Richardsson väkevällä vauhdilla kympin mestariksi – MM-valinta vielä jännittää – Kotiranta uusi mestaruutensa miesten kympillä

Camilla Richardsson lasketteli tyylikkäästi ja vaivattoman näköisesti Kalevan kisojen 10000 metrin Suomen mestariksi kovalla ajalla 31.34,94. Keväällä juoksemistaan SE-lukemista (31.12,78) Richardsson jäi vain parikymmentä sekuntia.

– Jos saan itse sanoa, tämä oli erittäin kova aika. Olen elämäni parhaassa kunnossa, iloinen Richardsson kertoi juoksunsa jälkeen.

Mestaruudestaan huolimatta vaasalaisella, Esbo IF:ää edustavalla juoksijalla riittää vielä muutama päivä jännitettävää, sillä ensi viikon alussa varmistuu hänen paikkansa elokuun MM-kisoihin Budapestiin. Richardssonilla on hyvät mahdollisuudet päästä 5000 ja 10000 metrille. Maratonille olisi ollut jo varma paikka, mutta sille matkalle Richardsson aikoo keskittyä vasta myöhemmin.

– MM-kisojen paikoista en halua sanoa itse mitään, täytyy odottaa ensi viikkoon. Tällä hetkellä näyttää rankingissa aika hyvältä, ja voin sunnuntaina vielä yrittää parantaa tilannetta 5000 metrillä, juoksija kertoi.

Richardsson vietti viimeiset 17 päivää harjoitusleirillä Sveitsin vuoristossa, josta hän palasi Suomeen eilen torstaina.

– Yleensä ensimmäisenä päivänä vuoristosta paluun jälkeen minulla on ollut hyvä kulku, varsinkin kympillä. 1500 ja 5000 metrin kanssa on sitten herkempää. Mutta aina on arpapeliä, kulkeeko vai ei, Richardsson selvitti vuoristoharjoittelun vivahteita.

– Jos pääsen MM-kisoihin kympille, menen vuoristoon heti takaisin. Jos ohjelmaan tulee vain 5000 metriä, silloin korkealle ei ole niin kiire, koska matka juostaan MM-kisojen loppupäivinä.

Richardsson piti Lahden stadionilla yksin vetäen tasaista vauhtia, jossa 400 metrin kierrokset kulkivat tarkasti 75–76 sekuntiin ja kilometrit noin 3.10:een.

– Oli hyvä kulku tänään, mutta viimeiset kolme kilsaa tuntuivat vaikeilta ja pitkiltä. Kymppi on raaka matka juosta yksin, Richardsson valaisi 25 ratakierroksen tunnelmia.

Camilla Richardsson (vas.), Johanna Peiponen ja Nina Chydenius kommentoivat toisilleen ratakympin kulkua Lahden stadionilla.

MM-maratonille tähtäävä Chydenius tyytyväinen juoksuunsa

Kilpailun hopealle juoksi Lapin Lukon Johanna Peiponen kauden parhaallaan 33.00,29. Pronssille veti Nina Chydenius ennätyksellään 33.23,17. Entiset lukemat paranivat lähes 20 sekunnilla.

Chydenius valmistautuu MM-kisojen maratonille, jonne Kalevan kisojen kymppi oli tärkeä etappi.

– Olen tosi tyytyväinen tähän juoksuun. Oli vielä otollinen kelikin kympille. Upea juoksu Camillalta, ja Johannakin veti vahvasti, Chydenius totesi juoksunsa jälkeen.

– Toivoin ehjää ja kehittävää kilpailua. Edellinen ratakymppini kesäkuun alussa päättyi keskeyttämiseen, kun innostuin ahnehtimaan liikaa. Mutta nyt sain hyvin irti ja tuli optimaalinen juoksu, Gamlakarleby IF:ää edustava juoksija kertoi.

Chydenius valmentaa tällä hetkellä itse itseään. Timo Vuorimaa on siirtynyt taustavaikuttajaksi.

