Richardsson dramaattisen 10.000 metrin 15:s – Crouser uhkaili ME:tä

Camilla Richardsson oli naisten 10000 metrin finaalissa 15:s ajalla 32.15,74, mutta sitä ennen ehti tapahtua paljon.

Kilpailussa koettiin yllätys jo heti alussa, kun kovilta afrikkalaisilta ei löytynyt vetointoa juoksun alkuun.

Toinen yllätys oli kisan lopussa, kaiken lisäksi hyvin dramaattinen, kun kilpailua johtanut Hollannin Sifan Hassan kompuroi 30 metriä ennen maalia ja kaatui omiin jalkoihinsa. Juoksun kolmoisvoitto meni sen myötä etiopialaisille järjestyksessä Gudaf Tsegay, 31.27,18, Letesenbet Gidey, 31.28,16, Ejgayehu Taye, 31.28,31.

Richardsson oli kisassa näkyvässä roolissa, sillä hän johti juoksua kolmannelta kierrokselta lähtien reilusti yli puolen matkan.

– Kävin monta skenaariota läpi ennen kisaa, mutta tämä ei ollut mikään niistä, Richardsson kertoi naureskellen kisahaastattelussa.

– Tein virheen alkukesästä Euroopan cupissa, kun jäin tiiviissä joukossa ison ryhmän tönittäväksi. Nyt ajattelin, että lähden vaan vetämään, kun vauhtia ei syntynyt. Rehellisesti sanottuna tiesin, ettei minulla ole täällä mitään mahdollisuuksia top-kymppi sakkiin, joten lähdin vetämään ja toivoin, että joku hyytyy siellä takana.

Richardssonin 5000 metrin väliajaksi kirjattiin 16.23,55, kun se alle puolen tunnin kärkijuoksijoilla olisi voinut aivan hyvin olla alle 15 minuutin. Richrdssonin nimissä olevan SE-aikakin 31.12,78 vaatisi lähes minuutin kovempaa vauhtia.

Neljänneksi paras eurooppalainen

Tuloksissa Richardsson oli neljänneksi paras eurooppalainen, ja kisan loppuun juoksi 21 naista.

– Sijoitukseni oli hyvä, ei voi muuta sanoa, kun pääsin 15 joukkoon. Ei se ole huono MM-kisoissa. Sitä ajattelin itsekin etukäteen, jos kaikki menee hyvin. Harmittaa, että eka kilsa oli noin hidas (3.37).

– Minulla on hyvät jalat tänään ja juoksu vei eteenpäin, hengitys ja askel toimivat. Mietin kyllä siellä kärjessä, kuinka hiton monta kierrosta saan vetää tätä juoksua, Richardsson naureskeli.

Kärkiryhmä lämpeni kunnolla kovaan taisteluun vasta viimeisellä kierroksella. Sifan Hassan, joka juoksi päivällä myös 1500 metrin alkuerät, siirtyi johtoon 300 ennen maalia. Kisa näyttikin menevän hänelle, mutta Etiopian Gudaf Tsegay sinnitteli rinnalle maalisuoran lopussa.

Se oli liikaa Hassanille, joka alkoi vilkuilla sivulleen ja kiilata lähemmäksi vastustajaansa. Juoksurytmi hajosi ja Hassan kaatui nenilleen.

Crouser uhkaili ME:tä, Fabbriita kisan yllättäjä

Miesten kuulassa ehdoton ennakkosuosikki Ryan Crouser otti omansa työnnettyään viimeisellä kierroksella kisaennätyksen 23.51. Se jäi vain viisi senttiä hänen nimissään olevasta ME-tuloksesta, jonka hän työnsi alkukaudesta.

Aivan helpolla ei yhdysvaltalainen mestaruuttaan ottanut, sillä kilpailun yllättäjä oli Italian Leonardo Fabbriita. Hän sai hopeaa ennätyksellään 22,34, mutta kovempaakin oli piipussa, kun Fabbriita pöllyytteli parillakin yliastutulla työnnöllään jopa 23 metrin viivaa.

Italialaisen aikaisempi ennätys oli 21,99 ja tämän kauden paras 21,84, joten ennätysharppaus oli melkoinen.

Pronssille työnsi Yhdysvaltain Joe Kovacs tuloksella 22,12. Hän kilpaili melkeinpä kotistadionillaan, sillä hänen sukujuurensa ulottuvat Unkariin.

Yli 22 metrin pääsi myös Uuden-Seelannin Tom Walsh tuloksella 22,05.

Crouserin sarja oli kova: 22,63, 22,98, 22,28, X, X, 23,51, eli hän olisi vienyt kilpailun nimiinsä kahdella muullakin työnnöllään.

Hollantilaisten dramatiikka jatkui sekaviestissä

4 x 400 metrin sekaviestin (mies, nainen, mies, nainen) finaalissa Yhdysvallat teki ME:n tuloksella 3.08,80.

Kilpailu näytti pitkään olevan Hollannin heiniä, varsinkin kun heidän ankkurinsa oli huippukuntoinen Femke Bol. Hän pääsikin osuudelleen johtoasemassa ja piti kärkipaikkaa 350 metriä, mutta amerikkalaisten ankkuri Alexis Holmes alkoi kiilata pikku hiljaa rinnalle.

Naisten 10000 metrin kilpailun ja Sifan Hassanin tavoin – mutta tällä kertaa ilmeisesti enemmän vain väsymyksen takia – Bol tökkäsi nurin radan pintaan.

Holmesin osuusaika oli kova 48,82, kun muut mestarijoukkueen osuudet olivat Justin Robinson 44,47, Rosey Effiong 50,38 ja Matthew Boling 45,13.

Iso-Britannia juoksi hopealle ajalla 3.11,06 ja Tshekki pronssilla, 3.11,98. Molemmat ajat ovat maiden ennätyksiä.

Bol konttasi kuitenkin maaliin kolmantena, mutta kaatumisrytäkässä hän oli hukannut viestikapulansa ja suoritus jouduttiin hylkäämään.