Rojas: Nyt vaihtuu tukan väri, Muir: Hyydyin lopussa

Rojas: Nyt vaihtuu tukan väri

Kolumbian Caterine Ibargüenin arvokisojen voittosarja naisten kolmiloikassa päättyi Lontoon MM-kisoissa. Venezuelan Yulimar Rojas jätti ystävänsä ja kilpakumppaninsa hopealle kahden sentin turvin tuloksella 14,91.

Voittohyppy syntyi viidennellä kierroksella. Siihen asti kilpailua johti avauskierroksella 14,89 ponkaissut Ibargüen.

– Iso voitto minulle ja kotimaalleni. Tätä juhlitaan, Rojas lupasi.

Ibargüen oli Lontoon olympialaisissa viisi vuotta sitten toinen, mutta voitti sen jälkeen vuosien 2013 ja 2015 MM-tittelit sekä Rion olympialaiset. Lontoossa hän pisti Rojasin koville ponnistamalla vielä viimeisellään 14,88.

– Ibargüenin viimeistä hyppy oli vaikea seurata. Pelkäsin, että kultamitali menee, mutta onneksi niin ei käynyt, Rojas hehkutti.

Rojasin mestaruus näkyy lähiaikoina myös hyppääjän ulkonäössä.

– Lupasin vaihtaa tukkani väriä, jos mestaruus tulee, joten hiukset muuttuvat nyt pinkiksi tai violetiksi.

Kazakstanin Olga Rypakova oli kolmas 14,77 kantaneella hypyllä. Kahdeksan parhaan joukkoon riitti 14,13.

Muir: Mitä neljännestä sijasta voi sanoa?

Rajusti kannustaneen brittiyleisön toiveet eivät toteutuneet naisten 1500 metrillä. Kotiyleisön sankari Laura Muir hiipui lopun kiritaistelussa neljänneksi ajalla 4.02,97. Kenian Faith Kipyegon kiri maailmanmestaruuden viime kesän olympiavoiton jatkeeksi ajalla 4.02,59.

Toisena maaliin ehti amerikkalaiskonkari Jenny Simpson (4.02,76). Pronssille ohi Muirin nousi myös Etelä-Afrikan Caster Semenya (4.02,90), joka on Lontoossa 800 metrin mestarisuosikki.

Muir johti kilpailua enismmäiset 800 metriä, jotka juostiin 4.05:n loppuaikaa enteilevää vauhtia. Hollannin Sifan Hassan ja Kenian Faith Kipyegon ampaisivat kärkeen 1000 metrin jälkeen. Muir pysyi perässä ja kiri kolmantena liki kalkkiviivoille, mutta ei voinut lopussa mitään, kun Simpson ja Semenya tulivat ohi.

– Mitäpä neljännestä sijasta voi sanoa. Kaikkeni annoin, mutta voimat ehtyivät viimeisellä 50 metrillä, Muir totesi.

Omar McLeod otti omansa

Jamaikan Omar McLeod juoksi 110 metrin aitojen finaalissa MM-tittelin edelliskesän olympiavoiton jatkeeksi. Se heltisi ajalla 13,04. Finaalissa hän nousi kärkeen vasta kisan puolivälissä, kun alkumatkaa hallitsi mestaruutta puolustanut venäläinen Sergei Shubenkov.

Maalissa Shubenkovoli lopulta toinen ajalla 13,14. Unkarin Balazs Baji oli yllätyskolmonen ajalla 13,28.

– Kismittää. Johdin alussa ja sitten tupeksin viimeisillä aidoilla, Shubenkov totesi.

Baji oli yhtä hymyä. Mitali oli Unkarin ensimmäinen MM-kisoista juoksuista.

– Vaikea uskoa koko juttua. En todellakaan osannut odottaa tätä, Baji tunnusti.

Wlodarczyk: Kipeä sormi kiusasi

Naisten moukarifinaalissa ei nähty yllätyksiä: heinäkuun lopussa 82,87 heittänyt Puolan Anita Wlodarczyk ei päässyt lähellekkään kauden parhaita heittojaan, mutta vei silti uransa kolmannen maailmanmestaruuden.

Lontoossa mestaruuteen riitti 77,90. Pientä jännitystä voittotaistoon toi se, että Wlodarczyk nousi kilpailun johtoon takkuisen alun jälkeen vasta neljännellä heitolla. Se kantoi 77,39. Viides oli sitten kilpailun pisin ja sinetti mestaruudelle.

– Finaalissa oli teknisiä ongelmia. Loukkasin sormeni ensimmäisessä harjoituksessa täällä Lontoossa. Nyt siihen sattui aika lailla. Myöhemmin finaalissa alkoi tulla lihaskramppeja, joten ei ollut helppoa, Wlodarczyk kertaili.

