#RoadtoTampere2018: Astrid Snäll saa vastapainoa kestävyysjuoksuun triathlonista

#RoadtoTampere2018: Astrid Snäll saa vastapainoa kestävyysjuoksuun triathlonista

Forssan Salaman Astrid Snäll on yhä maltillinen kesästä puhuessaan, vaikka jalkavaivojen sävyttämän talven jälkeen hän onkin päässyt jo kelpo vauhtiin myös radalla. Hän juoksi jo kauden ensimmäisessä estekisassaan kolmen sekunnin päähän ennätyksestään, ja aika 10.19,72 alittaa nuorten MM-rajan komeasti.

– Nähtävästi ihan hyvin kulkee, kun helpolla ja rennolla juoksulla meni viime kauden ennätyksen pintaan. Kun en päässyt edes hallikaudella juoksemaan, olin jo melkein heittänyt kaikki kesän tavoitteet roskiin. Luottavaisin mielin olen kesästä, Snäll sanoo hymyillen.

Akillesvaivat ovat pysyneet poissa, ja Snäll on saanut harjoitella kivutta ja normaalisti. Keväällä mietteet olivat arvoituksellisemmat.

– SM-maastoja ennen oli jännät paikat, kun koko talveen en ollut pystynyt juoksemaan. Talvi oli pyöräilyä, hiihtoa, uintia, lihaskuntoa, välillä vähän soutua. Paljon sellaista peruskestävyyttä. Juoksun pääsin aloittamaan kolme viikkoa ennen SM-maastoja, Snäll muistelee talvea.

Talvella hänen apunaan oli fysioterapeutti Jarmo Ahonen ja hänen muu taustatiiminsä. Vaikka hän on pelannut nuorempana myös pesäpalloa ja tottunut monipuolisuuteen yhä ohjelmassaan olevassa triathlonissa, on juoksu hänelle rakkain laji. Siksi korvaavien harjoitusten talvi oli 18-vuotiaalle kova myös henkisesti.

–  Erittäin vaikeaa oli. En pystynyt aina tekemään edes korvaavia, kun jalka oli kipeä. Vaikka en rasittanut jalkaa, ei se parantunut. Kävin kaikenlaisissa hoidoissa, eikä tilanne silti edennyt. Se oli aika raastavaa aikaa. Rakkaus treenaamiseen ja halu takaisin kilpakentille auttoivat, Snäll muistelee.

”Olen tyytyväinen, että olen arvokisoissa tehnyt aina ennätykseni”

Triathlonissa hän on kilpaillut myös alkukaudella tuloksellisesti, ilman sen suurempaa panostusta.

– Juoksu on pääjuttu, triathlon tulee tässä sivussa. Menen ensi viikolla Hollantiin Euroopan junioricupin kisaan, EM-kisat ovat Virossa Tamperetta seuraavalla viikolla. Triathlonin maailma on aika erilainen ja hyvää vastapainoa. Kun en pystynyt juoksemaan, pystyin kuitenkin uiden ja pyöräillen tekemään korvaavaa harjoittelua, myös kehittäviä treenejä. Haluan kuitenkin ennemmin juoksussa huipulle, Snäll sanoo.

Mikä on urheilijana vahvuutesi?

– Valmentajat sanovat, että minulla on kova kilpailupää. Sen voin ehkä allekirjoittaa itsekin. Urheilussa olen oppinut myös yleisesti elämäntaitoja: järjestelmällisyyttä, aikatauluissa pysymistä, matkustamista ja kieliä sekä kohtaamaan vastoinkäymisiä. Oppii käsittelemään huonoja aikoja.

Estejuoksijanakin hän on jo ehtinyt osoittaa olevansa isojen kisojen nainen. Siitä kertoo, että oma ennätys koheni viime vuonna ensin EM-Grossetossa 10.21,65:een, sen jälkeen PM-kisoissa 10.21,07:ään ja lopulta Ruotsi-ottelussa tällä hetkellä voimassa olevaan 10.16,66:een.

– Olen tyytyväinen, että olen arvokisoissa tehnyt aina ennätykseni. Aiemmat arvokisat ovat olleet tosi kivoja reissuja. On jäänyt hyvä fiilis, että haluaa sitä kisaamista lisää, vielä korkeammalla ja isommissa kisoissa. Tampereen kisat tulevat varmasti olemaan tosi hieno tapahtuma. Ratinassa tulee varmasti olemaan hyvä tunnelma ja paljon yleisöä. Odotan innolla!

Hän on toistaiseksi parhaimmillaan estejuoksijana, muttei halua rajoittaa matkavalikoimaansa pelkästään siihen. Monipuolinen matkavalikoima on hyväksi myös esteisiin. Snäll kilpailee lauantaina Motonet GP:ssä Kuortaneella 1500 metrillä ja sunnuntaina todennäköisesti Saarijärvellä 3000 metrillä.

– Ennätyksiä tai ennätysten pintaan toivon. Hyviä aikoja, Snäll sanoo.

Hän ei tiedä, kilpaileeko juhannusviikonlopun ja Hollannin triathlonin jälkeen vielä jonkun juoksumatkan ennen nuorten MM-kilpailuja.

Juttusarja esittelee Tampereella 10.-15. heinäkuuta käytävien alle 20-vuotiaiden MM-kisojen suomalaisia menestyjäehdokkaita. Joukkue valitaan 25. kesäkuuta.