Richardsson juoksi huippuajan Valencian puolimaratonilla – Gidey voittoon ME-ajalla

Camilla Richardsson oli loistovedossa Valencian puolimaratonilla. Hän juoksi komean ennätyksen 1.10.51, jolla hän nousee Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi. Kilpailun voitti Etiopian Letesenbet Gidey hulppealla ME-ajalla 1.02.52.

Richardssonin edellinen ennätys oli Arabiemiraateissa viime vuonna juostu 1.12.46. Richardssonia paremmin matkan ovat suomalaisista koskaan juosseet SE:n 1.09.58 haltija Annemari Kiekara vuonna 2000 ja Päivi Tikkanen, joka juoksi 1.10.35 vuonna 1994.

– Olen erittäin tyytyväinen tuollaiseen ennätyksen parannukseen, mutta toisaalta odotin, että pystyisin juoksemaan jotakuinkin tuollaisen ajan, Richardsson sanoi.

Richardssonin viime syksyn ja talven harjoituskausi oli vaikeuksien täyteinen, mutta kesän mittaan hän pääsi hyvään kuntoon ja pinkaisi alkusyksystä Sveitsin St. Moritzissa juostun vuoristoleirin jälkeen Helsingissä maantiellä 5 kilometriä mainiosti 15.46, joka kieli hyvästä vireestä.

Valenciassa Richardsson ei ujostellut vaan lähti rohkeasti kovaan alkuvauhtiin.

– Ensimmäinen 5 kilometriä oli alle 70 minuutin loppuaikaan tähtäävää vauhtia. Olin alkuvauhdin suhteen ehkä vähän liian optimistinen, mutta on pakko aloittaa kovaa, jos puolimaratonilla meinaa saada hyvän ajan, Richardsson sanoi.

– Alkuvauhti näkyi sitten siinä, että viimeiset 5 kilometriä oli aika vaikeaa.

Valencian puolimaraton juostiin loisto-olosuhteissa.

– Puolenvälin maissa oli vastatuulta, mutta siinä oli hyvin porukkaa ympärillä juoksemassa. Muutenkin koko ajan mukana oli miehiä, joiden kanssa pystyin juoksemaan. Vain viimeiset 3-4 kilometriä tulin yksin, Richardsson kertasi juoksua.

Juoksu kulki Valenciassa sen verran raikkaasti, että Richardssonin mielii palaa kilpailla vielä kuluvan syksyn mittaan.

– Nyt tuntuu hyvältä, että olen tällä tasolla, kun on ollut tosi haastavia aikoja. Tuntuisi tyhmältä mennä nyt ylimenokaudella, joten ehkä nyt olisi hyvä juosta vielä joku kisa, mutta täytyy keskustella siitä valmentaja Jukka Keskisalon kanssa, Richardsson sanoi.

Sarah Lahti paras eurooppalainen

Valencian puolimaratonilla pidettiin huippuvauhtia. Naisten kilpailussa Etiopian Yalemzerf Yehualaw oli ME:n juosseen Gideyn jälkeen toinen ajalla 1.03.51. Ruotsin Sarah Lahti oli kahdeksas ja paras eurooppalainen maansa ennätyksellä 1.08.17. Lahti paransi omaa ja Ruotsin ennätystään rajusti. Aiempi oli viime vuonna juostu 1.09.53.

Miesten kilpailun voitti Kenian Alex Kipchumba loistoajalla 58.07 ennen maamiestään Rhonex Kiprutoa, joka hävisi voittajalla kaksi sekuntia.

Valencia, Espanja:

Kv. Puolimaraton:

Naiset, puolimaraton: 1) Letesenbet Gidey Etiopia 1.02.52, …8) Sarah Lahti Ruotsi 1.08.17,…10) Camilla Richardsson Suomi 1.10.51 (kkk).