Richardsson ja Muuse pitkän matkan valtiaat Nakkilan SM-maastossa

Esbo IF:n Camilla Richardsson ja Turun Urheiluliiton Mustafe Muuse juoksivat selvät mestaruudet SM-maastojen avausmatkalla 10 kilometrillä Nakkilassa.

Richardsson joutui tekemään kovan työn Rovaniemen Lappia edustavan Johanna Peiposen kanssa, ja Muusen voittoa voidaan pitää melkoisena yllätyksenä. 20-vuotias Muuse olisi päässyt vielä 22-vuotisten sarjaan, mutta voitto miesten kisasta tuntui mehukkaalta, ja sen mies kertoi itsekin heti kisahaastattelussa.

– Kiva kisa, tiukkaa oli, totesivat Richardsson ja Peiponen yhdessä tuumin onnitellessaan toisiaan heti maaliviivan jälkeen.

Naisten taktiikassa taisi olla hiukan etukäteen sovittuakin, ainakin Peiposen äidin ja valmentajan Aira Peiposen mukaan: Pidetään yhdessä vauhtia, katsotaan lopussa sitten paremmuus. Peiponen määräsikin juoksun tahdin käytännössä koko matkan. Richardsson piti tilanteen kuitenkin tiukassa kontrollissaan, seurasi Peiposta tiiviisti ja teki viimeisillä sadoilla metreillä riittävän eron mestaruutta varten.

– Olen huono mäkijuoksija, ja tämä reitti oli juuri sellainen. Jatkuvaa laskua ja nousua, vaikka olikin hyvä juosta. Tämä sopi Johannalle hyvin. Hän oli ylämäissä vahva, minulla rullasi paremmin alamäet. Ja oli minulla kyllä aika huono päiväkin tänään, Richardsson totesi.

Richardssonilla on ennestään neljä SM-maastomitalia, joista kaksi on kultaista. Viimeisimmästä SM-maastokisasta on aikaa jo kuitenkin kolme vuotta, kun pahat loukkaantumiset tulivat aikoinaan kiusaksi.

Viime kesänä vaasalainen alkoi päästä jo hyvään kuntoon, mutta halusi jättää Tokion olympialaisten estejuoksun kokematta, sillä kunto ei ollut vielä riittävä niihin kekkereihin.

Syksyllä tuli sitten taas hyviä juoksuja maantiellä, puolimaraton aikaan 1.10.51 ja maraton 2.30.45. Maratonaika riittäisi paikkaan elokuun EM-kisoihin, mutta Richardssonin tavoitteet ovat toistaiseksi radalla 5000 ja 10000 metrillä.

– Niillä matkoilla on nyt haaveeni. Kymppiä en ole vielä kertaakaan juossut kunnolla kovaa. Nyt olen tyytyväinen menneeseen harjoituskauteen. Tulokset tulevat sitten aikanaan, stressiä en niistä liikaa ota.

Ratakymppiä Richardsson pääsee kokeilemaan jo tulevan viikon lauantaina kovassa seurassa Lontoossa. Kotimaan kausi alkaa Lahden Motonet GP:ssä 3000 metrillä.

Peiponen hopealle äitinsä juoksutossuilla

Hopeajuoksija Johanna Peiponen oli tyytyväinen suoritukseensa

– Juoksu oli hyvä! Tuulta oli välillä haitaksi, mutta ei sille voi mitään. Mutta loppukiriä olisi pitänyt vielä olla, mutta ei sitä sitten ollut, rovaniemeläinen kertasi juoksuaan.

Peiponen kertoi taktiikakseen pitää omaa vauhtiaan.

– Ja oma juoksu siitä tulikin. Alamäissä Camilla pääsi edelle, mutta minä olin vahvempi ylämäissä.

Peiponen säntäsi kisaa äitinsä kengillä, vaikka ne olivat numeroa liian isot. Omat tilatut erikoismallit olivat lopulta liian pienet, mutta onneksi äidillä oli samanlaiset mukana Nakkilassa.

– Muuten olisi ollut piikkarijuoksua, ja se olisi ollut väärä valinta tälle radalla, Peiponen totesi.

Kesän tavoitteeksi Peiponen asetti yrittää 10000 metrin EM-rajaa.

