Richardsson, Lakka ja Samuelsson sytyttivät suomalaisyleisön

Richardsson riemuitsi MM-paikasta: Tästä olen aina haaveillut

Camilla Richardssonin taktisesti mainion juoksun tuoma neljäs sija sytytti runsaan suomalaisyleisön Tallinnan Kadrioru-stadionilla 22-vuotiaiden EM-kisoissa.

Vaasalaisjuoksijan ohella suomalaisyleisö ja joukkueen pistetiliä hellivät kuudenneksi 110 metrin aidoissa rymistellyt Elmo Lakka sekä saman sijan 200 metrin finaalissa ajalla 20,90 juossut Samuli Samuelsson.

Richardson kuorrutti neljännen sijan  ajalla 9.46,34, joka on Suomen kaikkien aikojen neljänneksi nopein. Hänen ennätyksensä koheni huimasti, sillä edellinen oli viime vuonna juostu 9.56,44.

– Nyt tiedän, että MM-kisojen tulosrajan 9.44,00 rikkominen on täysin mahdollista, juoksija totesi.

Richardsson juoksi maltilla ensimmäisen kilometrin, jonka kilpailun kärki meni kovaa (3.09) ja pysyi sitten hyökkäysetäisyydellä mitalisijoista.

Viimeisellä kierroksella hän kiri vesiesteeseen mennessä kolmantena olleen ranskalaisen Emma Oudioun kiinni, mutta ei pysynyt vauhdissa, kun tämä kiristi vauhti.

– Olin jo niin loppu, että en pystynyt vastamaan, kun hän kiristi vauhtia. Mutta olen tosi tyytyväinen neljänteen sijaan, Richardsson totesi.

– Tavoitteena oli mitali. Ihan siihen päässyt, mutta olin kuitenkin mukana taistelemassa siitä.

Kilpailun voitti Turkin Tugba Güvenc kisaennätyksellä 9.36,14.

 Samuelsson tykitti taas alle 21 sekunnin

Samuelsson  pääsi välierissä sekä finaalissa radoille seitsemän ja kahdeksan joilla hän viihtyy parhaiten. Välierien 20,96 vei finaaliin erän kolmantena ja finaalissa 20,90 toi kuudennen sijan.

– Kolmas juoksu oli jo vähän liikaa. Ei harmita vaikka mitali meni ajalla 20,82, Samuelsson sanoi.

Nuorelta juoksijalta Tallin kolme juoksua kertoivat, että 200 metrillä taso on nyt alle 21 sekuntia, joten alkuerissä syntynyt ennätys 20,89 voi kesän mittaan vielä kohentua.

– Kyllä sitä pystyy vielä parantamaan, Samuelsson tuumi ja painui valmistautumaan sunnuntaiseen 4 x 100 metrin viestiin, jossa hän juoksee kolmososuuden.

Mestariksi 200 metrillä juoksi Puolan Karol Zalewski ajalla 20,49. Britti Leon Reid oli toinen (20,63) ja Tshekki Jan Jirka kolmas (20,82).

Lakka: Ei ollut teknisesti puhdas juoksu

Elmo Lakan raju yritys ei tuonut juoksijan toivomaa tulosta 110 metrin aitojen finaalissa. Aitoja loppumatkasta kolistellut juoksija oli kuudes ajalla 14,03.

Mestaruuden voitti britti David Omoregie ajalla 13,63.

– Ei ollut puhdas juoksu tuollaiseen paikkaan, Lakka harmitteli.

Kisan lähtöä häiritsi naisten keihäänheittoa seuranneen yleisön kannustus, kun Saksan Christin Hussong paiskasi yli 65 metrin. Lähettäjä laukaisi juoksijat matkaan metakasta huolimatta.

– Ajattelin, että meidät otettaisiin ylös, Lakka totesi.

