Richardssonin ja Helanderin soolovedot – Lehikoinen ja Haapalainen pitkien aitojen ykköset – Lappalainen syvistä vesistä tuplavoittoon

Camilla Richardsson teki komean viikonlopun Kalevan kisoissa Lahdessa. Perjantain 10000 metrin mestaruuden lisäksi tuli voitto kisojen päätöspäivänä 5000 metrillä.

Yksin juostuna voittoajat 15.23,54 ja 31.34,94 osoittavat vaasalaisen, Esbo IF:ää edustavan juoksijan olevan ennätyskunnossa (15.11 ja 31.12) molemmilla matkoilla.

– Tänään oli tahmeat jalat, tuli kunnon työpäivä. Kymppi tuntui vielä lihaksissa, Richardsson totesi.

Kommenteistaan huolimatta hän säteili maalissa tyytyväisyyttä.

– En ole kuitenkaan ihan tyytyväinen tämän päivän aikaani, mutta viikonloppu saa kokonaisuutena korkeat pisteet. Kuntoni on hyvä, ja pystyn juoksemaan nyt kovaa väsyneenäkin, kaksoismestari kertoi.

Richardsson jää odottelemaan MM-valintoja, jotka varmistuvat lähipäivinä.

– Kymppi on MM-kisoissa suuri tavoitteeni. Vitonen on sitten bonus, jos sillekin matkalle pääsen.

Kalevan kisojen onnistuneet juoksut heti 17 päivän vuoristoleirin jälkeen antoivat Richardssonille itseluottamusta.

– Vuoristoharjoittelu näkyy toimivan, joten toistan saman leirikuvion kohti MM-kisoja.

5000 metrin hopealle juoksi kotiyleisön iloksi Lahden Ahkeran Ilona Mononen ajalla 16.03,43. Pronssille kiri MM-maratonille tähtäävä Nina Chydenius, Gamlakarleby IF, ajalla 16.05,67.

Helander tyylitteli 5000 metrin mestariksi

Eemil Helander tyylitteli helposti 5000 metrin Kalevan kisojen mestariksi uransa kolmanneksi parhaalla ajalla 13.50,37. Ennätyksensä 13.40,15 Jyväskylän Kenttäurheilijoiden juoksija teki kolme viikkoa sitten Espoon EM-kisoissa, josta tuliaisina oli myös hopeamitali.

Lahden stadionilla Helander ratkaisi kilpailun edukseen hyvissä ajoin parilla viimeisellä kilometrillä. Alkumatkasta vauhdinpidosta huolehti Samuel Auvinen.

– Hyvä tuntuma oli juoksussa. En saanut ihan 100 prosentin maksimia. Ehkä halusin säilyttää pientä napsua myös loppuun, etten syönyt kaikkia paukkuja edellisillä kilometreillä, Helander kertoi.

Kalevan kisojen mestaruus oli Helanderille kolmas, kun kaksi vuotta sitten tulivat voitot niin 3000 metrin estejuoksussa – tosin silloin Topi Raitasen ratarikon ja hylkäyksen avittamana – ja 5000 metrillä.

Mestari on tyytyväinen nykykuntoonsa.

– Hyvä veto tämä oli. Keväällä meni 13.53 kovassa vauhtijuoksussa, nyt 13.50 yksin vetäen, mikä on hyvä merkki kunnosta. Hyvässä vauhtijuoksussa odotan 13.40:n alitusta

Helanderin seuraava etappi on Universiadit Kiinassa, jonne hän matkustaa suoraan Lahdesta.

Perjantaina 10000 metriä voittanut, viime vuoden pitkien matkojen kaksoismestari Mika Kotiranta joutui jättämään leikin kesken puolimatkassa.

– Nesteet eivät ole pysyneet sisällä, veltto olo ollut koko päivän ja energiat loppu, Kotiranta kertoi.

Helsingin Kisa-Veikkojen Eero Saleva juoksi hopealle ajalla 14.02,80 saaden jatkoa perjantaina juoksemalleen kympin pronssille. Kolmanneksi kiri Lahden Ahkeran Ossi Kekki ajalla 14.11,87, joka oli kympillä neljäs. Kympin hopeamies, Lempäälän Kisa Yleisurheilun Leevi Keronen joutui tällä kertaa taipumaan Kekille viimeisellä kierroksella.

