Rinne valmis tuplamestaruusjahtiin: ”Kevyessä hölkässäkin tuntuu, että kunto on kohdillaan”

Joonas Rinne on yksi niistä urheilijoista, jotka suuntaavat Lappeenrannan Kalevan kisoihin tuplamestaruus mielessään. Saarijärven Pullistuksen juoksijan tavoitetta tukevat myös kauden tilastot, sillä hän on 800 metrillä ykkönen ja mukana olevista kärkinimi myös 1500 metrillä, sillä tänä kesänä matkan suomalaisista nopeimmin juossut Topi Raitanen keskittyy Lappeenrannassa 3000 metrin esteisiin.

– Tiukka rupeama, kolme kisaa putkeen. Tuplamestaruus on tavoitteena, mutta varsinkin kasilla on kovia haastajia. Markus Teijula on kovin haastaja ja Ville Lampinen on hyvässä nousukunnossa ja osoittanut mestaruuskisoissa olevansa hyvä kilpailija. Kun Raitanen ei ole 1500 metrillä, olen itse aika isossa ennakkosuosikin asemassa. Ennakkosuosikin paineet otetaan, eiköhän niistä selviä, Rinne sanoo hymyillen.

Viimeisimmässä kilpailussaan Joensuussa 800 metrillä aika painui 1.50,38:aan, mutta juoksu kertoi Rinteelle itselleen paljon positiivista.

– Koitin lähteä aika räväkästi porukan mukaan, mutta loppujen lopuksi ekasta kierroksesta tuli aika tuhlaileva. Ekalla kierroksella oli vähän liian kiire, viimeisellä kierroksella tuli aika kovat hapot. Jos jotain hyvää, niin juoksu ei kuitenkaan katkennut. 1.50 on siihen nähden ihan hyvä. Tuo kertoi siitä, että on potentiaalia.

Universiadipronssin merkitys kirkastunut entisestään

Rinne, 24, on saanut iloita jo tällä kaudella suorituksistaan usein. Hän on juossut ennätyksensä 1.48,59 ja 3.41,38 sekä päässyt juhlimaan universiadeissa 1500 metrillä pronssia.

– Kausi on alkanut tosi hyvin. Ennen universiadeja oli tosi hyvä fiilis pitää harjoittelutaukoa, kun sain molemmilla matkoilla ennätykset heti alkukaudesta. Kaiken kaikkiaan olemus tuntuu siltä, että ollaan menty eteenpäin. Kevyessä hölkässäkin tuntuu, että kunto on kohdillaan.

Universiadien komealla juoksulla tullut pronssi on saavutuksena hahmottunut juoksijalle itselleen entistä paremmin kisojen jälkeisten viikkojen aikana.

– Tosi hieno juttu. On alkanut itsellekin hahmottumaan se saavutus. Universiadeja en ennen kautta edes ajatellut, kun ei ollut varmaa, valitaanko minua edes sinne. Oli sopiva ennakkoluulottomuus, en asettanut itselleni liikoja paineita kisaan. Se varmasti auttoi.

Rinne on tänä vuonna kokeillut korkean paikan leirityksen rytmityksessä myös sitä, mikä olisi toimivin sapluuna ensi vuoden EM-kesää ajatellen.

– Leirityskuvio tulee varmaan olemaan samanlainen, että käyn vuodenvaihteessa ja keväällä vuoristoharjoittelemassa. Tänä vuonna kokeiltiin, että palaako just pari viikkoa ennen kisaa vai kuten tänä vuonna tein, että tulee korkealta vähän aikaisemmin pois ja ehtii Suomessa tehdä kilpailukauteen valmistavan jakson. Arvioidaan, mikä on seuraavalle harjoituskaudelle systeemi, Rinne kertoo.

”Olen vähän liian kiltti ryhmässä juostessa”

Vaikka Rinne on jo tällä kaudella ennätyksensä uusiksi, hän toivoo niihin vielä lisää parannusta.

– Olisi ajatuksena, että jos 1500 metrillä saisi 3.40:n alle tai 3.40-alkuiseksi, se olisi hyvä. 800 metrillä jos saisin 1.47-alkuiseksi. Uskon, että siihen voi olla mahdollisuus, jos kaikki osuu kohdilleen kisapäivän suhteen, Rinne sanoo.

Hän on keskittynyt tälle kaudelle harjoittelussaan erityisesti vauhtikestävyysominaisuuksien kehittämiseen.

–  Se on ollut minulla heikko kohta, ja siinä on menty eteenpäin. Se auttaa kestävyyspuoleen muutenkin. Luulen, että sitä kautta auttaa myös ihan maksimikestävyyteen. Tuntuu, että on menty eteenpäin. Olen saanut ennätysaikoja tehtyä treeneihinkin.

Hän yrittää jatkuvasti kehittää myös mentaalipuolta ja kokee itsensä jo aika hyväksi siinä, kuinka pystyy kilpailutilanteita käsittelemään. Keskimatkojen juoksut vaativat paljon pelisilmää, ja siltä osalta Rinne löytääkin itsellään kehitettävää:

– Kehitettävää on tietynlaisessa röyhkeydessä juoksun aikana. Pitäisi itseni saada vähän tiukemmaksi juoksun aikana, meinaan vähän liian herkästi olla ryhmässä sellainen, että annan kaikille vähän tilaa ja vähän väistän muita. Olen vähän liian kiltti ryhmässä juostessa. Siinä on kehityspaikka.