Repeämä ja tulehdus olkapäässä siirtävät Piispasen treenikauden alkua

Paraurheilijoiden SM-kilpailuissa loistava tulostaso!

Ratakelaaja Toni Piispanen ei ole päässyt aloittamaan valmistautumista Rio de Janeiron paralympialaisiin suunnitelmien mukaan. Kiusana on tulehdus olkapäässä sekä olkanivelen ylemmän sidekudoksen katkeaminen.

– Olkapäähän laitettiin kortisonipiikki. Sen avulla olkapään loitontajalihaksen jänteen ja limapussin tulehdus saadaan pois. Jos kivut eivät sen jälkeen lakkaa, vaiva voidaan hoitaa tähystysoperaatiolla, Piispanen kertoo.

Piispanen kelasi parayleisurheilun MM-kisoissa Dohassa T51-luokassa 100 metrillä toiseksi ja 400 metrillä kolmanneksi. Aiemmin kesällä hän teki luokkansa 100 metrin ME:n Sveitsissä.

Olkapää ja kyynärpäävaiva kiusasivat kuitenkin suorituksia jo MM-kisoista. Kyynärpääongelma saatiin leikkauksella kuntoon syksyllä kisojen jälkeen.

– Olkapään ja kyynärpään tilanne alkoi pahentua kuukausi ennen Dohan MM-kisoja. Kyynärpää kipeytyi, koska siellä hermo oli jumissa. Se taas aiheutti niin sanottua suojauspasmia, eli kramppimaista tilaa olkapään, kyynäralueen ja oikeanpuoleisiin selkälihaksiin. Se piti aukaista päivittäin fysioterapeuttien kanssa, että pystyi kelaamaan, Piispanen kertoi.

– Kaikki toiminnat pyörätuolista ja käsin kuten siirtyminen tuolista sänkyyn olivat hyvin kivuliaita. Kelauksessa, kun sai alkukivut pois, käsi alkoi turtua, mutta varmasti se vaikutti koko kisojen ajan.

MM-kisojen jälkeisissä tutkimuksissa todettiin, että kyynärhermo on pinteessä. Se vapautettiin leikkauksella ja kivut kaikkosivat. Nyt Piispanen painii olkapääongelman kanssa. Se on myöhästyttänyt harjoittelun alkua.

– Alkuperäisen suunnitelman mukaan MM-kisojen jälkeen piti olla kuukauden tauko. Peruskestävyyskauden piti alkaa joulukuun alussa. Nyt katsotaan ensin miten kortisonihoito auttaa vai joudutaanko olkapäätä leikkaamaan. Sen jälkeen tiedetään, miten harjoittelu pääsee alkamaan. Tammikuun alussa ollaan jo viisaampia. Varmaa on se, että tammikuun hallikisat jäävät väliin.

– Kaikki tehdään sen eteen, että saadaan olkapää niin hyvään kuntoon, että pystyn viemään vuoden täysillä läpi.