Saapunki: Kuin lapsi karkkikaupassa

Naisten 10 kilometrin pronssille juoksi Pudasjärven Urheilijoita edustava Susanna Saapunki. Entinen maajoukkuehiihtäjä vaihtoi kaksi vuotta siteen hiihtoladut vuorijuoksuun, johon hän keskittyy nyt ammattimaisesti asuinpaikassaan Pohjois-Italiassa lähellä Bormiota.

Jo juniorisarjoissa Saapunki oli mainio juoksija, mutta keskittyi pitkään hiihtoon, parhaansa sijoituksenaan maailmancupin 20:s sija. Keuhko-ongelmat tekivät hiihtämisen kylmässä kuitenkin vaikeaksi.

29-vuotiaalla Saapungilla on naisurheilijaksi huippuluokan hapenottokyky, jota hän voi nyt hyödyntää vuorten rinteillä. Lajin vaihdostaan Saapunki kertoo nauttivansa kuten lapsi karkkikaupassa.

Viime vuonna Saapunkin oli SM-maastoissa seisemäs.

– Ero viime vuoteen on kuin eri maailmasta, kun juoksu alkaa pikkuhiljaa sujua entistä paremmin hiihdon jälkeen. Tavoitteenani ovat mitalisijat vuorijuoksun MM- ja EM-kisoissa. Myös maantiellä kymppi ja puolimaraton kiinnostavat jossain vaiheessa, ja ratavitostakin kokeilen joskus, Saapunki kertoo.

Muuse ei peitellyt tyytyväisyyttään

Miesten kympillä koettiin iloinen yllätys, kun Mustafe Muuse otti ohjat käsiinsä heti alussa ja piti varmaa tahtia koko matkan. Lopulta tuli 12 sekunnin voitto ennen vahvaa mitalisuosikkia, Lahden Ahkeran Ossi Kekkiä.

Jotain Muusen kunnosta oli jo ennakoitavissa, kun hän juoksi pari viikkoa sitten Malagassa maantiellä 5 kilometriä aikaan 14.27.

– Muut pitivät sitä hyvänä aikana, minulle itselleni se oli pettymys, Muuse totesi.

Maalissa uusi mestari oli yhtä hymyä ja itsevarmuutta:

– Tiesin olevani hyvässä kunnossa. Päätin heti alussa, että tänään ei jarrutella. Kekki ja Ihamäki olivat ennakkoon suosikkeja, mutta jos itse Mo Farah sanoo, että olen valmis, niin sitten olen valmis!

Muuse viittaa Mo Farahin perustamaan harjoitusryhmään, jonka mukana turkulainen on harjoitellut talvella Etiopiassa kolme kuukautta.

– Siellä olen kasvattanut sisua. Kun läksin leiriltä, niin kaverini sanoivat, että olen valmis koviin tuloksiin.

” Voimaa, ja kovaa työtä päivä päivän perään”

Mitä olet saanut uudelta ryhmältäsi?

– Voimaa, ja kovaa työtä päivä päivän perään. Sen jälkeen kaikki tuntuu helpommalta!

Muuse kertoo, että tämä on hänen ensimmäinen vuotensa, kun hän on saanut treenattua kunnolla. Vaikeita vuosia on ollut aikaisemmin. Kesän ainoa tavoite on juosta kovaa.

– Matka siitä, kun aloitin viisi vuotta sitten, on ollut antoisa. Annan lämpimät muistot Ilkka Kanervalle. Hän oli ensimmäisenä onnittelemassa minua, kun vuonna 2018 oli ensimmäistä kertaa mitaleilla näissä SM-maastoissa. Se oli nuorelle pojalle iso juttu, Muuse muistelee.

Kekki tyytyväinen, mutta ratakisat arvoitus

Hopealle juossut Lahden Ahkeran Ossi Kekki oli tyytyväinen suoritukseensa, vaikka hopeamitaleita miehen plakkarissa on jo ennestään useita lyhyeltä matkalta. Mutta nyt tuli sentään pitkän matkan mitali.

– Muuse ei ollut yllätys, mutta aikamoinen musta hevonen. Hän on ollut kuulemma paljon Afrikassa ja talvehtinut hyvin. Jos sieltä tulee ehjänä takaisin, niin yleensä on hyvässä kunnossakin, Kekki kertoi kilpakumppanistaan.

Kekin tavoite oli peesata kärkeä ja tehdä sen jälkeen mitä pystyy.

