Rodriguesin valmennettavat pysyvät kilpailuvauhdin tuntumassa

Rodriguesin valmennettavat pysyvät kilpailuvauhdin tuntumassa

Maratonin maailmanmestarin Ghirmay Ghebreslassien ja puolimaratonin viisinkertaisen maailmanmestari Zerzenay Tadessen valmentaja Jeronimo Bravo Rodrigues oli yksi Pajulahden kansainvälisen kestävyysseminaarin odotetuimmista esiintyjistä.

Rodriquesin urheilijat ahnehtivat juoksukilometrejä kahdesti päivässä. Kevyilläkään lenkeillä ei hissutella, sillä esimerkiksi Tadessen keskiverto lenkin kilometrivauhti on 3.20 pintaan.

– Bravon mukana Tadessella on poikkeuksellisen hyvä hapenotto ja taloudellinen juoksutekniikka. Hiljaisemmalla vauhdilla juokseminen ei kuulemma kehitä häntä. Bravo Rodriquesin treeneissä juostaan muutenkin erittäin paljon kilpailuvauhdilla tai lähellä sitä. esitystä kuunnellut Suomen Urheiluliiton kestävyysjuoksun lajipäällikkö Tommy Ekblom  sanoi.

Punttisalilla Bravo Rodriquesin urheilijoita ei nähdä. Lihaskuntoa kohotetaan lajinomaisesti hypyillä, loikilla sekä ylämäki- ja alamäkijuoksuilla.

– Esimerkkiharjoituksessa hän näytti tasapainolaudalla tehtäviä liikkeitä sekä muita oman kehon painolla tehtäviä lihaskuntoliikkeitä. Lajinomaiset lihaskuntoharjoittelu on osa lähes jokaista harjoitusta.

Urheilijoidensa tehoharjoituksia Bravo Rodriques vaihtelee viikoittain niin, että juoksija ei tee kahta samanlaista tehoharjoitusta peräkkäin. Näin elimistö saa jatkuvasti uusia ärsykkeitä.

– Juoksutekniikkaan hänen kantansa oli se, ettei luontaista askellusta kannata lähteä muuttamaan. Askelluksen tehokkuus on hänen mielestään tärkeämpää kuin sen tekninen hyvyys. Tosin hän sanoi, että kanta-askelluksesta on vaikea saada riittävän tehokasta.

Vaikka Bravo Rodriquesilla on useita valmennettavia, hän korosti valmennuksen yksilöllisyyttä.

– Jokaisella hänen urheilijallaan on oma, yksilöllinen harjoitusohjelmansa. Ryhmäharjoituksia hän ei suosi.