Lehikoinen pitkien aitojen mestariksi: ”Hieman parempaa suoritusta odotin”

Viivi Lehikoinen otti naisten 400 metrin aitajuoksun Suomen mestaruuden mukavalla ajalla 54,95. HIFK:n juoksija itse oli maalissa kuitenkin hieman pettynyt.

– Aina on kiva voittaa, mutta hieman parempaa suoritusta odotin, mestari totesi kisan jälkeen.

Lehikoisen viimeisin kilpailu Unkarissa reilu viikko sitten meni penkin alle kauden heikoimmalla tuloksella 56,54. Tuliko siitä juoksusta paineita tänne Kalevan kisoihin?

– Tähän päivään se ei enää vaikuttanut. Kävin läpi sen kisan valmentajani ja tiimini kanssa, ja otimme opit talteen, Lehikoinen kertoi.

Lehikoinen kertoi toivoneensa Lahdesta hyvää suoritusta ennen Budapestin MM-matkaa.

– Aikaani en ole aivan tyytyväinen, mutta tämä tuli yksin juostuna. Uskon olevani ennätyskunnossa.

MM-kisoihin on vielä hyvin aikaa. Sen Lehikoinen kertoi käyttävänsä harjoitteluun.

– Nopeutta olen saanut tehtyä ja kehittynytkin siinä, mikä on ollut vielä ongelma tällä kaudella. Senkin perusteella odotin täältä kovaa aikaa. Mutta jätetään ennätysjuoksut sitten MM-kisoihin, Lehikoinen kertoi luottavaisena.

Pitkin aitojen hopealle juoksi Kenttäurheilijat-58:n Hilla Uusimäki ajalla 56,62 ja pronssille Kristiina Halonen, Lappeenrannan Urheilu-Miehet, 57,01.

– Kovempaa aikaa odotin, mutta tähänkin voin olla nyt tyytyväinen, sillä tässä on ollut kaikenlaista terveysongelmaa ja pitkä vammakierre, vahvaa paluuta tekevä Uusimäki kertoi.

Haapalaisen ja Lehtosen kaksintaistelu miesten aidoissa

Miesten 400 metrin aidoissa oli luvassa tiukka kilpailu, ja se myös toteutui, kun Jere Haapalainen ja Tuomas Lehtonen ratkoivat mestaruuden kohtalon vasta viimeisellä aidalla.

Mestariksi juoksi Tampereen Pyrinnön Haapalainen ennätyksellään 50,06, joka on myös M19-sarjan Suomen ennätys. Edellinen noteeraus ei ehtinyt pitkään vanhentua, kun Haapalainen juoksi sen viikko sitten Pohjoismaiden maaottelussa Oslossa ajalla 50,22.

Hopealle juoksi Tuomas Lehtonen ennätystään sivuavalla ajalla 50,20.

– Uskomattomalta tuntuu. Tämä on ollut tavoite siitä lähtien, kun yleisurheilun aloitin, Haapalainen iloitsi kisan jälkeen.

Haapalaisella oli juhlapäivä muutenkin, sillä hän täytti sunnuntaina 19 vuotta.

– Tiesin Lehtosen aloittavan kovaa ja hänen olevan erittäin kova vastus, mutta ajattelin ettei sitä pidä itse hätiköidä.

Haapalainen on parannellut ennätystään pitkin kesää. Uusia ennätyksiä juoksija ei alkanut kuitenkaan julistamaan.

– Kauden päätavoite on vielä edessä, ja toivon että sinne on vielä paukkuja, alle 20-vuotisten EM-kisoihin valmistautuva Haapalainen totesi.

EM-kisoihin Haapalainen saa mukaansa vuotta nuoremman seurakaverinsa, alle 51 sekunnin myös juosseen Antti Sainion, joka jätti Kalevan kisat tällä kertaa väliin.

Hopealle juossut Lehtonen ei peitellyt pettymystään.

– Nyt harmittaa. Kovempaa aikaa odotin. Jos aika olisi ollut 49-alkuinen, niin tappio ei tuntuisi niin pahalta, Liedon Parman juoksija totesi.

Pronssille juoksi niin ikään Tampereen Pyrintöä edustava Jaakko Linnus ajalla 51,42.