– Oma tavoite oli heittää yli 80 metriä tai jopa maailmanennätys.

Kiinan Wang Zheng johti kilpailua ensimmäiset kierrokset ja oli lopulta toinen tuloksella 75,98. Puolan juhlat täydensi kolmanneksi tuloksella 74,76 heittänyt Malwina Kopron.

Neljänneksi pyörähteli Kiinan 31-vuotias Zhang Wenxiu tuloksella 74,53. Kilpailu oli hänelle päätös kolme olympia- ja neljä MM-mitalia tuoneelle uralle.

Van Niekerkin tupla hyvin tulilla

Etelä-Afrikan Wayde Van Niekerk pinkoi maanantaina 200 metrin alkuerävoittoon, kun muut 400 metrin finalistit keskittyivät tiistai-illan loppukilpailuun, johon van Niekerk lähtee suosikkina.

Miesten 200 metriä on jaettu Lontoon kisoissa niin, että alkuerien jälkeen on välipäivä ennen välieriä, jotka juostaan keskiviikkona. 

Van Niekerk pinkoi 200 metrin alkuerissä helpontuntuisesti erävoiton ajalla 20,16, joka oli alkuerien neljänneksi nopein. Paremman ajan tekivät Trinidadin Jereem Richards (20,05), brittien menestystoive Nethaneel Mitchell-Black (20,08) sekä Turkin Ramil Guliyev (20,16).

Muista kärkinimistä Yhdysvaltain Isiah Young juoksi erävoiton lukemin 20,19 ja Jamaikan Yohan Blake ajalla 20,39.

Maanantaina varmistui, että Niekerk on ainoa urheilija, jolle 200 ja 400 metrin tupla on Lontoossa mahdollinen, sillä varttimailin finaalipaikan varmistanut Botswanan Isaac Makwala jäi pois 200 metriltä vatsasairauden takia. Myöhäinen poisjäänti tarkoittaa, että hän ei voisi kilpailla myöskään 400 metrin finaalissa.

Makwala on toivonut, että hänen kuitenkin sallittaisiin juosta varttimailin finaali.

Muhammad teki kuntotestin 

Olympiavoittaja Dalilah Muhammad juoksi vakuuttavaan erävoittoon naisten 400 metrin aitojen alkuerissä ajalla 54,59. Aiemmin tällä kaudella Yhdysvaltain mestaruuskisoissa hän aitoi hulppean kauden kärkiajan 52,64.

– Halusin vain juosta kovaa ensimmäiset 200 metriä ja antaa juoksun rullata loppumatkan. Se oli tavallaan jonkinlainen kuntotesti, Muhammad sanoi.

Kilpailun kakkossuosikki Yhdysvaltain Kori Carter voitti oman alkueränsä ajalla 54,99. Erävoittoihin juoksivat myös Tshekin Zuzana Hejnova (55,05), Jamaikan Ristanna Tracey (54,92) ja Sveitsin Lea Sprunger (55,14).

Miesten 400 metrin aitojen välierissä kaksinkertainen maailmanmestari sekä matkan olympiavoittaja Kerron Clement, 31, juoksi parhaan ajan 48,35. Toiseksi tuossa erässä viiletti Norjan ennätystä tänä kesänä kaunistellut Karsten Warholm tasapainoisella juoksulla ja ajalla 48,43.

Kaksi muuta erää voittivat Yhdysvaltain TJ Holmes (49,12) ja Qatarin Abderrahmane Samba (48,75), jonka vanavedessä kelpo vauhtia piti myös Turkin Yasmani Copello (48,91).

Salwa Eid Nasser säväytti

Naisten 400 metrin välierissä bahamalainen olympiavoittaja Shaunae Miller-Uibo juoksi vaivatta erävoiton ajalla 50,36. Välierien nopeimman ajan 50,08 juoksi nigerialaislähtöinen, mutta Bahrainia edustava Salwa Eid Nasser.

Hallitseva maailmanmestari, Yhdysvaltain Allyson Felix rullasi Nasserin perässä erän kakkosena jatkoon ajalla 50,12.

– Oli aika vaikea juosta Felixiä vastaan. En yrittänyt ottaa häntä kiinni. Juoksin vain päästäkseni finaaliin, Nasser sanoi.

Kolmannen välierän voitti Yhdysvaltain Phyllis Francis (50,37.


kipeyong_faith.jpg

Faith Kipyegon kiri 1500 metrillä maailmanmestariksi, Jenny Simpson oli toinen, Caster Semenya kolmas ja brittiyleisön suosikki Laura Muir neljäs.


muhammad_daliah.jpg

Kesän tilastokärki Dalilah Muhammad vei vaivatta 400 metrin aitojen alkuerävoiton