Rinteen ja Raitasen kaksintaistelu poiki komeat ennätykset – Korte ja Hurske alle 13 sekunnin – Junnila ja Lipsanen kärkituloksiin

Topi Raitanen ja Joonas Rinne huipensivat Jyväskylän Motonet GP:n komeaan kiritaisteluun miesten 1500 metrin juoksussa. Rinne karkasi kärkeen takasuoran alussa ja näytti kiitävän voittoon, mutta Raitanen ei antanut periksi ja voitti ennätyksellään 3.38,48. Rinne oli toinen niin ikään ennätyksellään 3.38,56.

– Läksin kiriin vähän myöhässä ja jouduin koville viimeisellä 200 metrillä, mutta Joonaksen kanssa on aina hieno taistella, Raitanen hehkutti.

Raitanen sivalsi juoksussa ennätyksestään 0,40 sekuntia. Rinne rikkoi ensi kerran urallaan 3.40. Ennen Jyväskylän juoksua Rinteen ennätys oli 3.40,38.

– Olin yllättynyt ajasta. Juoksu oli niin helpon tuntuista, Rinne sanoi.

Samalla hän tunnusti, että tappio kirpaisi, vaikka se tuli huimalla ennätysparannuksella.

– Niin se vaan tuli ohi ihan viime metreillä, Rinne kertaili Raitasen rajua loppurutistusta.

Rinne: ”Nyt juoksu oli helppoa”

Kilpailussa pidettiin alusta asti 3.40:n loppuaikaan tähtäävää vauhtia. Rinne painoi kaasun pohjaan, kun lähdettiin viimeiselle kierrokselle.

– Kauden avauskilpailussa Saksassa vauhdissa pysyminen oli vaikeaa, mutta nyt juoksu oli helppoa. 300 metriä ennen maalia tuntui, että on vielä hyvin voimia, Rinne sanoi.

Raitanen avasi kesän kilpailukautensa tuulisessa ja sateisessa Gatesheadissa, missä 3000 metrin estejuoksu sujui ajassa 8.35,82.

– Sen tiesin, ettei niissä tuulissa kulkenut. Menin sen jälkeen Ouluun pohjoisen-leirille. Sain siellä itseluottamuksen ja nyt hyvän nousujohteisen kisan. Se oli hieno taistelu, Raitanen kiitteli Rinteen rohkeaa juoksua.

Raitasen ja Rinteen kilpailukausi jatkuu ensi viikon alussa Turussa Paavo Nurmen kisoissa.

1970-1980-lukujen jälkeen ovat Raitasta ja Rinnettä nopeammin suomalaisista juosseet vain Samuli Vasala vuonna 2001 ja Niclas Sandells vuonna 2012.

Korte ja Hurske aitoivat alle 13 sekunnin

Naisten 100 metrin aitajuoksussa Helsingin IFK:n Annimari Korte ja Tampereen Pyrinnön Reetta Hurske kävivät tasaväkisen ja kovavauhtisen kaksinkamppailun. Kumpikin juoksi kauden avauskilpailussaan alle 13 sekunnin tuloksin 12,94 ja 12,96.

Suomen ennätysnainen Ella Junnila Tampereen Pyrinnöstä avasi kilpailukautensa ylittämällä 190 pudotuksitta. Hän teki lisäksi kolme yritystä korkeudesta 195. Kauden avaus oli erittäin lupaava Tokion olympiakisoja ajatellen.

Varpaisjärven Vireen Senja Mäkitörmä pukkasi naisten kuulantyönnön kotimaiseksi kärkitulokseksi 16,76. Samalle metriluvulle ylsi myös 16,16 pyörähtänyt Kuopion Reippaan Eveliina Rouvali.

Miesten moukarinheiton yllätysvoittaja oli Noormarkun Nopsan veteraani Tuomas Seppänen tuloksella 73,08. Ennakkosuosikki Aaron Kangas Kankaanpään seudun Leiskusta hävisi Seppäselle 32 senttiä. Samalle kymmenluvulle ylsivät myös Someron Esan Henri Liipola ja Vehmaisten Urheilijoiden Aleksi Jaakkola tuloksin 71,00 ja 70,21.

Miesten kolmiloikan voitti Suomen ennätysmies Simo Lipsanen Lappeenrannan Urheilu-Miehistä, joka avasi kautensa kesän kotimaisella kärkituloksella 16,68. Vantaan Kenttäurheilijat-58:n Tuomas Kaukolahti loikki sentilleen tasan 16 metriä.