Richardsson Hese-kisojen kummiurheilijaksi: ”Nuorten urheilun pitää olla iloista”

Camilla Richardsson

Kestävyysjuoksija Camilla Richardsson on Hese-kisojen uusi kummiurheilija. Hän jatkaa kaksi vuotta kummiurheilijana toimineen pikajuoksija Anniina Kortetmaan työtä yhdessä aitajuoksija Elmo Lakan kanssa.

– Tuntuu hienolta ja hauskalta, että voin tällä tavalla osallistua nuorten yleisurheiluun, Richardsson sanoo.

Hese-kisa on yleisurheilun joukkuekilpailu 5.–6.-luokkalaisille ja osa Suomen Urheiluliiton (SUL) ja Hesburgerin H-hetki koululiikuntaohjelmaa. Kaikki ohjelmaan ilmoittautuneet joukkueet ovat mukana arvonnassa, josta luokka voi voittaa kummiurheilijan vetämän treenipäivän.

Richardsson on tavannut syksyisin vetää joitakin nuorten harjoituksia Vaasan Botniahallissa, joten se on hänelle tuttua.

– Se on tosi kivaa, kun syksyisin voi olla Vaasassa ja lasten ja nuorten kanssa, kun muuten olen niin paljon muualla kilpailemassa ja ulkomaan leireillä, Richardsson sanoo.

Treenipäivän aikana kummiurheilijat vetävät luokalle Hese-kisatreenit ja antavat vinkkejä liikkumiseen ja harjoitteluun. Päivän aikana nuorilla on myös tilaisuus esittää kummiurheilijoille kysymyksiä. Sekin on tuttua Richardssonille.

– Olen käynyt Vaasassa kertomassa entisen kouluni Vikinga skolan oppilaille urheilusta, ja siellä on tullut kaikenlaisia kysymyksiä, mikä on kivaa, Richardsson sanoo.

”Storbacka oli iso esikuva”

Omilta juniorivuosiltaan Richardsson muistaa hyvin, kuinka iso merkitys sillä oli, että pääsi keskustelemaan ja harjoittelemaan maajoukkueurheilijoiden kanssa.

– Minulle Karin Storbackaoli iso esikuva. Oli tosi siistiä, kun hän antoi minulle paljon aikaa. Muistan hyvin, kuinka olin ensi kertaa leirillä ulkomailla. Oltiin Kyproksella, ja sain juosta siellä kaikki lenkit Karinin kanssa, Richardsson muistaa.

– Oli siistiä myös, kun SFI:n leirillä Sandra ja Heidi Eriksson olivat mukana. Myös Stafettkarnevaleissa, joissa kävin varmaan 13 kertaa, meillä oli aina joku kummiurheilija.

Richardsson, 26, on itse nyt kotimaisen kestävyysjuoksun kärkinimistä ja nuorten esikuvista. Hän oli kolme vuotta sitten 22-vuotiaiden EM-kisoissa 3000 metrin esteissä neljäs. Viime kesänä hän juoksi samalla matkalla Suomen kaikkien aikojen toiseksi nopeimman ajan 9.35,27. Palkintokaapista löytyy myös yhdeksän Kalevan kisojen mitalia.

– Ensi kesän pääkilpailut ovat Tokion olympialaisissa ja Pariisin EM-kilpailuissa, Richardsson sanoo.

 ”Se palkitaan, kun jaksaa tehdä töitä”

Omaa uraansa Richardsson esittelee nuorille kannustimena. Hän muistuttaa, ettei kannata luovuttaa, vaikka tuloskehitys ja tulokset eivät heti olisi ihan sitä, mitä toivoo.

– Olin itse juniorina aika huono, mutta se palkitaan, kun vaan jaksaa tehdä töitä, Richardsson sanoo.

– Se kannattaa kuitenkin muistaa, että nuorena urheilun pitää olla iloista. Harjoittelu voi olla tavoitteellista, mutta liian tosissaan sitä ei pidä tehdä. Pitää olla aikaa myös kavereille ja kannattaa tehdä myös muita lajeja, Richardsson sanoo.

Richardsson muistuttaa myös, että kehitys ei tule vain harjoittelemalla.

– On tosi tärkeää muistaa syödä riittävästi ja monipuolisesti. Kestävyysjuoksua harrastavat tytöt luulevat helposti, ettei tarvitse syödä niin paljon, kun se on juuri päinvastoin. Pitäisi syödä niin paljon kuin jaksaa. Sillä lailla kehittyy ja pysyy terveenä.