Röhler Pitkämäen keihäällä kaikkien aikojen kakkoseksi, Pitkämäki: Huima heitto

Röhler Pitkämäen keihäällä kaikkien aikojen kakkoseksi

Thomas Röhlerin huippuheitto 93,90 Timanttiliigan Dohan kilpailussa syntyi Tero Pitkämäen keihäällä, 12-vuotiaalla Nordic Championilla.

– Se varmaan vähän auttoi, Pitkämäki veisteli kilpailun jälkeen.

Röhler heitti neljännellä kierroksella huikeat 93,90. Se ohitti Parviaisen kaikkien aikojen listan kakkostuloksen 81 sentillä. Röhleriä pidemmälle nykykeihäällä on koskaan heittänyt vain tshekki Jan Zelezny, jonka ME on 98,48.

Röhlerin mahtiheitto ei Pitkämäkeä yllättänyt.

– Oli se huima heitto ja upea onnistuminen, mutta on se ollut vähän ilmoilla, että Thomas voisi tuollaisen kaaren heittää, Pitkämäki sanoi.

– Nyt myös olosuhteet olivat apuna. Tuuli tuli takaa oikealta. Oikeastaan parhaasta mahdollisesta suunnasta.

Neljänneksi tuloksella 84,26 sijoittuneen Pitkämäen oma kilpailu täytti heittäjän minimitavoitteen kauden avauksessa. Tulos rikkoi elokuisten MM-kisojen 83 metrin tulosrajan.

– Ekassa heitossa nappasi hieman pakaralihaksesta. Se hieman häiritsi, jouduin laskemaan juoksuvauhtia ja vähän kompensoimaan, enkä siksi saanut ihan sitä parasta tulosta mikä olisi voinut tulla. Mutta neljä viidestä heitosta yli 81 metrin on aina hyvä homma, Pitkämäki sanoi.

– Katsoin viidennen kierroksen jälkeen, etten enää pysty parantamaan sijoitusta ja lopetin siihen.

– Kauden ensimmäinen kilpailu näkyi pikkuisen tekniikan hajoamisena, mutta ihan valoisa kuva jäi heittämisestä. Kun saan tekniikan kohdalleen, tulokseen tulee useita metrejä lisää.

Pitkämäki avaa kotimaan kilpailukauden Vantaalla Kultainen Keihäs –kilpailussa 27. toukokuuta. Siellä vastassa ovat Keshorn Walcott, Sampo Lehtola ja Lassi Etelätalo.

– Siellä heitetään sitten yli 85 metriä, Pitkämäki sanoo.

Röhler: En osannut odottaa tätä

Röhler teki Dohassa hulppean 2,62 metrin parannukseen viime kesänä Turussa heittämäänsä aiempaan ennätykseensä 91,28. Pitkämäen pisin heitto Dohassa kantoi 84,26 ja se syntyi kilpailun neljännellä kierroksella, eikä sen jälkeen enää jatkanut kilpailua.

– En osannut odottaa tuollaista kauden ensimmäisessä kilpailussa. Olen nyt kaikkien aikojen toiseksi parasta. Sitä täytyy vähän pureskella, Röhler tuumi kisan jälkeen.

Röhler arveli, että hyvän kauden avauskilpailun taustalla oli onnistunut harjoitusleiri, jossa haettiin tekemisen nopeus esiin, mikä sitten näkyi heitoissa.

– Huikea kisa meiltä kaikilta.

Kilpailun kilpailu kärkitaisto on alusta lähtien saksalaisten keskinäinen taistelu. Viime kesän Rion olympiakisojen nelonen Johannes Vetter sai Röhlerin syttymään mentyään kolmannella kierroksella kilpailun kärkeen ennätyksellään 89,68, joka toi riitti lopulta toiseen sijaan.

Röhler oli tuossa vaiheessa toinen heitettyään 88,12. Voittotuloksen hän heitti neljännellä kierroksella.

Pitkämäen edelle Dohan tuloslistalla ylsi myös tshekki Jakub Vadlejch, joka heitti kolmanneksi tuloksella 87,91.

tuloksia

Harrison aitoi lujaa vastatuuleen, Chespol rikkoi junioreiden ME:n

Kenian Hyvin Jepkemoi voitti Dohassa 3000 metrin esteet Afrikan ennätyksellä 9.00,12, joka on myös kauden kärkiaika. Kenian Celphine Chespol, 18, oli neljäs 19-vuotiaiden ME-ajalla 9.05,70 ja Saksan Gesa-Felicitas Krause seitsemäs maansa ennätyksellä 9.15,70.

ME-nainen Keni Harrison oli täysin omaa luokkaansa 100 metrin aidoissa. Hän juoksi vastatuuleen (-2,3 m/s) loistoajan 12,59. Saksan Cindy Roleder oli toinen ajalla 12,90, ja kukisti Yhdysvaltain Sharika Nelvisin 0,01 sekunnilla.

Kreikan Katerina Stefanidi voitti naisten seiväshypyn ylitettyään 480. Yhdysvaltain Sandi Morris oli toinen 475:n ylityksellä.

Etelä-Afrikan Akani Simbine, 23, pinkaisi 100 metrin voittajaksi ajalla 9,99. Se oli kuudes kerta tänä vuonna, kun hän alitti 10 sekunnin rajan. Hänen kevään parhaansa on maaliskuussa juostu 9,93.

Toisena maaliin kiihdytti Jamaikan konkari Asafa Powell ajalla 10,08. Kilpailu juostiin 1,2 metriä sekunnissa hönkineeseen vastatuuleen.

Naisten 200 metrillä jamaikalainen olympiavoittaja Elaine Thompson juoksi voittoon ajalla 22,19. Rion olympiakisojen hopeamitalisti, Hollannin Dafne Schippers oli toinen ajalla 22,45. Kilpailun juostiin 2,3 metriä sekunnissa puhaltaneeseen vastatuuleen.

Miesten 400 metrillä Bahaman Steven Gardiner otti makoisan päänahan. Hän kukisti moninkertaisen amerikkalaisen arvokisavoittajan LaSwawn Merrittin ajoin 44,60-44,78.

Kenialainen Elijah Manangoi voitti 1500 metriä kauden kärkiajalla 3.31,90. Hän sijoittui matkalla hopealle toissa vuoden MM-kisoissa. Kenian Silas Kiplagat oli toinen ajalla 3.32,23.

Naisten 800 metrillä Etelä-Afrikan Caster Semenya kiristi selkeään voittoon kauden kärkiajalla 1.56,61. Yhdysvaltain olympiavoittaja Michelle Carter voitti naisten kuulantyönnön 19,32 kantaneella työnnöllä.