Röhler, Vetter ja Hofmann heittävät Turussa – ulkomaisilla vieraille tarkat erityisjärjestelyt

Saksan keihäänheiton superkolmikko Thomas Röhler, Andreas Hofmann ja Johannes Vetter kilpailee 11. elokuuta Turun Paavo Nurmi Gamesissa, mutta ei ilman huomattavia erityistoimia. Sama tiukka protokolla on voimassa myös muiden kansainvälisten urheilijoiden kanssa.

– Näiden kolmen herrasmiehen kanssa meillä on jo aıka paljon historiaa. He tykkäävät heittää Turussa ja Suomessa, jossa keihäänheittoa arvostetaan, mutta koronapandemian takia kansainvälisten huippujen tuominen kisoihin on nyt huomattavasti vaativampaa kuin normaalisti, sanoo Paavo Nurmi Gamesin urheilijahankinnasta vastaava Arttu Salonen.

Röhler, Vetter ja Hofmann mahtuvat ennätyksillään 93,90, 94,44 ja 92,06 keihäänheiton kaikkien aikojen tilaston kahdeksan parhaan joukkoon. Röhler on olympiavoittaja ja Euroopan mestari, Vetter maailmanmestari ja Hofmann EM-kilpailuiden hopeamitalisti. Mitä trion tuominen Turkuun tarkoittaa?

– Me toimimme ulkomaisten urheilijoiden kanssa Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) ja kotimaisten viranomaisten ohjeiden mukaan. Käytännössä olemme suunnitelleet erittäin yksityiskohtaisesti, kuinka urheilijoiden tulo Suomeen ja heidän täällä olo toteutetaan, Salonen sanoo.

Ei risteäviä reittejä, tarkat turvavälit

Salosen mukaan Turkuun otetaan urheilijoita pääsääntöisesti maista, joista Suomeen tulo tai Suomesta takaisin palaaminen ei vaadi karanteenia.

– Urheilijan lähtömaan koronatilanteesta riippuen häneltä saatetaan vaatia kotimaassa tehtyä ja puhtaaksi todettua koronatestiä, Salonen sanoo.

Suomessa ulkomaisten kärkinimien oleskelu suunnitellaan lentokenttäkuljetuksia sekä hotellin ja stadionin välistä liikkumista myöten niin, että tarpeetonta lähikontaktia kisaorganisaation tai muiden ihmisten kanssa ei pääse tapahtumaan.

– Kansainvälisen yleisurheiluliiton ohjeissa painotetaan, että urheilijan kulkureitit paikasta toiseen ovat suoraviivaisia, eli niiden varrella ei saisi olla paljon muiden kanssa risteäviä reittejä. Näin ne pyritään Turussa toteuttamaan, Salonen sanoo.

Salonen: PNG tunnetaan ja se kiinnostaa

Röhler on kilpaillut Turussa kuudesti ja voittanut Paavo Nurmi Gamesin kahdesti. Itse hän muistaa parhaiten kesän 2016, jolloin hän sivalsi Turussa kahdesti yli 90 metriä: 91,28 ja 91,04.

– Turun kilpailu on minulle yksi kauden huipennuksista, Röhler totesi aiemmin tänä vuonna.

Vetter on nähty Paavo Nurmi Gamesissa kahdesti ja Hofmann kolmesti. Kumpikaan ei ole pystynyt Turussa voittamaan. Röhler, Vetter ja Hofmann eivät tule olemaan ainoita kansainvälisiä huippuja Turussa. Salosen mukaan neuvottelut useiden ulkomaisten managerien kanssa etenevät hyvää vauhtia.

– Niistä keskusteluista voi sanoa, että Paavo Nurmi Games kiinnostaa lajin kansainvälisiä kärkinimiä ja kilpailua arvostetaan, Salonen vakuuttaa.

Paavo Nurmi Gamesin liput ovat nyt myynnissä.

Paavo Nurmi Games on WA:n Continental Tourin kärkikategorian eli Kultasarjan kilpailu. Miesten lajit Turussa ovat 100 metriä, 110 ja 400 metrin aitajuoksut, 3000 metrin estejuoksu, kiekon- ja keihäänheitto. Naisten lajit ovat 1500 metriä, 100 metrin aitajuoksu, korkeus-, seiväs- ja pituushypyt sekä kolmiloikka.

https://www.paavonurmigames.fi