Richardsson starttaa luottavaisena 10 000 metrin MM-finaaliin – Raitanen, Rinne ja Blomqvist alkuerissä

Camilla Richardsson starttaa luottavaisena Budapestin MM-kisojen 10 000 metrin finaaliin lauantaina.

– Pitää vähän katsoa, millainen kisa siitä tulee, tehdä oma juoksu ja katsoa mihin riittää. Olen juossut hyviä kisoja tänä vuonna, joten sikäli  on aika rento olo. Sinne vaan. On hyvät mahdollisuudet saada hyvä sijoitus, Richardsson totesi MM-joukkueen mediatilaisuudessa.

– Tämä on toinen vuosi, kun kymppi on minulle päämatka ja se alkaa olla jo vähän enemmän tuttu. Olen juossut kympin kaksi kertaa tänä vuonna ja molemmat juoksut ovat olleet hyviä. Toivottavasti tämä kolmaskin on.

Richardsson on tänä vuonna juossut 10 000 metriä Lontoossa SE-aikaan 31.12,78 ja Lahden Kalevan kisoissa 31.34,94.

Budapestin 10 000 metrin MM-finaalissa on luvassa vauhtia, kun mukana sellaisia huippunimiä kuin kaksien edellisten kisojen mestarit Hollannin Sifan Hassan ja Etiopian Letesenbet Gidey ja kauden tilastokärki, 29.29,73 juossut Etiopian Gudaf Tsegay, joka voitti Eugenessa viime kesänä 5000 metriä.

– Kärki on kova, siihen vauhtiin ei kannata lähteä mukaan, mutta toivottavasti on joku toinen ryhmä, johon voi liittyä, Richardsson sanoo.

Camilla Richardsson ja Hanna Hermansson St. Moritzin maisemissa.

Budapestiin Richardsson tuli Sveitsin St. Moritzin korkeanpaikan leiriltä, joka onnistui hyvin.

– Minulle korkeanpaikan leirit ovat toimineet hyvin ja olen aina tullut sieltä suoraan kisaan. Se toimi hyvin ennen Kalevan kisoja ja samalla tavalla olen tehnyt tulon tänne, Richardsson kuvaa MM-kisakunnon viimeistelyään.

Raitanen: Nyt on taas uusi tilaisuus juosta kovaa

Topi Raitanen hakee lauantaina aamupäivällä jatkopaikkaa 3000 metrin esteiden ensimmäisestä alkuerästä.

Raitasen kausi on ollut kaksijakoinen. Se alkoi lupaavasti 1500 metrin ennätyksellä 3.38,47 Karlsruhessa Saksassa. Kesäkuun estekisojen aikana kroppaan hiipi väsymys, joka söi tuloskuntoa. Siitä Raitanen on pikkuhiljaa rakentanut paluuta huippuvireeseen. Hiljattain Stretfordissa Britanniassa 3.40,32:een juostu 1500 metriä oli jo merkki paremmasta.

– Läksin kauteen sillä ajatuksella, että haluan juosta hyviä aikoa, välittämättä isosti ajoittuuko kunto Budapestiin vai ei. Sitten ekan kisaviikon jälkeen pyörä lähti vähän väärään suuntaan. Tuloskunto romahti nopeasti ja sieltä ollaan pikku hiljaa tultu eteenpäin, Raitanen totesi MM-joukkueen mediatilaisuudessa.

Raitasen mukaan kausi on tuonut oppia, vaikka kaikki ei ole mennytkään suunnitelmien mukaan.

– Oppiahan tämä elämä on. Täytyy kokeilla jotakin uutta ja oppia niistä. Nyt on taas uusi tilaisuus juosta kovaa. Monta vuotta on tehty töitä. Ei se sieltä mihinkään katoa. Enemmän kyse on siitä, että vireystila on hyvä, Raitanen totesi.

Jatkopaikka ei irtoa enää aikavertailusta: Tykkään siitä

Estejuoksun alkueristä finaaliin menee erien viisi parasta. Aikavertailusta ei enää jatkopaikkoja jaeta.

– Tykkään siitä uudistuksesta. Katsojankin on helppo seura sitä, kuka sen paikan finaaliin ansaitsee, Raitanen arvioi.

Raitasen erän kärkinimiä ovat Kenian Simon Koech, joka voitti Kenian MM-karsinnat ja voitti Timanttiliigan Monacon kilpailussa estejuoksun ennätyksellään 8.04,19 sekä tänä vuonna 8.05,15 juossut Etiopian Getnet Wale, joka oli neljäs Tokion olympialaisissa 2021 sekä Dohan ja Eugenen MM-kisoissa 2019 ja 2022.