– Nyt saatoin roikkua Muusen mukana hiukan liian pitkään, ja viimeiset 3 kilometriä olivat sitten aika hankalia. Mutta sain pidettyä muut takanani. Mutta tyytyväinen olen, pystyin laittamaan itseni tiukille.

Kesää kohti Kekillä on ratkaistavanaan omien sanojensa mukaan ikuisuusongelma:

– Jalan hermotus ei toimi radalla. Se pitäisi saada kuntoon. Se toimii day to day, päivästä päivään aina eri tavalla.

Siviilielämässä Kekki toimii Valkeakosken kaupungin palveluksessa ilmastoprojektin kimpussa. Vapaa työ antaa hyvät mahdollisuudet harjoitella.

Ihamäki yllättyi Muusen vauhdista

Miesten kisan vahva ennakkosuosikki oli Alajärven Ankkurien Antti Ihamäki. Kolme viikkoa sitten tuli puolimaratonin Suomen mestaruus kelpo ajalla 1.05.47. Viime vuonna hän oli SM-maastojen kakkonen, sitä edellisenä vuonna mestari.

Nyt hän oli yllättynyt Mustafe Muusen juoksusta.

– Olen tyytyväinen juoksuuni, jaksoin painaa hyvin. Mutta kaksi juoksijaa oli vain parempia tänään. Juoksu kulki ja happi liikkui. Kovista alamäistä en tykkää, mutta sama se oli kaikille.

25-vuotias Ihamäki opiskelee Jyväskylässä liikuntabiologiaa neljättä vuotta. Kaksi vuotta on vielä jäljellä.

–Ala on kova, opintopisteet eivät tule helpolla. Pääsen keskittymään urheiluun, mutta opiskelu rasittaa.

Viime kesänä Ihamäki juoksi ratakympin 29.39. Mikä aika tyydyttäisi tänä vuonna?

– 29.10 olisi tyydyttävä aika. Tulevaisuudessa matkani on maraton.

Nakkila:

Maastojuoksun SM-kilpailut:

Miehet, 10 km: 1) Mustafe Muuse TuUL 30.34, 2) Ossi Kekki LahdA 30.46, 3) Antti Ihamäki AlajA 31.10, 4) Jarkko Järvenpää TampPy 31.43, 5) Victor Lövdahl VasaIS 32.00, 6) Niklas Wihlman TuUL 32.02, 7) Juuso Hakala TuUL 32.11, 8) Konsta Puutio GamlakIF 32.31, 9) Jan Kaas GamlakIF 32.34, 10) Björn Sandler IKFalken 33.01,
11) Rasmus Palmi HKV 33.09, 12) Kevin Sandell IKFalken 33.12, 13) Sami Saku IFÅland 33.24, 14) Harri Hietamäki VasaIS 33.29, 15) Matti Rauma TuUL 33.45, 16) Jonathan Kilpelä JyväskKU 33.55, 17) Antti Hyttinen VaajKuo 34.01, 18) Markus Hämäläinen VehkVei 34.26, 19) Miika Takala JyväskKU 34.30, 20) Mika Sällinen GamlakIF 34.36,
21) Jesse Kuokkanen VarkKV 34.49, 22) Felix Hannelin JanJa 35.31, 23) Kalle Linnasaari TuUL 35.39, 24) Juho Ylipekkala LappUM 35.45, 25) Marko Alasaukko-Oja KU-58 36.48, 26) Reijo Ronnila HeinI 37.25, 27) Mika Nurmo PunkalKu 38.16, 28) Simeon Hyyppä VimpVe 38.39, 29) Jani Hänninen PudasjU 39.21.
Naiset, 10 km: 1) Camilla Richardsson EsboIF 35.01, 2) Johanna Peiponen RovanLa 35.07, 3) Susanna Saapunki PudasjU 35.54, 4) Suvi Miettinen HKV 36.41, 5) Taru Häyrinen HKV 37.00, 6) Saara Nikander LänsiUU 37.05, 7) Ulla Virtanen VaajKuo 37.42, 8) Klaara Leponiemi LempKiYU 38.05, 9) Anna-Elina Heikkinen JyväskKU 38.26, 10) Tiina Alhonen VaajKuo 38.49,
11) Katri Niemistö JyväskKU 39.39, 12) Tuula Vesalainen TuUL 40.15, 13) Heidi Vaahterinen-Mustonen VarkKV 41.14, 14) Marika Krohns PudasjU 41.57.