Rietin 17-vuotiaiden EM-kisat perutaan, alkukesän kotimaan kisoista päätöksiä huhtikuussa

Euroopan yleisurheiluliiton (EA) kesän ja syksyn kilpailuista elokuisten Pariisin EM-kilpailuiden ja joulukuisten Dublinin EM-maastojen järjestelyjä jatketaan normaalisti. Muut EA:n arvokisat siirtyvät tai on peruttu, sanoo EA:n ja Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) hallituksen jäsen Antti Pihlakoski. Suomen Urheiluliiton (SUL) toimitusjohtajan Harri Aallon mukaan kotimaan alkukesän kisoista on tulossa päätöksiä huhtikuussa.

– 17-vuotiaiden EM-kilpailut, joiden piti olla heinäkuussa Italian Rietissä, jäävät väliin, joka on sääli tälle ikäryhmälle, mutta muut Euroopan liiton kilpailut siirtyvät.  Pariisin EM-kisoja ja Dublinin EM-maastoja valmistellaan ajatuksella, että kisat järjestetään suunnitellusti. Kisat siirretään, jos on pakko, Pihlakoski sanoo.

– Timanttiliigan kilpailuja pyritään tällä kaudella järjestämään niin monta kuin mahdollista, mikä tarkoittaa, että niitä voi olla myös huomattavasti normaalia myöhemmin syksyllä.

Yleisurheilun lähivuosien kansainvälinen arvokisakalenteri alkaa muokattua uudelleen vasta kun Tokion olympialaiset kertovat, millä päivämäärillä Japanissa ensi vuonna kilpaillaan. Olympialaisten lisäksi ensi kesään ovat tältä vuodelta siirtymässä myös 19-vuotiaiden MM-kilpailut, joiden piti olla heinäkuussa Kenian Nairobissa.

– Itse olen esittänyt ajatusta, että eri urheilumuotojen vuoden 2020 arvokisaohjelma siirtyisi vuodelle 2021, ja vuodelle 2021 ja myöhemmälle ajalle myönnetyt arvokisat siirtyvät vuodella eteenpäin, Pihlakoski sanoo.

PM-ottelut peruttu, Aalto: Päätöksiä valmistellaan

Koronavirusepidemia on pysäyttänyt myös kaiken kotimaisen kilpailutoiminnan, mutta kuinka pitkäksi aikaa, riippuu Harri Aallon mukaan siitä mitä virusepidemiassa kanssa lähikuukausina tapahtuu ja mitä viranomaiset päättävät.

– Kesäkuun kisojen osalta siirtoja ja peruutuksia valmistellaan, mutta pääosin päätöksiä tehdään aikaisintaan, kun tiedetään hallituksen linjaukset huhtikuun 13. päivän jälkeisestä ajasta. Heinä- ja elokuun kisojen osalta edetään viranomaisten antamien tulevien määräysten mukaisesti ja pyritään reagoimaan ajoissa, kun ohjeita tulee, Aalto sanoo.

Joitakin kotimaisten kilpailuiden siirtoja on jo tehty. SM-maastot ovat Kurikassa 27.9. ja SM-maantiekisa juostaan Vantaalla 10.10. Nuorten PM-moniottelut ja Suomi-Ruotsi-moniottelumaattelu on peruttu. Otteluiden piti olla Seinäjoella 13-14. kesäkuuta.