Richardssonin harjoitukset kulkevat – Epätietoisuus kilpailukaudesta ei stressaa

Kestävyysjuoksija Camilla Richardsson ei anna epätietoisuuden kiusata kevään harjoittelua. Harjoituskilometrejä kertyy tukevaa tahtia, vaikka kesän kilpailukaudesta ei ole varmaa tietoa.

– Ei tässä voi kuin odottaa ja katsoa mitä tapahtuu. Maailmassa on nyt isompia ongelmia, kuin se milloin päästään kilpailemaan, Richardsson muistuttaa.

Richardsson on harjoitellut Suomessa kolme viikkoa sen jälkeen, kun hän palasi vuoristoleiriltä Flagstaffistä, Arizonan osavaltiosta Yhdysvalloista. Leiri kutistui koronaviruspandemian takia kolmeviikkoiseksi. Pandemia torppasi myös muiden suomalaisjuoksijoiden tulon leirille.

– Olin tottunut aikaeroon ja päässyt hyvään treenirytmiin, mutta tulin pois, koska olin yksin ja katsoin, ettei kannata jäädä sinne jumiin. Jos kilpailukausi alkaisi normaalisti, korkeanpaikan leiri olisi ollut hyvä tähän väliin. Nyt kun kilpailuja ei ole heti tulossa, Suomessa on voinut treenata hyvin, vaasalaisjuoksija sanoo.

Alkukesän kilpailuja simuloidaan ”omilla kisoilla”

Koska kilpailukauden alusta ei ole tietoa, Richardsson on jatkanut varhaiskevään harjoittelua.

– Minulla on keväällä normaalisti 4-5 viikon mäkijuoksukausi. Teen lauantaisin 10×500 metrin mäkivetosession. Nyt mäkikautta on jatkettu 2-3 viikolla. Tässä tilanteessa on vielä turha alkaa tehdä kilpailukauteen valmistavia kovia ratavetoja tai estejuoksuharjoituksia, Richardsson sanoo.

Richardssonin valmentaja Jukka Keskisalo kertoo, että vaikka varsinaisten kilpailujen alku lykkääntyisi sydänkesään, Richardssonin ohjelmaan tulee kevään ja kevätkesän aikana niin sanottuja omia kilpailuja eli yksin juostavia kilpailunomaisia harjoituksia.

– Niitä alkaa tulla enenevässä määrin silloin kun normaali kilpailukausi alkaisi. Viimeistään juhannukselta pitää päästä juoksemaan omia tuloskokeita ja sitä kautta mallintamaan kisakautta, Keskisalo sanoo.

Richardsson on kevään korvalla mainiossa kunnossa. Viime ajat hän on juossut 160-170 harjoituskilometrin viikkoja.

– Nyt ollaan ehkä harjoituskauden tiukimmassa vaiheessa. Mäkivedoissa tehot ovat aika kovia ja samaan aikaan harjoitusmäärät ovat korkealla. Tämän jälkeen harjoitusmäärät alkavat laskea, Keskisalo sanoo.

Espanjan tutut treenaavat juoksumatolla

Vaasan seudun säät ovat suosineet Richardssonia. Omalla juoksumatollaan hän on vieraillut harvakseen.

– Muutama vauhtikestävyystreeni on ollut pakko juosta matolla, kun ollut sen verran liukasta. Muuten olen pystynyt juoksemaan ulkona, Richardsson sanoo.

Toisin on ollut juoksijoilla sellaisissa maissa, joissa ulkona liikkumista on rajoitettu rajummin kuin Suomessa.

– Minulla on tuttuja juoksijoita Espanjassa, joihin olen ollut yhteydessä. Siellä on paljon pahempi tilanne kuin täällä. Rajoitusten takia he ovat harjoitelleet neljä viikkoa sisällä juoksumatolla, Richardsson kertoo.

Richardsson pääsi itsekin maistelemaan pandemian liikkumisrajoituksista. Hän oli kaksi viikkoa karanteenissa tultuaan Yhdysvalloista Suomeen.

– Kauppaan ei voinut mennä, mutta ulkona sai käydä treenaamassa, Richardsson kuvaa.

Mieli palaa kilpailemaan

Tulevan kesän arvokilpailuista Tokion olympiakisat on jo siirretty vuodelle 2021. Richardsson toivoo, että elokuiset Pariisin EM-kilpailut voitaisiin järjestää. Päätöksiä siitä on luvassa toukokuun puolivälissä.

– Ymmärrän hyvin, ettei kilpailujen järjestäminen ole nyt kenelläkään ykkösprioriteetti. Mutta toivon, että EM-kilpailut järjestettäisiin ja kilpailuja ylipäätään olisi, kun tilanne paranee. Mieluummin ottaisin vaikka kilpailut ilman katsojia. kuin ei kilpailuja ollenkaan, Richardsson sanoo.

Richardssonin ensi kesän päämatka on 3000 metrin estejuoksu. Pariisissa, jos EM-kilpailut järjestetään, on tarjolla myös puolimaraton. Richardsson rikkoi puolimaratonin EM-rajan helmikuussa Arabiemiraattien Ras al Khaimahissa ennätyksellään 1.12.46.