Rinteen taktiikka puri 800 metrin alkuerissä:  Välierät oli se suuri tavoite – Tuuri: Vauhdinjuoksu takkusi

Joonas Rinteen taktiikka toimi täydellisesti yleisurheilun EM-hallien 800 metrin alkuerissä torstaina. Rinne veti juoksua lähes puoleen matkaan ja tuli maaliin toisena ajalla 1.50,13, jolla hän varmisti suoran välieräpaikan 12 juoksijan joukkoon.

– Välierät oli se suuri tavoite. Olisin ollut tosi pettynyt, jos kisa olisi jäänyt tähän, Rinne sanoi.

Rinteen suorituksen arvoa nostaa se, että ennakkotilastoissa hän oli eränsä heikoin. Kilpailua helpotti puolestaan Rinteen erän yhden ennakkosuosikin, Irlannin Mark Englishin poisjäänti.

Rinne noudatti kilpailussa laatimaansa taktiikkaa.

– Selkeänä ajatuksena oli ottaa ensimmäinen 100 metriä terävästi ja että olen kärkisijoilla heti alussa. Toiveissa oli, että joku ottaisi kärkipaikan, mutta ajattelin, että jos kukaan ei halua juosta vauhtia, menen keulaan, pidän omaa rauhallista vauhtia ja puolustan sitten suoraa jatkopaikkaa kahden parhaan joukossa, Rinne kertoi.

Näin kisa myös eteni. Rinteen 400 metrin väliaika oli noin 57 sekuntia. Erävoiton vei Puolan Mateusz Borkowski ajalla 1.49,88.

– Lopussa sain hyvän rytminvaihdon, kun sieltä sitten tultiin ohi, ja sain pidettyä itseni kakkospaikalla. Se oli tärkeää.

Alkuerien nopein oli Bosnia ja Hertsegovinan Amel Tuka ajalla 1.47,22. Jokaisesta viidestä erästä suoraan jatkoon pääsi kaksi parasta. Kaksi juoksijaa valikoitiin välieriin aikavertailun perusteella. Jatkoon pääsi myös Ruotsin Andreas Kramer. Miesten 800 metrin välierät juostaan Istanbulissa lauantaina.

Tuuri: Vauhdinjuoksu ei ollut aivan kohdillaan

Korkeushyppääjä Heta Tuurin tie EM-halleissa katkesi karsinnassa. Tuuri meni 176 ja 182 ensimmäisellä yrityksellään, mutta seuraava korkeus 187 ei enää ylittynyt. Tuuri on kuluvalla kaudella hypännyt 190.

– Oli ihan hyvä kunto ja sama fiilis kun hyppäsin 190, mutta nyt on ollut vauhdinjuoksun kanssa ongelmia. Noissa 187:n yrityksissä se ei ihan osunut kohdilleen. Toinen hyppy oli hyvä, karsinnassa 13:nneksi sijoittunut Tuuri totesi.

Mestaruutta puolustava Ukrainan Jaroslava Mahutshih osoitti karsinnassa kovat kilpailijan kykynsä. Hän pudotti kaksi kertaa aloituskorkeudestaan 187 ja siirsi viimeisen yrityksen korkeuteen 191, ylitti sen ja eteni finaaliin karsinnan kakkosena. Mahutshih voitti Euroopan hallimestaruuden 2021 ja vei viime kesänä Münchenissä myös ulkoratojen mestaruuden.

EM-hallien karsinnan voitti Ukrainan Julia Levtshenko tuloksella 191. Finaaliin vaadittiin 191, jonka ylitti kahdeksan hyppääjää.