Richardssonille pettymys EM-puolimaratonilla – Grøvdal ja Grippa jatkoivat Norjan ja Italian juhlia

Camilla Richardssonin EM-kisojen puolimaraton päättyi keskeytykseen ja pettymykseen pian puolimatkan jälkeen kipeytyneen jalkapohjan jänteen takia.

Sitä ennen 10 kilometrin kohdalla Richardsson oli hyvän alkuvauhdin jälkeen 15:ntenä ajalla 33.32 ja 32 sekuntia kärjen perässä.

Alisa Vainio juoksi tasaisen kilpailun ja oli 27:s ajalla 1.11.50.

Puolimaratonin aikana Rooman aamusää ei ollut aivan niin kuuma kuin muina päivinä, mutta valmentaja Janne Ukonmaanaho uskoi lämpöä olleen sen verran, että se heikensi 1–2 minuuttia lopputuloksia.

– Suurin piirtein kuntoni mukainen suoritus. Lämpö vähän vaikutti, mutta ei ollut niin paha mitä saattoi odottaa, Vainio totesi kilpailunsa jälkeen.

Juoksija kertoi yrittäneensä pitää rentoa ja hallittua vauhtia.

– Sitä ei tiedä, kuinka nopeasti voi tulla seinä vastaan, Vainio perusteli vauhdinjakoaan.

Vainio joutuu odottelemaan vielä kesäkuun, tuleeko hänelle paikka Pariisin olympiamaratonille.

– Jos paikka tulee, niin treenit sitten sinne. Ellei, niin sitten vaihtoehto B, Vainio totesi rauhalliseen tyyliinsä.

Richardsson: Liian hankala reissu

Richardssonin juoksu alkoi lupaavasti.

– Eka kerta moneen viikkoon, kun juoksu tuntui hyvältä. Hetken jo ehdin jo ajatella, että tämä on minun päiväni. 7–8 kilometrin paikkeilla jalkapohja alkoi kuitenkin krampata, enkä pystynyt jatkamaan pitempää, Richardsson kertoi.

Richarsson joutui starttaamaan kilpailuunsa täysin uusilla kengillä, kun hänen kaikki matkatavaransa varastettiin kaksi päivää sitten.

– Liian hankala reissu tämä on ollut. Sydämeen sattuu enemmän kuin jalkoihin, juoksija purki pettymystään, mutta kevensi tunnelmaa myös huumorilla kommentoimalla matkatavaroidensa menetystä.

– Suomenruotsalaisena minulla on kuitenkin tilanne, että pappa betalar.

Myös Alisa Vainio kantoi huoltoa joukkuekaverinsa tilanteesta.

– Olen ylpeä Camillasta, että hän yleensä lähti tänne, vaikka ei ollut helppo tilanne. Hän kasasi itsensä hienosti kilpailuun ja tsemppasi minuakin. Meillä oli hyvä fiilis ennen kisaa, Vainio kertoi.

Grøvdal jatkoi Norjan juoksuvoimaa, Crippa Italian mitalijuhlia

Naisten kilpailun mestariksi juoksi Norjan Karoline Bjerkeli Grøvdal ajalla 1.08.09, hopealle Romanian kenialaisjuoksija Joan Chelimo Melly, 1.08.55, ja pronssille britti Calli Hauger-Thackery, 1.08.58.

Norjalaiselle tämä oli odotettu kruunu, sillä hänellä on jo kolme mitalia EM-kisojen ratamatkoilta, viimeksi 5000 metrin hopea perjantailta, ja kolme mestaruutta EM-maastojuoksusta.

EM-kisojen isäntämaa on hyvässä mitalivauhdissa, kun kahden ensimmäisen kilpailupäivän saaliina on jo 10 mitalia.

Miesten puolimaratonilla tuli lisää, kun Yemaneberhan Crippa ja Pietro Riva ottivat kaksoisvoiton. Crippa oli juoksussa lopulta ylivoimainen, vaikka maanmies tulikin lopussa lähelle ajoin 1.01.03 ja 1.01.04.

Pronssille juoksi Saksan Amanal Petros tuloksella 1.01.07. Hän uhkasi pitkään Crippaa, mutta viimeinen kierros stadionilla oli vaikea pienen ratareunuksella kompuroinnin takia.

Crippan voitto oli ansaittu, sillä hän voitti mestaruuden jo kaksi vuotta sitten 10000 metrillä, ja plakkarissa on muitakin mitaleja.

Norjan Sondre Nordstad Moen ja Ruotsin Suldan Hassan olivat kilpailun 12:s ja 13:s ajoin 1.02.03 ja 1.02.09.