Richardsson SE-jahtiin 5 kilometrillä – Helsinki City Running Day -tapahtumaan yli 11 000 juoksijaa

Camilla Richardsson haluaa rikkoa Sandra Erikssonin keväällä pinkoman 5 kilometrin tiejuoksun Suomen ennätyksen 16.19 Helsinki City Running Day -juoksutapahtumassa lauantaina.

Kovin tavoittein nopealle reitille lähtevät myös miesten 5 kilometrin suosikit Topi Raitanen ja Eemil Helander. Miesten Suomen ennätys on Risto Ulmalan 13.42.

– Kiva nähdä, miten nopea uusi 5 kilometrin reitti on. Nyt syksyllä on tullut nautiskeltua juoksemisesta. Mukava nähdä, miten pystyy juoksemaan happoja vastaan, Raitanen sanoo.

Richardsson on valmistautunut kilpailuun Sveitsin St. Moritzin vuoristoleirillä. Sillä rakennettiin kuntoa Valencian lokakuiselle puolimaratonille.

– Leiri tähtäsi enemmän Valencian puolimaratonille, mutta Helsingin 5 kilometrin kilpailu sopii hyvin tähän väliin. Tavoite on juosta Suomen ennätys, Richardsson sanoo.

Richardsson katsoi kesällä harjoituskauden monien vammojen takia, ettei ole valmis kilpailemaan Tokion olympiakisoissa, vaikka hänellä oli sinne paikka. Kesän mittaan kunto koheni ja Ruotsi-ottelussa 5000 metriä kulki jo 15.48,09.

Maaottelun jälkeen Richardsson käänsi katseen syksyn kisoihin, joita hän St. Moritzin leirin jälkeen odottelee mielenkiinnolla.

– Leiri meni suunnitelmien mukaan. Se oli ensimmäinen kerta vuoteen, kun pääsin harjoittelemaan kolme viikkoa putkeen ilman ongelmia, Richardsson sanoi.

– Tein leirillä aika paljon puolimaratonille tähtäävää määräharjoittelua. Ohjelmassa oli aika monta pitkää lenkkiä ja pitkiä vetoja. 5 kilometrin kisaa ajatellen 4 x 3 kilometrin vetoharjoituksen viimeinen kolme kilometriä meni aika paljon kovemmin kuin, mitä 5 kilometrin SE-vauhtia on.

Helander hakee kisatuntumaa ennen armeijaan menoa 

Raitasen haastajana miesten kilpailuun starttaava Helander oli alle 23-vuotiaiden EM-kisojen 3000 metrin esteissä neljäs, juoksi Lapinlahdella 5000 metriä 13.55,80 ja voitti Kalevan kisoissa matkan Suomen mestaruuden.

– Menen armeijaan puolentoista viikon päästä, joten on mukava saada kisatuntumaa ennen sinne menoa. Olen usein miettinyt, että olisi hienoa juosta tämä kilpailu, mutta aiemmin on ollut jo hiihtojutut päällä. Nyt on toinen tilanne, kun keskityn vain juoksuun, Helander sanoo.

Helanderin hakee kilpailusta kovaa aikaa.

– Vähän hankala arvioida, mitä maantiellä pystyn juoksemaan. En ehkä ihan samaa kuin radalla, mutta tärkeintä on juosta hyvä kilpailu. Mukana näyttäisi olevan tosi paljon meidän kärkijuoksijoita, Helander sanoo.

Miesten kilpailuun ovat ilmoittautuneet muuan muassa Hannu Granberg, Eero Saleva ja Santtu Heikkinen.

Helsingin kaduille yli 11 000 juoksijaa

Helsinki City Running Day kerää lauantaina Helsingin kaduille yhteensä yli 11 000 juoksijaa. Päivän kilpailumatkat ovat 5 kilometriä, puolimaraton, maraton, maratonviesti sekä Double eli puolimaraton ja maraton.

– Osallistujamäärä on ilahduttava ja toiveita antava paluu kohti normaalia tilannetta. 5 kilometrin kilpailuun osallistuu yli 1000 juoksijaan, joka on enemmän kuin koskaan aikaisemmin, sanoo Helsinki City Running Day -tapahtuman kilpailun johtaja Harri Hänninen.

Maraton ja puolimaraton lähtevät Mäntymäentieltä, Paavo Nurmen patsaan välittömästä läheisyydestä. 5 kilometrin juoksu starttaa Hammarskjöldintieltä Uimastadionin läheisyydestä. Kaikkien juoksujen maali on Olympiastadionilla.

– Puolimaratonia ja maratonia seuraaville esimerkiksi Ruoholahden kanavan seutu ja Lauttasaaren silta ja Pikku Huopalahti ovat hyviä paikkoja seurata ja kannustaa juoksijoita, Hänninen sanoo.

Helsinki City Running Dayn aikataulu 2.10. 2021:

Klo 11.00 Helsinki City Run puolimaraton

Klo 14.00 Helsinki City Marathon

Klo 15.00 5 km eliittisarja

Klo 15.10 5 km päälähtö