Koech ja Wale kuuluvat myös koko lajin suosikkeihin yhdessä kaksien edellisten MM-kisojen hopeamitalistin, Etiopian Lamecha Girman ja kenialaisten pitkän mestaruussarjan Eugenessa viime kesänä rikkoneen Marokon Soufiane El Bakkalin kanssa.

Rinne: Kovaahan siinä saa juosta

Joonas Rinne starttaa lauantaina Budapestin MM-kisoissa 1500 metrin alkueriin. Välieriin menee erien kuusi parasta. Rinne on kauden mittaan parantanut 1500 metrin ennätystään kaksi kertaa viimeksi Joensuussa heinäkuussa lukemiin 3.37,65.

– Kun olen omaa alkuerää vähän tutkaillut, niin kovaahan siinä saa juosta, eli kovaan porukkaan pääsen, mutta samalla olen iloinen siitä, että olen itse hyvässä kunnossa, kun olen ensi kertaa MM-kisoissa. Saa nähdä sitten mihin sen riittää, Rinne pohti.

Rinne veikkaa, että aikavertailun poistuminen näkyy 1500 metrin alkuerien taktiikoissa.

– Kun aikapaikkoja ei ole enää tarjolla, se varmasti muuttaa 1500 metrin juoksuja, ja jos pitäisi veikata, niin siihen suuntaan, että alkuerässä ei pidettäisi hirveää vauhtia. Osaltaan se voisi parantaa minun mahdollisuuksia, Rinne viittaa terävään kiriinsä.

Miesten 1500 metrin suosikki on Timanttiliigan Chorzówin kilpailussa Euroopan ennätyksen 3.27,14 juossut Jakob Ingebrigtsen, mutta kovia haastajia löytyy tänä kesänä 3.28,89 juosseen Espanjan Mohamed Katirin johdolla.

Finaalissa Ingebrigtsen kohdannee myös 3.29,47 tänä kesänä juosseen maanmiehensä Narve Gilje Nordåsin, joka harjoittelee Gjert Ingebrigtsenin johdolla, jonka kanssa Jakobilla on välit poikki.

Britti Jake Wightman ei ole sääri- ja takareisivaivojen takia puolustamassa Eugenen MM-kisojen yllätysvoittoaan.

Nathalie Blomqvist: Tosi hyvä, että kunto on nyt kohdillaan

Nathalie Blomqvist kilpailee MM-kisoissa jo kauden kolmansissa arvokisoissa. Hän oli mukana EM-joukkuekilpailussa Puolan Chorzówissa, juoksi viidenneksi alle 23-vuotiaiden EM-kisojen 1500 metrillä ja starttaa Budapestissä 1500 metrin alkueriin juostuaan hiljattain Stretfordissa ikäluokkansa SE:n 4.08,46.

– Oli tosi hyvä saada se kisa ennen tätä kilpailua. On ollut vähän epävarma olo alkukaudesta. Tosi hyvä, että kunto on nyt kohdillaan, kun ollaan täällä, Blomqvist totesi joukkueen mediatilaisuudessa.

MM-kisojen alkuerässä jatkoon menee suoraan kuusi parasta. Blomqvistille se sopii.

– Tykkään siitä. Se on aika selkeää, että 6 parasta juoksijaa pääsee eteenpäin. Minulta se vaati venymistä, että olisin jatkossa. Toivon, että mennään kovaa. Vauhti voi vaihdella, mutta minulle sopisi tasainen vauhti.

Erän kärkinimiä ovat myöhemmin illalla 10 000 metriä juokseva Hollannin Sifan Hassan, joka voitti 1500 metriä Dohan MM-kisoissa 2019 ja on juossut useita arvokisavoittoja eri matkoilta. Erässä on myös skotti Laura Muir, joka on 1500 metrin kaksinkertainen Euroopan mestari ja Tokion olympiakisojen hopeamitalisti.

Naisten 1500 metrin suosikki on matkan kaksinkertainen MM- ja olympiavoittaja Kenian Faith Kipyegon, joka on kuluvan kauden mittaan juossut hulppean ME-tulosten sarjan: 1500 m 3.49,11, maili 4.07,64 ja 5000 metriä 14.05,20. Hassanin ja Muirin ohella Kipyegonia on haastamassa kovatasoinen etiopialaiskolmikko alla 20-vuotiaiden ME:n juosseen 17-vuotiaan Birke Haylomin johdolla.

MM-kisojen aikataulu ja livetulokset