, juoksi ruotsalaisten vanavedessä koko kisan. Siinä tuli kontaktia, mutta vauhti pysyi hyvänä.

– Kiva, että kunto on pysynyt Ruotsi-otteluun asti, viime vuonna lopahti heti omien SM:ien jälkeen, Snäll sanoi.

Kestävyysjuoksussa ja triathlonissa kilpailevan Snällin ensi kesänä päätavoitteet ovat junioreiden MM-kilpailut Tampereella ja triathlonissa perusmatkoilla 19-vuotiaiden EM-kisoissa.

Lipsanen: Hypyt olivat varovaisia

Simo Lipsasen voitto avitti siihen, että kolmiloikka kääntyi Suomelle 13–9. Lipsanen vei voiton tuloksella 16,21. Topias Koukkula oli kolmas (15,81) ja Arttu Tyystjärvi viides (15,38). Lipsanen satutti kantapäätään Lontoossa, minkä jälkeen hän oli tehnyt vain yhden lajiharjoituksen ennen Tukholmaa.

– Ei ollut kipuja, mutta hypyt olivat varovaisia. Juoksu kulki, siihen vaikutti hyvä myötätuuli, mutta loikat eivät kantaneet, Lipsanen sanoi.


Ville Lampinen Sara Kuivisto

Sara Kuivisto ja Ville Lampinen onnistuivat hyvin maaottelussa.

,

Kuivisto malttoi nyt kirinsä kanssa

Sara Kuivisto otti 1500 metrillä lajivoiton ajalla 4.34,74. Saija Seppä oli viides (4.39,87) ja Aino Paunonen kuudes (4.41,87). Kuivisto tyytyi viimeiselle kierrokselle asti ruotsalaisten vauhtiin ja lähti kiriinsä 200 metriä ennen maalia.

– Kasilla eilen lähdin hosumaan (kiriin) liian aikaisin. Nyt mietin, että jos nyt lähden täysillä, muut eivät pysy mukana ja niin siinä kävin. Kausi on ollut ihan hyvä, mutta ajat eivät ole ihan sitä mihin koen pystyväni, Kuivisto sanoi.

Lampinen: Yllättävän ehjä juoksu Ruotsi-ottelun 800 metriksi

Miesten 800 metrillä Ville Lampinen juoksi toiseksi ajalla 1.50,25 Andreas Kramerin jälkeen. Markus Teijula oli neljäs (1.50,86) ja Jaakko Laakso kuudes (1.53,00)

–  Yllättävän ehjä juoksu Ruotsi-ottelun 800 metriksi. Kertaakaan ei kädet kolisseet. Olen tyytyväinen sijoitukseen, Kramer oli etukäteen kovempi, mutta tuli hyviä päänahkoja.Takana on pitkä kausi, jonka alussa ja lopussa tuli hyviä aikoja. Pienenä miinuksena se, että 800 metrin ennätys ei parantunut. Sitä pitää miettiä ensi kautta ajatellen, Lampinen tuumi.

,


nikander_saara_hyrylainen_anne_mari_ja_eriksson_sandra.jpg

Anne-Mari Hyryläinen (keskellä) juoksi kakkoseksi 10 000 metrillä. Sandra Eriksson (oik.) oli kolmas ja Saara Nikander neljäs.

,

Hyryläinen: Yllättävän nopeasti nuo kierrokset alkoivat mennä

Naisten 10 000 metriä päättyi Ruotsin Meraf Bahtan voittoon, mutta suomalaisittain ilahduttavinta oli Anne-Mari Hyryläisen hieno juoksu kakkoseksi. Hyryläinen juoksi ajan 33.18,08, joka on hänen ennätyksensä. Sandra Eriksson oli kolmas (34.44,83) ja Saara Nikander kuudes (35.18,98)

Hyryläinen oli juossut ratakympin edellisen kerran 11 vuotta sitten. Maratonarille kymppi on hyvä palauttavan lenkin matka, mutta kilpailuna asia erikseen.

– Vähän jännitti, kun se on niin erilainen juosta, mutta yllättävän nopeasti nuo kierrokset alkoivat mennä. Oli hieno tunne päästä kokemaan maaottelu, ja oma ennätys on aina hieno asia. En usko, että 11 vuotta menee seuraavaan ratakymppiin, Hyryläinen sanoi.

Hänen seuraava tavoitteensa on Dubain maraton tammikuussa.

Sandra Erikssonin tavoite oli juosta toiseksi, mutta matkan aikana selvisi, että realistisinta olisi kolmas sija. Hän oli tyytyväinen, eikä kantapää vaivannut lainkaan.

Kymäläinen: Otin sen mikä oli otettavissa

Kaisa Kymäläinen otti kuulassa kakkossijan selvänä tilastoykkösenä asemansa pitäneen Fanny Roosin jälkeen. Roos oli omilla metriluvuillaan ja vei voiton tuloksella 17,59, Kymäläinen työnsi 15,59. Katri Hirvonen oli viides (14,21) ja Eveliina Rouvali kuudes (14,08).

– Otin sen mikä oli otettavissa. Olin tilastoissa kolmas, nyt toinen, pystyin voittamaan yhden ruotsalaisen. Ensi kauden tavoite on EM-raja 16,50. Tämän vuoden 90 sentin kehitystä ei ehkä voi odottaa, mutta sellainen 70–80 sentin kehitys on realistinen, Kymäläinen pohti.