– Olen juossut 170 kilometrin viikkoja. Tätä varten pidin kevyen viikon, kun halusin saada konetta auki. Seuraava steppi on sitten taas kohti maratonia, ja se vauhti tuntuu entistä helpommalta kevennyksen ja kilpailun jälkeen, Chydenius kertoi harjoittelustaan.

Naisten kympin neljänneksi juoksi Ulla Virtanen, Jyväskylän Kenttäurheilijat. Aino Niemi, Turun Urheiluliitto, Emilia Siltanen, JKU, ja Klaara Leponiemi, Lempäälän Kisa yleisurheilu, ottivat seuraavat sijat ennätyksillään. Kymmenen parhaan joukosta myös yhdeksänneksi sijoittunut ultrajuoksija Satu Lipiäinen, Ultrajuoksuseura Sisu, teki ennätyksensä ajalla 35.15,70.

Kotiranta hyvässä mestaruusputkessa

Mika Kotiranta juoksi vuosi sitten Kalevan kisoissa tuplamestariksi, ja hyvin alkoi urakka tänäkin vuonna, kun joensuulainen kiri miesten 10000 metrin mestariksi ennätyksellään 29.20,97.

Kotiranta ehdittiin nimetä maalialueella kolmannen mestaruutensa myötä jo Kalevan kisa -juoksijaksi.

– No, sopiihan se. Hyvä lempinimi, Kotiranta naurahti.

Kotiranta oli tyytyväinen, että miesten kesken löytyi matkalla yhteistä vuorovetoa.

– Tykkään tällaisista kisoista, ja siitä hyvä loppukiri. Saimme kaikille hyvät loppuajat.

Kotiranta näyttää luottavan loppukiriinsä. Myös viime vuonna voitot ratkesivat viimeisellä kierroksella.

– Viime vuoden tuplamestaruudet antoivat itseluottamusta omaan kiriini. Nyt meni ensimmäistä kertaa myös alle puolen tunnin, mutta kunhan pääsen kunnon kisaan vaikka ulkomailla, niin tästä ajasta on otettavissa paljon pois, Kotiranta lupasi.

Kalevan kisojen startti oli hänelle vasta kauden neljäs. Jokin aika sitten Kotiranta juoksi kuitenkin jo lupaavan 5000 metriä ennätystään hipoen 13.45.

– Kevät oli rikkonainen, ja pääsin radalle myöhään. Oli sairastelua, jonka takia jouduin jättämään kevään vuoristoleirin väliin. Sitten iski pakaralihaksen tulehdus.

Keronen kehittynyt kaikilla matkoilla

Kakkoseksi myös ennätyksellään 29.21,52 juossut Leevi Keronen, 22, on melkoisen uusi kasvo Suomen miesten SM-mitalistien joukossa, vaikka keväällä tulikin jo puolimaratonilla SM-pronssia. Oliko hopea yllätys?

– Kenet yllätti, kenet ei. Tiesin olevani hyvässä kunnossa ja kaiken olevan mahdollista, Keronen totesi.

Lempäälän Kisa Yleisurheilua edustava juoksija on tehnyt tänä kautena ennätyksensä kaikilla matkoilla 1500 metristä puolimaratoniin tuloksin 3.50, 14.18, 29.33 ja 1.06.46. Mistä kehitysloikka on syntynyt?

– Vaikeita vuosia on ollut takana, en ole pystynyt tekemään oman potentiaalini mukaisia tuloksia. Allergiaa, jalkavaivaa, ylirasitusta, kaikkea mahdollista. Nyt pitkästä aikaa olen saanut ehjän harjoituskauden, Keronen kertoi.

Kerosella ei ole valmentajaa, vaikka taustatukena onkin lempääläinen kestävyysvalmentaja Veli-Matti Ranta. Myös Tampereen seudun kestävyysjuoksijoiden porukasta on ollut hyötyä. Talvella Keronen vietti kolme kuukautta Keniassa harjoitellen.

LIVE-tulokset