Rinne sai viimein tuplan: Tätä jahtasin jo viime vuonna, Kuivistolta komea soolo, Granberg ja Rauma estemestareiksi

Joonas Rinteen ensimmäinen ja Sara Kuiviston neljäs 800 ja 1500 metrin tuplamestaruus Kalevan kisoissa heltisivät täysin eri taktiikoilla. Rinne sinetöi tuplan 800 metrin voiton ratkaisseessa kiritaistossa ajalla 1.50,14, kun Kuivisto pyyhälsi 800 metrin finaalissa kisojen ylivoimaisimpaan mestaruuteen mainolla ajalla 2.03,24.

– Oli hieno saada tupla. Jahtasin sitä jo viime vuonna, tuumi Rinne, jolla 800 metrin mestaruus Kalevan kisoissa oli uran ensimmäinen.

Rinne on löytänyt tälle kesälle 1500 metrin ohella oivan vireen myös 800 metrillä. Oma ennätys putosi heinäkuun lopussa Tampereella lukemiin 1.47,87. Kalevan kisojen finaaliin hän starttasi suvereenina suosikkina.

– Suosikkina kisaan lähtemisessä on oma paineensa, mutta olen yleensä selvinnyt niistä paikoista aika hyvin, Rinne sanoi.

Finaalin avauskierros mentiin Ville Lampisen johdolla 55,38 ja ratkaisevat taistelut nähtiin kirissä viimeisellä 150 metrillä.

– Onneksi Ville lähti pitämään vauhtia. Pelkäsin vähän, että jos olisi kovin hidas alku, nopeammat kaverit olisivat paremmissa asemissa. Pääsin viimeiselle 100 metrille suhteellisen tuoreena. Kun laitoin viimeisen vaihteen päälle tiesin voittavani, Rinne kertaili.

Lee 17-vuotiaiden kaikkien aikojen kolmoseksi

Lampinen oli toinen ajalla 1.50,53, joka toi palkintokaappiin uran 12. Kalevan kisojen mitalin.

– Siitä luulisi, että kun on niin monta kertaa Kalevan kisoissa kilpaillut, että oppisi olemaan oikeissa asemissa, Lampinen harmitteli pientä pussiin jäämistä kiritaiston alussa.

– Onneksi pääsin siitä taistelemaan. Mitali tyydyttää, kun mitalitta jääminen 400 metriä oli iso pettymys.

Kolmanneksi kilpailussa juoksi 17-vuotias Benjamin Lee ennätyksellään 1.50,81, jolla hän nousee ikäluokan Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi.

– Tiesin, että olin siinä kunnossa, että mitalia tavoitellaan. Treenit ovat tällä kaudella imeneet hyvin, hiljattain 17-vuotiaiden 400 ja 800 metriksi juossut Lee sanoi.

Ennätyksensä juoksi myös neljänneksi ajalla 1.51,27 sijoittunut Niko Viljola.

Kuivisto janoaa vielä huippuaikaa

Kuivisto voitti 800 metriä soolojuoksulla. Ensimmäinen 400 metriä sujui 59,33:een. Voiton Kuivisto vei mainiolla ajalla 2.03,24. Viola Westling ja Ilona Mononen olivat toinen ja kolmas ajoin 2.11,94-2.12,46.

– Juoksin turhan kovaa tuon alun, mutta hyvä, kun pystyi omalla vedolla tuollaiseen ja se tuntui vielä helpolta, Kuivisto sanoi.

Kuivistolle 800 metrin mestaruus oli viides peräkkäinen. Samaan ennen Kuivistoa vain Eila Mikola vuosina 1956-1960.

Kuivisto näkee, että viime vuonna juostun oman ennätyksen 2.01,85 parantaminen on  mahdollista vielä kesän mittaan.

– Minulla on paikkoja ulkomaisiin kisoihin, mutta tässä tilanteessa mikään ei ole varmaa, Kuivisto viittasi kiihtyvään koronapandemiaan.

Westling oli vahvin kiritaistossa SM-hopeasta. Turussa 1500 metrillä toiseksi sijoittunut Ilona Mononen, 16, kiri 800 metrillä pronssille.

– Se 1500 metriä painoi vielä jaloissa aika paljon. Tuossa lopussa oli myös aika hankala löytää omaa paikkaa, mutta hyvin se meni. Kalevan kisat menivät yli odotusten. Yhtä mitalia tavoittelin ja kaksi tuli, Mononen riemuitsi.

Granberg ajoitti kirinsä oikein, Raumalle viimeinen mestaruus

Hannu Granberg ja Janica Rauma voittivat 3000 metrin esteiden mestaruudet. Granberg sinetöi mestaruuden hyvin ajoitetulla kirillä ja Rauma sai viimein janoamansa kultamitalin 12 aiemman Kalevan kisojen mitalin jatkeeksi.

Hyvin voimansa jakanut Granberg kiri uransa toiseen estemestaruuteen ajalla 8.56,07. Granbergin Lahden Ahkeran seuratoveri Wilho Hautala oli toinen ajalla 8.56,71, jolla ennätys koheni 12,60 sekuntia Miika Tenhunen oli kolmas ajalla 8.56,85.

Tenhunen veti kaksi ensimmäistä kilometriä 2.58,85 ja 3.05,63 ja sitten Hautala lähti pitkään kiriin 600 metriä ennen maalia ja johti viimeiselle kierrokselle lähdettäessä lähes 15 metrin erolla.

– Siinä viimeisellä kierroksella oli ongelmia kahdella ensimmäisellä esteellä. Se söi ajasta pari sekuntia. Hannu pääsi ohi, mutta ei se haittaa kun hän on Ahkeran mies, Hautala veisteli.

Granberg tuli Kalevan kisoihin heinäkuun puolivälistä jatkuneen kilpailutauon jälkeen. Topi Raitasen poissa ollessa Granberg näki mahdollisuuden mestaruuteen ja hyödynsi sen.

– Pidempi treenijakso oli oikea ratkaisu. Tuossa lopussa luotin siihen, että pystyn lopussa nousemaan, Granberg kertaili.

Emil Helander neljäs ennätyksellään 8.58,70.

Rauma: Se olisi saanut olla taistelukulta

Raumalle, 34, uran ensimmäinen estejuoksun mestaruus maistui. Himmeämpiä mitaleita hänellä tästä lajista jo viisi.

– Kultaa on haettu aika kauan. Tämä oli minulle 16. kerta Kalevan kisoissa. Vaikka kulta oli minulle historiallinen, se olisi saanut taistelukulta, eikä tällainen paukusta irti -kulta, Rauma sanoi.

Rauma johti kilpailua lähdöstä maaliin ja taittoi kolme kilometriä 3.24,04 – 3.30,35 – 3.22,89. Hänen voittoaikansa oli 10.17,28.

Alisa Virtanen juoksi Rauman soolojuoksun takana oman soolojuoksunsa hopeamitalikorokkeelle ajalla 10.27,15. Virtanen paransi ennätystään 8,70 sekuntia. Sofie Lövdahl oli kolmas ja rajusti kirinyt Pinja Kotinurmi neljäs ajoin 10.32,77 – 10.32,83.