Rioon valitut: Ojala Espanjaan, Hyryläinen ennätysjahtiin, Erikssonin treeni kulkee

Rioon valitut: Ojala Espanjaan

Olympiavalinta maistui Espanjassa leireilevälle kävelijä Aleksi Ojalalle ja Hampurin maratonille valmistautuvalle Anna-Mari Hyryläiselle.

Olympiakomitea valitsi Ojalan ja Hyryläisen Rio de Janeiron joukkueeseen yhdessä kestävyysjuoksija Sandra Erikssonin, kävelijä Jarkko Kinnusen, seiväshyppääjä Wilma Murron ja kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelän kanssa.

Ojala juhli valintaa Torreviejan leirillä. Hän päätti lähteä leirille Espanjaan koettuaan, ettei palautuminen Slovakian Dudincen ennätyskävelystä edistynyt kotimaassa ihan toivotusti.

– Tuntui, että lihakset eivät oikein palaudu näin kylmissä säissä, Ojala kertoo.

Pitkät Torreviejan leirit pohjustivat Ojalan huiman yli kymmenen minuutin ennätysparannuksen Dudincen 50 kilometrillä hiljattain. Ennätys koheni lukemiin 3.46.25.

– Siinä kilpailun aikana tajusin vain, että mennään kovaa. Aika oli yllätys. Pari päivää siinä meni, että sen tajusi, Ojala tuumi ennätyksestään.

Uran ensimmäiset olympialaiset ovat Ojalalle, 23, askel kohti unelmaa, joka on menestys olympiakisoissa. Kevään ja kesän kilpailut ovat kävelijälle osa olympiakisoihin valmistautumista. Kesän kisoissa hän aikoo toimia Dudincessa hyväksi havaitulla kaavalla.

– Keskityin vain omaan tekemiseen ja tekniikkaan. Sitä kautta tulee tulosta, Ojala sanoo.

Ojalan ohjelmassa on seuraavaksi 20 kilometriä toukokuun alussa Roomassa kilpailtavissa MM-joukkuekisoissa. Roomassa kilpailee myös Kinnunen, joka oli Dudincessa 10:s ja rikkoi olympiarajan ajalla 3.50.40.

Hyryläinen Hampuriin ennätysjahtiin

Ensimmäisiin olympialaisiinsa lähtee elokuussa myös maratoonari Hyryläinen. Hän rikkoi tulosrajan viime vuonna Dubaissa ennätyksellään 2.35.17, jota hän aikoo parantaa 17. huhtikuuta Hampurin maratonilla. Tuo kisa on myös tavallaan testiä Rioa ja Amsterdamin EM-kisoja varten.

– Päätin juuri vuoristoleirin Keniassa. Minun piti alun perin olla siellä pari viikkoa pidempään, mutta tulin aiemmin merenpinnan tasolle, koska aion tehdä näin myös ennen EM-kisojen puolimaratonia ja olympiamaratonia, Hyryläinen sanoo.

Keniassa Hyryläinen juoksi 3,5 viikon onnistuneen harjoitusjakson. Hampurin maratonille hän lähtee toiveikkaana, sillä harjoittelu on luistanut syksystä asti ilman takaiskuja.

– Hienoa, että olympiavalinta tuli. Pääsen suunnittelemaan leirit ja harjoittelun rauhassa Rioa varten.

Eriksson: Shockwave-käsittelyä kantapäälle

Samanlaisin ajatuksin otti olympiavalinnan vastaan Sandra Eriksson. Hän rikkoi olympiakisojen tulosrajan viime kesänä Porin Kalevan Kisoissa voittoajallaan 9.36,90.

Kantapäävaiva pakotti Erikssonin miettimään tarkasti talven kilpailuja. Tukholmassa juostu mailin halli-SE 4.30,91 ja SM-halleissa soolojuoksuna vedetty 3000 metriä (8.59,77) kertoivat kuitenkin, että EM- ja olympiakesää lähestytään hyvässä kunnossa.

-Vaikka en juossut hallissa huippuaikaa, kunto oli sellainen kuin halusin. Heti hallikauden jälkeen aloitimme shockwave-käsittelyn kantapäälle. Se tarkoittaa, etten ole saanut juosta kovin paljon. Olen kuitenkin voinut juosta pari kovaa treeniä viikossa, Eriksson kertoo.

Juoksutreenien rinnalla Eriksson rakentaa kuntoaan crosstrainerilla, pyöräilemällä ja uimalla.

– Kaikki on juuri nyt tosi hyvin, Eriksson sanoo.

Ulkoratakauden kisoja Eriksson suunnittelee jo hyvää vauhtia, mutta kauden avausta hän ei ole vielä lyönyt lukkoon.

– Luultavasti en juokse Vöyrin SM-maastoissa. Tykkään juosta maastossa ja Vöyri on minulle melkein kotikenttä, kun asuin siellä lukioaikana. Kantapääongelmia on kuitenkin ollut niin paljon, että luulen, ettei kannata ottaa riskiä ja juosta maastoissa.

Murto: Kesän suunnittelu helpottui

Murto taivutti hallikaudella junioreiden maailmanennätyksen 471 ja on sitten jatkanut harjoittelua kohti kesää, jossa hänelle on tarjolla EM- ja olympiakisat sekä junioreiden MM-mittelöt.

– Hienoa, että valinta tuli nyt. Suunnitelmallisuus on iso asia valmennusasioissa. Oli tärkeää, että pääsee suunnittelemaan kesää kaikessa rauhassa, Murto sanoo.

MM-halleissa kuudenneksi ponkaissut Kristiina Mäkelä jatkaa valmistautumistaan EM- ja olympiakesään vielä tovin Kaliforniassa.

Yleisurheilijoista on aiemmin Rion joukkueeseen nimetty kävelijä Aku Partanen, keihäänheittäjät Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen sekä seiväshyppääjä Minna Nikkanen