Purola iloitsi loppujuoksustaan

Miesten 200 metrillä pisteet kääntyivät Ruotsille 14–8,  mutta suomalaisittain Samuel Purolan loppujuoksu oli säväyttävä. Sillä heltisi kolmas sija ajalla 21,43. Samuli Samuelsson oli neljäs (21,61) ja Riku Illukka kuudes (21,73)

– Vähän tuntui vielä eiliset juoksut. Alku oli nihkeä, mutta tälle kaudelle ei tullut vielä 200 metriä, jossa loppu olisi kulkenut niin hyvin. Pitkä kausi painaa, siksi startti ei ole niin räväkkkä, Purola sanoi.

Nikkanen iloitsi parantuneesta suorittamisestaan

Kovassa puuskittaisessa tuulessa käydyn naisten seipäässä voitto meni Ruotsin Michaela Meijerille tuloksella 442. Minna Nikkanen ylitti tällä kertaa 437 ja oli toinen. Saga Andersson oli viides (397) ja Elina Lampela kuudes (385).

– Vaikka oli kova tuuli, tuli mukavia tuulirakoja, kun malttoi vain odottaa. Kaikkiaan parempaa tekemistä mitä on ollut tälle kaudelle. Kun vaihdoin isomman seipään viimeisiin hyppyihin, hyppy ei ollut vielä niin valmista, että olisin päässyt seipään rytmiin kiinni. Maasta lähdöissä ei enää ollut sitä rytkäisyä, Nikkanen iloitsee häntä vaivanneen ongelman poistumisesta.

Hän jatkoi, että harjoituksissa kahdeksan askeleen vauhdilla rytmi on jo löytynyt. – Uskon, että pääsen valmistautumaan normaalisti tulevaan hallikauteen ja kesään.

Elina Lampelaa harmitti, ettei hän saanut sellaista tulosta kuin mihin aineksia tuntui olevan.

– Juoksu kulki, mutta jostain syystä en saanut hyppyä jatkumaan, Lampela sanoi.

Saga Andersson kolhi hieman itseään rimaan, mutta mitään suurempaa murhetta siitä ei aiheutunut.

Ryynänen: Olisin kaivannut vähän kovempaa matkavauhtia

Miesten 5000 metrillä Robin Ryynänen juoksi jälleen hienosti ja otti edellispäivänä kympillä tulleen voittonsa jatkoksi kakkossijan. Kilpailussa juostiin leppoisaa vauhtia, kunnes Jarkko Järvenpää lähti Ryynäsen kanssa vetotöihin. Kilpailu ratkaistiin lopulta 400 metrin kirissä.

Ryynäsen aika oli 15.13,74. Järvenpää oli viides (15.25,06) ja Eero Saleva kuudes (15.27,84).

– Olisin kaivannut vähän kovempaa matkavauhtia, tuuli oli kova ja se tietysti söi. Tavallaan juostiin 400 metrin kisa. Kisoista jäi tosi hyvä muisto, sain tosi kovia päänahkoja. EM-maastoihin syksyllä vielä jatkava Ryynänen sanoi.

Aikuisten maaotteludebytantti Ryynäsen suorituksesta iloitsi myös Järvenpää.

– Kisa oli menossa Ruotsille 16–6, mutta saimme Robinin työnnettyä toiseksi. Siinä mielessä meni hyvin, puolimaratonin syksyllä juokseva Järvenpää sanoi.

Kortetmaa ihmetteli kangistumistaan

Naisten 200 metrillä suomalaiset veivät sijat kolme, neljä ja viisi. Anniina Kortetmaa oli suomalaiskolmikon paras ajalla 24,17, Aino Pulkkinen juoksi 24,18 ja Hanna Wiss 24,33.

– 160 metriin asti tuli hyvin, lopussa kangistuin tosi pahasti, Kortetmaa ihmetteli.

Moukarissa Krista Tervo ylsi kakkoseksi tuloksella 68,12. Johanna Salmela oli neljäs ennätyksellään 67,08 ja Merja Korpela kuudes (64,12). Voiton vei komealla 71,26 kantaneella heitollaan Ida Storm. Ruotsi vei pisteet 13–9.

– Jalat tuntuivat jo verryttelyssä hyviltä, mikä oli erikoista, kun viimeisissä kisoissa ne ovat olleet kuin rautakanget. Kisassa sain irti mitä oli otettavissa. Kausi päättyi tähän, Tervo sanoi.

Miesten kiekossa Daniel Ståhl otti odotetun voiton tuloksella 67,37. Ruotsi vei kilpailussa kolmoisvoiton. Suomalaisista Frantz Kruger oli neljäs tuloksella 57,67, Pyry Niskala viides (56,95) ja Oskari Perälampi kuudes (53,35).

Niskalalla on ollut haasteita selän kramppien kanssa.

– Katsotaan, miltä se tuntuu, kun pidetään nyt lepoa. Selkä kramppasi ensimmäisen kerran ennen Kalevan Kisoja, uudelleen sen jälkeen. Eilen nyppäsi vasemmasta kyljestä, mutta piti kuitenkin tulla tänne yrittämään, Niskala sanoi.

Naisten pituudessa Anne-Mari Lehtiö pilasi Ruotsin kolmoisvoiton yltämällä kolmanneksi. Lehtiö hyppäsi 619. Emmi Mäkinen oli viides tuloksella 616 ja Kira Kytölä kuudes 596.

Naisten korkeudessa Ruotsi vei kolmoisvoiton 191 hypänneen Sofie Skogin johdolla. Suomalaisista Elina Kakko ja Elina Smolander jakoivat neljännen sijan tuloksella 180. Viivi Voutilainen hyppäsi 177.

Pitkissä viesteissä Ruotsi vei voitot. Suomen miesten viestin toi maaliin Oskari Mörö ajassa 3.12,18, naisten viestissä Eveliina Määttänen taisteli loppusuoralla tiukasti voitosta ja toi Suomen maaliin ajassa 3.40,03.