Richardsson ja Heikkinen suosikkeina 5 kilometrille – Lauantaina Helsinki Running Day -tapahtumaan yli 14 000 juoksijaa

Kestävyysjuoksijat Camilla Richardsson ja Santtu Heikkinen avaavat kevään kilpailukauden Helsinki City Running Day -juoksutapahtuman 5 kilometrin kilpailussa lauantaina.

Juoksupäivän ohjelmaan sisältyvät myös puolimaraton, maraton, maratonviesti ja lasten minimaratonin. Tapahtumapäivän aikana Helsingin kaduille odotellaan yhteensä yli 14 000 juoksijaa.

Richardssonilla Helsinki City 5 -juoksu pohjustaa 10 000 metrin kilpailua, jonka hän juoksee ensi viikolla Lontoossa.

– Nyt oli tarve tehdä treeni ensi viikon 10 000 metrin kilpailua varten. Yritän juosta mahdollisimman kovaa. Jos nyt menisi kovempaa kuin viimeksi, Richardsson toivoo.

Edellisen kerran Richardsson juoksi Helsinki City 5 -kilpailun toissa vuonna. Silloin hän voitti sen ajalla 15.48, jolla hän on Suomen kaikkien aikojen tilastossa toinen. Edellä on vain Annemari Kiekara, jonka nimissä on Suomen ennätys 15.13.

– En ota mitään stressiä ajasta. Toivon kuitenkin, että mukana on miehiä, jotka menevät minun vauhtiani, Richardsson sanoo.

Lontoon valojänis säädetty SE-aikaan

Esbo IF -seuraa edustava Richardsson paransi talvella 3000 metrin halliratojen Suomen ennätystä ja juoksi myöhemmin ennätyksensä myös puolimaratonilla. Kesän päämatka on 5000 metriä, mutta ratajuoksukausi alkaa 10 000 metrin kilpailulla.

– Olen erittäin hyvässä kunnossa ja yritän Lontoossa kovaa aikaa. Siellä kilpailun valojänis on säädetty loppuaikaan 31.40, joka sattuu olemaan Suomen ennätys, Richardsson sanoo ja viittaa Annemari Kiekaran vuonna 1996 juoksemaan SE-aikaan 31.40,42.

– Se voi ehkä olla minulle liian kova, mutta alle 32 minuutin olisi hyvä juosta.

Helsinki City 5 -kilpailussa ovat mukana myös mm. Lahden Ahkeran Ilona Mononen, Gamlakarleby If:n Nina Chydenius, KU-58:n Laura Manninen ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Heini Ikonen.

Heikkinen: Viiden kilometrin kunnon pitäisi nyt olla tosi vahva

Maileri Santtu Heikkinen, 20, oli hallikaudella loistokunnossa. Hän pudotti 1500 ja 3000 metrin halliratojen ennätyksensä lukemiin 3.40,75 ja 7.56,12. Helsinki City 5 -juoksu on Heikkiselle lähtölaukaus kilpailukaudelle, jolta hän odottaa tuntuvia ennätysparannuksia ja menestystä heinäkuussa Espoossa alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa.

– Viiden kilometrin kunnon pitäisi olla nyt tosi vahva, olen tehnyt harjoituksissa niin paljon kestävyyttä, Heikkinen arvioi.

– Helsingin kilpailuun minulla ei ole aikatavoitetta, mutta haen vahvaa, nousujohteista juoksua, jonka jäljiltä voisin lähteä hyvällä itseluottamuksella ratakilpailuun Saksaan. 

Heikkisen ratakausi alkaa Karlsruhessa

Saksan kilpailulla Heikkinen viittaa viikon päästä lauantaina Karlsruhessa käytävään kilpailuun, jossa hän juoksee kevään ensimmäisen 1500 metrin kilpailunsa. Viikko Karlsruhen jälkeen Heikkisen kausi jatkuu PM-kisoissa Kööpenhaminassa.

– Tarkoitus on edetä nousujohteisesti. Parista ensimmäisestä ratakilpailusta en odota vielä niin paljon, Heikkinen tuumii.

Hallikauden jälkeinen harjoittelu on Heikkisen mukaan sujunut hyvin, vaikka hetimiten hallikauden jälkeen etureiteen tuli revähtymä, joka rajoitti nopeusharjoittelua. Vamma uusi huhtikuussa, mutta viime ajat harjoittelu on ollut ongelmatonta.

– Viimeiset viikot olen päässyt juoksemaan oikein hyvin, Heikkinen sanoo.

Lempäälän Kisa Yleisurheilua edustavaa Heikkistä haastavat Helsingissä Lahden Ahkeran Hannu Granberg ja Tampereen Pyrinnön Samu Mikkonen, Joensuun Katajan Arttu Vattulainen ja Viron kokenut Tiidrek Nurme.

Juoksijoilla mahdollisuus ottaa tuntumaa huippukävelijän vauhtiin

Helsinki City 5 -kilpailussa on mukana myös kilpakävelyn EM-joukkuekilpailuun kuntoaan viimeistelevä Veli-Matti ”Aku” Partanen. Hänelle viisi kilometriä on harjoituslenkki. Partanen on kävellyt 5 kilometrin radalla alle 19 minuutin ja tarjoaa sitten erittäin hyvän  vastuksen monelle juoksun harrastajalle.

Miesten maratonille Helsinki City Running Day -tapahtumassa starttaa kotimaisista kärkinimistä Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää. Useita suomenmestaruuksia radalla ja maantiellä voittaneen juoksijan maratonennätys on 2.20.46. Naisten puolimaratonilla on mukana ultrajuoksun kansainvälinen huippunimi Noora Honkala.

Helsinki City Running Day -juoksujen aikataulu 

Lauantai 13.5.2023

klo 9.30 Helsinki City Marathon ja Helsinki City Marathonviesti lähtö Mäntymäentieltä, Paavo Nurmen patsaan läheisyydestä.

klo 10 Ice Power Helsinki City 5 lähtö Mäntymäentieltä, Paavo Nurmen patsaan läheisyydestä

klo 14.20-15.10 Helsinki City Run -puolimaratonin lähdöt (kuusi lähtöä 10 minuutin välein).

https://helsinkicityrunningday.fi