Rojas kimmahteli halli-ME:n ja kahdesti yli 15 metrin (video), Lipsanen kahdeksas Madridissa, Mäki taas loistovauhdissa

Venezuelan kolmiloikkatähti Yulimar Rojas täytti madridilaisyleisön toiveet ja kuorrutti Kansainvälisen yleisurheiluliiton halliturneen päätöskilpailun voiton kimmahtelemalla halliratojen ME-lukemiksi 15,43. Sillä hän siirsi historiaan Venäjän Tatjana Lebedevan 16 vuotta sitten loikkiman aiemman ennätyksen 15,36.

Rojas on kolmiloikan halli – ja ulkoratojen hallitseva maailmanmestari. Hänen aiempi halliennätyksensä oli tänä talvena Ranskan Metzissä loikittu 15,03. Madridin tulos rikkoo myös Rojasin viime  kesänä syntyneen ulkoratojen ennätyksen 15,41 ja jää vain seitsemän senttiä Ukrainan Inessa Kravetsin ulkoratojen ME-tuloksesta 15,50, joka syntyi 1995. Madridissa Rojasin kolmesta mitatusta hypystä toiseksi paras kantoi 15,29.

Simo Lipsanen oli miesten kolmiloikkakilpailussa kahdeksas loikittuaan parhaallaan 16,16. Kilpailun voitti Burkina Fason Fabrice Hugues Zango tuloksella 17,31.

– Askelmerkin ja rytmityksen kanssa oli ongelmia. Jos niitä arpoo liikaa, hyppy lähtee huonoille raiteilla, Lipsanen kertaili Madridin hyppyjään.

Lipsasen hallikauden parhaaksi jäi keskiviikkona Lievenissä syntynyt 16,54.

– Kesää ajatellen askelmerkkirytmi pitää saada parempaan jamaan. Nyt hallikauden aikana myös loikkien kontaktit menivät läpi, eli ne eivät pitäneet. Sekin pitää saada kesäksi kuntoon, Lipsanen totesi.

Naisten 1500 metrillä Kristiina Mäki juoksi uransa toiseksi parhaan 1500 metrin halliajan 4.09,56 ja oli kahdeksas. Kilpailun voitti Etiopian Gudaf Tsegay ajalla 4.04,66. Mäki on tällä hallikaudella juossut 1500 metriä neljästi ja parantanut halliennätystään kahdesti, viimeksi Glasgow´ssa lukemiin 4.08,41. Mäki edustaa kansainvälisissä kisoissa Tshekkiä.

Echevarría 841, Clemonsille kauden paras, Czykier ennätysvauhdissa

Rojasin ohella Madridin kisojen kärkinimi oli pituushypyn viime syksyn MM-pronssimitalisti Juan Miguel Echevarría. Kuubalaishyppääjä ponkaisi 841. Se on kuluvan hallikauden kärkitulos. Hänen kaksi muuta mitattua hyppyään kantoivat 831 ja 833.

Muissa lajeissa Yhdysvaltain Christina Clemons voitti naisten 60 metrin aidat kauden parhaallaan 7,82, jolla hän nousee talven maailmantilastossa toiseksi. Nia Ali varmisti amerikkalaisten kaksoisvoiton niinikään kauden parhaalla 7,88.

Miesten 60 metrin aitojen voittoon juoksi Puolan Damian Czykier ennätyksellään 7,48, jolla hän sivuaa talven maailmantilaston kakkosaikaa. Aiempi ennätys koheni kuusi sadasosaa. Ennätyksensä teki myös toiseksi juossut Kuwaitin Yaqoub Mohamed al-Youha ajalla 7,52.

Miesten 60 metriä voitti Yhdysvaltain Ronnie Baker ajalla 6,44. Se sivuaa hänen kauden parastaan ja talven maailmantilaston kakkosaikaa. Yhdysvaltain Demek Kemp oli toinen ennätyksellään 6,49 ja Slovenian Jan Volko kolmas niinikään ennätyksellään 6,55. Kisan kärkinimistä Yhdysvaltain Michael Rodgers siirrettiin sivuun vilppilähdön takia.

Miesten kuulan voitti Krotian Filip Mihaljevic maansa halliennätyksellä 21,74, jolla hän nousi talven maailmantilastossa neljänneksi. Mihaljevicin aiempi halliennätys oli kuluvan kuun alussa Düsseldorfissa työnnetty 21,52. Tiukassa kilpailussa Puolan Konrad Bukowiecki oli toinen hävittyään voiton sentillä. Tshekki Tomas Stanek oli kolmas työnnettyään 21,54.

Kaikki tulokset