Ruokangas sivalsi EM-hopeaa ennätyksellään: ”Nyt sain keihään asentoon ja tehoa siihen”

Onni Ruokangas toteutti tavoitteensa Tallinnassa alle 20-vuotiaiden keihäänheiton EM-finaalissa. Kolmas heitto kantoi ennätykseen 73,06 ja toi EM-hopean. Mestariksi heitti Ukrainan Artur Felfner tämän ikäluokan maailman kärkituloksella 78,41.

– Mitalia lähdin hakemaan. Seuraavalla kerralla sitten voitto, Ruokangas summasi tuntojaan.

Finaali heitettiin helteessä, mutta se ei Ruokangasta kiusannut.

– Aika pitkä kilpailu se oli, muttei lämpö huolettanut. Enemmän olin huolissani nilkasta, Ruokangas sanoi.

Ruokangas arveli, että nilkkavaiva voisi olla niinsanottu luumustelma.

– Täytyy tutkituttaa nilkka, mutta hyvin se tuon nyt kesti, Ruokangas totesi.

”Kolmas heitto onnistui jo aika hyvin”

Ruokangas, 17, edustaa kotimaassa Janakkalan Janaa ja edusti Suomea arvokilpailuissa nyt ensimmäistä kertaa. Hän oli karsinnassa viides heitettyään 70,34. Finaalissa alku ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan,

– Ensimmäinen heitto meni ihan ohi. Tuki petti ja olin ihan sumussa. Toisella sain sitten ihan ok tuloksen, Ruokangas muisteli 71,36 kantanutta heittoa.

Oma ennätys syntyi kolmannella heitolla. Aiempi oli Pihtiputaan keihäskarnevaaleissa heitetty 71,39.

– Kolmas heitto onnistui jo aika hyvin. Sain keihään asentoon ja tehoa keihääseen. Finaali oli oikeastaan ensimmäinen kisa tällä kaudella, jossa sain käden ylös ja sieltä keihään hyvään asentoon, Ruokangas arvioi.

– Ongelmana on ollut, että aukaisen heittoa liikaa, lyön taakse enkä saa painetta keihääseen.

Jalkapallo kiinnostaa

Ruokangasta valmentaa Pasi Kuusinen, joka itsekin edusti Suomea alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa vuonna 2000 eli kolme vuotta ennen valmennettavansa syntymää.

Ruokangas opiskelee lukiossa ja nauttii keihäänheiton ohella jalkapallon seuraamisesta. Hän on vielä vuoden ali-ikäinen alle 20-vuotiaiden ikäluokkaan ja voi kilpailla siinä ensi kesänäkin.

Suomalaispanos keihäsfinaalissa oli muutoinkin väkevä. Kaustisen Pohjan-Veikkojen Janne Läspä heitti kuudenneksi tuloksella 70,10 ja SE-mies Aki Parviaisen veljenpoika Aku Parviainen Tuupovaaran Urheilijoista oli kahdeksas heitettyään 68,69.

Savolainen ja Toivonen ottelevat ennätysvauhdissa

Miesten kymmenottelussa Suomen molemmat edustajat Tampereen Pyrinnön Ville Savolainen ja Ähtärin Urheilijoiden Ville Toivonen ottelivat lauantaina viisi lajia hyvin ja ovat ennätysvauhdissa kumpikin.

Avauspäivän jälkeen Savolainen on kymmenentenä pistein 3851 ja Toivonen 11:ntenä pistein 3783. Pistemäärät olisivat voineet olla paremmatkin, mutta molemmat arvottiin avauslajissa 100 metrillä ainoaan erään, jonka aikana puhalsi navakka vastatuuli.

Molemmat vaanivat aivan pistesijojen tuntumassa. Savolainen teki ennätyksensä pituushypyssä (691), kuulantyönnössä (15,46) ja korkeushypyssä (191). Toivonen paransi pituushypyn ennätystään 36 senttiä 735:een ja rikkoi kuulantyönnössä ensi kerran 14 metrin rajan (14,02).