Rinne jälleen huippuvedossa – Mononen 3000 metrillä alle 9.00 – Lappalaisen olympiakunto nousee

Joonas Rinne puristi jo toisen mainion 1500 metrin juoksun viikon sisällä, kun Kuortaneen GP-kisoissa syntyi jälleen hieno tulos 3.36,45. Tiistaina hän juoksi Turussa SE-lukemat 3.35,20.

Kuten Turussakin, voittoon Kuortaneella juoksi Irlannin Cathal Doyle, nyt ajalla 3.35,98. Kolmanneksi kiri Ranskan Arthur Gervais ajalla 3.37,00.

Rinteelle ladattiin ennen kisaa SE-paineita. Vaikuttiko se juoksuun?

– Painetta oli, mutta positiivisessa mielessä. Se sytyttää aina urheilijaa, Rinne totesi iloisena kisahaastattelussa.

Kilpailu oli hyvävauhtinen, kun kierrosten väliajat olivat 59, 1.57 ja 2.54.

– Pieni notkahdus juoksussani matkalla oli ja irlantilainen pääsi tekemään eroa, mutta sain jälleen hyvän loppuvedon, Saarijärven Pullistuksen juoksija kertasi kilpailuaan.

– Uskon, että pystyn parantamaan SE-lukemia vielä tällä kaudella, Rinne lupasi.

Siitä hänelle on luvassa palkinnoksi kenttäkuuluttajan lupaama kisamakkara.

Muuse uusi 3.40-alittaja

1500 metrillä nähtiin myös uusi suomalainen 3.40:n alittaja, kun pitemmillä matkoilla paremmin tunnettu Turun Urheiluliiton Mustafe Muuse puristi aikaan 3.39,76, joka toi tasokkaassa kisassa seitsemännen sijan.

Hänen valmentajansa Janne Ukonmaanaho ei ollut yllättynyt ajasta, sillä Muusella on hänen mukaansa yllättävän paljon myös nopeutta.

– Tonnivitosen harjoittelua ei ole kyllä tullut. Kalevan kisoissa hän juoksee 1500 ja 5000 metriä, Ukonmaanaho kertoi.

Kova 5000 metrin kilpailu on Muuselle tiedossa Joensuun GP-kisoissa heinäkuun lopulla.

Merkittäviä tuloksia suomalaisittain olivat myös Lempäälän Kisa Yleisurheilun Aleksi Kivelän 3.42,85 sekä JKU:n Eemil Helanderin ja Lempäälän Kisa Yleisurheilun Santtu Heikkisen kuntoutuminen ajoin 3.43,04 ja 3.43,42. IF Vomin Leonard Markén juoksi ennätyksensä 3.44,71.

Mononen 3000 metrillä alle 9.00-rajan: ”Hieman parempaa odotin”

Rooman EM-kisojen 3000 metrin estejuoksussa mainion kuudennen sijan ja Suomen ennätyksen (9.23,28) juossut Ilona Mononen paranteli Kuortaneella sileän 3000 metrin ennätystään uudelle minuuttiluvulle ajalla 8.57,52. Entinen ennätys parani reilu neljä sekuntia.

Se toi hyvätasoisessa kisassa neljännen sijan, kun kärki oli Jodie McCann Irlanti, 8.54,61, Kristine Eikrem Engeset Norja, 8.55,01, ja Lili Anna Vindics-Tóth Unkari, 8.55,97.

Myös viidenneksi juossut Nina Chydenius, Gamlakarleby IF, paranteli ennätystään peräti 15 sekunnilla aikaan 9.00,43.

Mononen oli tyytyväinen uusiin ennätysnumeroihinsa, mutta hieman parempaakin hän odotti.

– Jouduin vetämään turhan paljon, puolimatkassa kärkeen siirtynyt Mononen totesi.

Rooman EM-kisojen jälkeen Lahden Ahkeran juoksija pääsi maistamaan menestyksen lisämausteista.

– Nyt olen jo laskeutunut todellisuuteen. Elin hetken pilvilinnoissa Rooman onnistumiseni jälkeen, ja se aiheutti psyykkistä ja fyysistä väsymystä. Pieni notkahdus palautumiseen tuli, totesi Mononen, mutta enemmän tyytyväisenä kuin asiaa harmitellen.

Mononen on vahvasti menossa myös Pariisin olympialaisten estejuoksuun.

– Olen juuri ja juuri rankingissa sisällä, mutta olisi hyvä saada Kalevan kisoista vielä hyvä tulos ja voitto, jotka antaisivat lisäpisteitä.

Naisten 3000 metrin juoksussa tehtiin roppakaupalla uusia ennätyksiä, muun muassa HKV:n Janette Vänttinen, joka oli kisan kuudes ajalla 9.31,57 entisen ennätyksen parannuttua viidellä sekunnilla.

 

Lappalaisen olympiakunto nousussa

Sara Lappalainen viritteli olympiakuntoaan voittamalla 800 metriä ajalla 2.01,01.

– Kahden minuutin aikaa tavoittelin tänään, mutta ei tuo yksin vetäen nyt onnistunut. Mutta muuten tuntuma oli ihan hyvä, Lappalainen kommentoi kilpailuaan.

Lappalainen seurasi kilpailun jänistä ensimmäisen kierroksen ja sai itse väliajakseen 400 metrin kohdalla tasan 59 sekuntia. Viimeisen kierroksen hän piti vauhtia yksin ja oli loppusuoralla varsin ylivoimainen ennen Irlannin Louise Shanahania ja Ruotsin Wilma Nielseniä, jotka saivat ajoikseen 2.01,98 ja 2.02,18.

Lappalaisen 1500 metrin olympiapaikka näyttää varmalta, ja jonkinlaisia mahdollisuuksia on myös 800 metrille.

Borgå Akilleksen juoksija on tyytyväinen viime viikkojen harjoitteluunsa ja on toiveikas loppukesää kohti. Kalevan kisoissa viikon päästä ohjelmassa on tuplakisa 800 ja 1500 metriä.

– Keväällä meni kuukausi pyörän päällä, kun en päässyt vaivojeni takia juoksemaan, mutta sen jälkeen on tullut hyvää harjoittelua, luottavaisen oloinen juoksija kertoi.

Juoksun suomalaisedistyjä oli Lahden Ahkeran Veera Perälä, joka paranteli viidennellä sijallaan ennätystään sekunnin verran aikaan 2.03,38.

– Jotain 2.02:ta ajattelin, mutta hyvä näinkin. Loppukesää kohti uskon tulosten paranevan, Perälä kertoi.

Perälä on kunnostautunut tänä kesänä myös juoksujen vetohommissa, muun muassa Paavo Nurmen kisoissa muutama päivä sitten. Hän harjoittelee slovenialaisen Jan Petrackin ryhmässä ja saa usein treeniapua Eveliina Määttäseltä.

Kuortaneen B- ja C-erissä juostiin nuorten urheilijoiden voimin useita henkilökohtaisia ennätyksiä. B-erässä Keravan Urheilijoiden Sini-Minea Saarikoski ja Lahden Ahkeran Inka Peltola painelivat ennätyksiinsä ajoin 2.09,30 ja 2.09,59. Peltolalle tämän oli uran ensimmäinen 2.10:n ja alitus.