Miesten finaalissa oli siis mukana kaksi TP:n miestä. Liedon Parma laittoi vielä paremmaksi, kun Lehtosen lisäksi mukana oli viidenneksi juossut Kalle Kompuinen ja kisan kahdeksas Samuli Raikunen.

– Tampere on hyvä paikka nelosen aiturille. Linnuksen kanssa meillä on sama valmentaja, ja Antti Sainio on mukana samoilla leireillä, Haapalainen kertoi.

Mikko Mattilan valmentamat lietolaiset olivat vähällä saada myös Markus Hurrin finaaliin, kun hän oli alkuerässään kolmas.

Rinne soolovedolla mestariksi

Joonas Rinteen voitto miesten 800 metrillä ei ollut yllätys, mutta hänen taktiikkansa sitä oli. Tutusta kiritaktiikastaan poiketen Rinne otti ohjat käsiinsä heti alusta lähtien ja veti mestariksi ajalla 1.47,46.

– Tästä pitää antaa pisteet valmentajaäidilleni. Sain koutsilta selkeät ohjeet, että olen kunnossa ja nyt pitää mennä kovaa omalla vedolla, Saarijärven Pullistuksen juoksija kertoi.

Valmentaja ja äiti on Minna Rinne, joka muistetaan SM-tason juoksijana sukunimellä Mäkelä.

– Päätin, etten lähde varmistelemaan voittoa, vaan lähden paukusta kovaa soolona, Rinne lisäsi.

Rinteen väliaika 400 metrin kohdalla oli 51,63.

– En ole tottunut juoksemaan keulassa, mutta kun olin päättänyt lähteä kovaa, niin olen tyytyväinen, että se onnistui.

Rinteellä on nyt komeat voittoputket keskimatkoilla: seitsemän mestaruutta 1500 metrillä, uuden voiton myötä neljä mestaruutta 800 metrillä. Tuplamestaruuksia on nyt siis neljä putkeen, kun Lahdessa tuli voitto perjantaina myös 1500 metriltä.

Rinteen 800 metrin ennätys on 1.45,88, joten kovat ajat ovat mahdollisia myös soolojuoksuna.

Kisan hopealle juoksi myös pitkän mitalissarjan omistava Kenttäurheilijat-58:n Ville Lampinen ajalla 1.48,64. Helsingin Kisa-Veikkojen Benjamin Lee juoksi pronssia ja ennätyksensä 1.48,92.

Lappalainen synkistä vesistä tuplamestariksi

Sara Lappalainen otti 800 metrin mestaruuden perjantain 1500 metrin voiton lisäksi, kun Eveliina Määttänen ja Veera Mattila joutuivat taipumaan hänelle loppusuoran kiritaistelussa.

Aivan huipputuloksilla ei juoksussa juhlittu, mutta Borgå Akillesta edustavan Lappalaisen voittoaika oli mestaruuskisaan kelvollinen 2.04,00. Espoon Tapioiden Määttänen sai hopeaa ajalla 2.04,17. Hyvää matkavauhtia ja johtopaikkaa rohkeasti 750 metriä pitäneen Vammalan seudun Voiman Veera Mattilan pronssiaika oli 2.04,29.

– Juoksu tuntui hyvältä. Kisa sujui juuri sillä tavalla kuin toivoin sen sujuvan, Lappalainen iloitsi kisan jälkeen.

Juoksun 400 metrin väliaika oli 62,96.

– Odotin, että olisi lähdetty kovempaan alkuvauhtiin, mutta ei tässä aivan kävelyvauhtiakaan menty. Minulle juuri passeli vauhti.

Lappalainen antoi tunnustusta hyvin kehittyneille Määttäselle ja Mattilalle.

– Olen onnellinen, että olemme saaneet uutta kilpailua Suomeen ja hyviä tyttöjä on tullut rinnalle. Pitkään sainkin yksin jolkotella.

Lappalainen iloitsi myös Lahden stadionin tunnelmasta. Kalevan kisat olivat hänelle kauden ensimmäinen koitos sinnikkäiden terveysongelmien takia. Lappalainen kertoi olleensa epävarma osallistumisestaan vielä kisojen aattopäivinäkin.

– Oli upea juosta ison yleisön edessä. Olin vielä synkissä vesissä, kun tulin tänne, mutta tämä nosti mielialaa, Lappalainen kehui.