Pika-aidat tällä kaudella 13,81 juosseen Lakan mukaan alkuerä- ja finaali EM-kisoissa olivat hänelle kaksi kovaa juoksua lisää kesän kokemuspakkaan.

Lakan tavoite on kesän kuluessa juosta 13,6-alkuinen tulos.

– Nyt pidän parin viikon harjoitusjakson, ja sitten Kalevan kisoissa katsotaan miten kulkee.

Hopea- ja pronssimitalit Tallinnassa juoksivat Espanjan Javier Colomo ja Italian Lorenzo Perini ajoi 13,73 ja 13,86. Kisa juostiin vastatuuleen (-1,5 m/s).

Inga Linna oli moukarifinaalissa kahdestoista tuloksella 60,73.

– Olin teknisiä ongelmia, mutta en ihan tarkkaan tiedä mitä. Heitosta puuttui rentous, vaikka jännitin vähemmän kuin karsinnassa, Linna totesi.

Tulokset:


hackfinal11020150711_0196.jpg

Elmo Lakka taisteli 110 metrin aitojen finaalissa kuudenneksi

,

Lipsanen, Pulli ja Kaukolahti loikkafinaaliin

Simo Lipsanen, Kristian Pulli ja Tuomas Kaukolahti eivät kavahtaneet Tallinnassa kolmiloikkakarsinnan kesken tullutta sadetta. Koko kolmikko kimmahteli finaaliin.

Lipsanen loikki sadekuuron keskellä toisellaan 16,10 ja lopetti kilpailun siihen. Se toi karsinnassa kuudennen sijan.

– Ensimmäisen hypyn jouduin ottamaan varman päälle ja hieman himmaamaan vauhtia lankulle. Toinenkaan ei ollut teknisesti hyvä, vaan sellainen perushyppy. Vähän kontaktit pettivät, Lipsanen kertaili.

Juhannuksen maajoukkueiden EM-kilpailussa myötätuulessa 16,62 loikkinut Lipsanen ponkaisi Tallinnassa ensin 15,97 ja sitten 16,10. Hän kiitteli EM-kisojen hyppypaikkaa nopeaksi.

– Siinä on mahdollisuudet hypätä pitkälle, Lipsanen totesi.

Pulli rykäisi sadesäässä toisella 16,01. Se riitti karsinnassa kahdeksannen sijaan.

– Hypyn pituus ei ollut vielä kummoinen, mutta se tuli helpon tuntuisesti, Pulli totesi.

Pullin mukaan karsiutuminen pituushypyn finaalista kaiveli kymmenen minuuttia. Sen jälkeen alkoi keskittyminen kolmiloikkaan. Vaikka karsinnassa hyppy kulki hyvin, siihen jäi vielä hiomista.

– Olisi siinä vielä pientä nokitusta. Radan nopeus tekee sen, mutta finaaliin me lähdetään kaikki hyvistä haastajan asemista, ja se on tosi hyvä, Pulli tuumi.

Tuomas Kaukolahti loikki karsinnassa ennätyksensä 15,97 ja oli kymmenes.

 – Ensimmäisessä hypyssä petti kontaktit, mutta toisella kierroksella sain hypyn jatkumaan kunnolla ensi kertaa tällä kaudella

Määttäseltä rohkea juoksu

 Aitajuoksija Eveliina Määttänen haki 400 metrin aitojen välierissä rohkeasti hyvää aikaa. Hän oli välierien 14. nopein ajalla 59,37, kun pieni riskinotto askelrytmityksessä ei tuottanut toivottua tulosta.

– Yritin mennä kuudennelle aidalla vähemmillä askelilla, mutta jouduin sipsuttamaan. Siihen se meni, Määttänen kertaili, miksi sulavasti alkanut juoksu ei tuottanut ihan toivuttua aikaa.

– Ennätystä pitäisi pystyä parantamaan. Haluaisin juostaan 58 sekunnin pintaan, Määttänen linjasi tavoitteitaan.

Tulokset: