”Rentoa rähinää”, lupaavat Tervo ja Kosonen – Richardsson ja Vainio puolimaratonilla – miesten loikan, moukarin ja korkeuden karsinnat edessä

– Rentoa rähinää, se on mielessä, ei muuta, Krista Tervo kiteytti Suomen joukkueen perjantaisessa mediatilaisuudessa asennetta, jolla hän lähtee sunnuntaiseen naisten moukarinheiton EM-kisojen karsintaan Roomassa.

Silja Kosonen on samoilla linjoilla. Tavoitteet ovat hyvän harjoituskauden ja lyhyen, mutta tuloksekkaan kevään kilpailujakson jälkeen korkealla, mutta ensin on selvitettävä karsinta ja mieluusti vähillä heitoilla.

– Se olisi ihanne, että ekalla heitolla pääsisi karsinnasta läpi ja helpommin kuin viimeksi EM-kisoissa, Kosonen muistelee Münchenin EM-karsintaan, jossa finaalipaikan toi vasta karsinnan kolmas heitto.

Tervo: Parhaimmillaan  taso voi olla aika kovakin

Karsintaraja Roomassa 71,50, mutta kun kevään kilpailukausi on kaikilla ollut lyhyt, Tervo ja Kosonen arvioivat naisten moukarikilpailun tasoa varovaisesta. Tervo on kevään  SE-tuloksellaan 74,63 EM-tilaston toinen ja  Kosonen Eugenessa heitetyllä 73,97:llä viides.

– Aika paljon on ollut vaihtelua itse kullakin. Parhaimmillaan  taso voi olla aika kovakin, Tervo sanoo.

Kosonen näkee samoin.

– Lähemmäksi 70 metriä pitää heittää. Aika kovia muijia on tulossa kisaamaan. Vaikea sitä on ennalta sanoa. Kuulassa aika monta isoa Q:ta, Kosonen ja viittasi isolla Q:lla karsintarajan rikkomiseen.

Tervon alkukesän huippuhetki oli Lahdessa heitetty SE. Kosonen taas piipahti kahden kilpailun Yhdysvaltain turneella, joka huipentui viidenteen sijaan Eugenen Timanttiliigan kilpailussa. Kososen mukaan Yhdysvaltain kisareissu oli hyvä ratkaisu.

 – Amerikassa meni hyvin. Varsinkin sen toisen kilpailun jälkeen oli tyytyväinen, että lähdin. Pääsin tutustumaan vähän paremmin noihin muihin heittäjiin ja viettämää heidän kanssa aikaa. Se oli kiva lisä siihen heittämiseen, Kosonen sanoi.

Koskinen: Se heittäminen on aina sellaista palapelin kasaamista.

Suvi Koskinen heitti viime vuonna 71,10 ja useita kertoja yli 70 metriä. Kuluvan kauden paras toistaiseksi on 68,60. Keväällä tuloksen tekoa jarrutti jalkavamma, joka on sittemmin taklattu.

– Kevät itsessään meni hyvin. Olin Teneriffalla leirillä huhtikuussa ja ennätystasolla, kun tuli jalkavamma, jonka takia kauden avaus siirtyi. Sen jälkeen on ollut haastetta päästä siihen kuntoon jossa silloin olin-  Onneksi suunta on ollut positiivinen. Lähden hyvillä fiiliksillä kisaan. Sieltä on hyvä tulla puskista, Koskinen sanoo.

Koskisen mukaan vamma esti heitot muutaman viikon ajan.

– Sen jälkeen on ollut vaikea löytyy heittoon sellaista oikeanlaista rytmitystä. Nyt viime viikko on mennyt parempaan suuntaan. Se heittäminen on aina sellaista palapelin kasaamista. Se saattaa yhtä äkkiä loksahtaa, Koskinen sanoo.

Koskisen tavoite karsintaan on kirkas.

– Minun unelmien toiveena, että päästäisiin kaikki kolme finaaliin. Se minun mielestä aika komiaa.

Vainio ja Richardsson puolimaratonille

Naisten puolimaraton starttaa Rooman kaduille sunnuntaina klo 10.30 Suomen aikaa, puoli tuntia miesten kisan jälkeen. Camilla Richardssonille ja Alisa Vainiolle juoksu on myös hyvää valmistautumista elokuun olympiamaratonille Pariisissa.

Richardssonilla oli viime syksynä ja talvella hyvä Suomen ennätysputki, kun maratonilla tuli joulukuussa aika 2.24.38 ja puolimaratonilla helmikuussa tulos 1.09.54.

– Viimeisin vuoristoleirini meni keväällä vähän huonosti, kun tuli vammoja ja terveysongelmia. Mutta viimeisen parin viikon aikana olen saanut tehtyä ihan hyviä treenejä, joten haluan lähteä kokeilemaan, mikä on kunto, Richardsson kertoi Suomen joukkueen mediatilaisuudessa Roomassa perjantaina.

– Juoksutauko oli lyhyt, mutta kyllä lyhytkin tauko tähän aikaan vuodesta vaikuttaa yllättävän paljon tuloskuntoon.

Richardsson mielestä reitti näyttää hyvältä

Reitti vaikuttaa Richardssonin mielestä hyvältä vaikkei todennäköisesti olekaan kovin nopea.

– Kuumuus on myös otettava huomioon, saa nähdä kuinka paljon se vaikuttaa tuloksiin.

Richardssonin epäonni ei loppunut kevään terveysmurheisiin, vaan jatkui hänen viimeistelyleirillään Ostiassa.

– Kaikki matkatavarani varastettiin eilen vuokra-autostani. Läksin juoksemaan ja kun tulin takaisin, niin takakontti oli tyhjä. Viimeiset 24 tuntia olen tehnyt töitä, että saan löydettyä uudet juoksukamppeet, passit ja pankkikortit, juoksija harmitteli.

Vainio: Valmistautumiseni on sujunut viime aikoina hyvin

Alisa Vainio juoksi viime kesänä maratonilla silloisen SE-ajan 2.27.26 ja teki hyvän juoksun MM-kisoissa sijoittuen siellä 22:ksi. Tänä keväänä puolimaraton on kulkenut 1.13:een ja maraton 2.28.

– Valmistautumiseni on sujunut viime aikoina hyvin, ja on tullut varmuutta itselleni. En tiedä kuinka se näkyy nyt puolimaratonilla. Ainakin tämä kilpailumatka tekee minulle hyvää, ja myös ratakymppi, vaikkei se aivan nappiin sujunutkaan, Vainio kertoi ja viittasi pari viikkoa sitten juoksemaansa 10000 metrin kilpailuun, joka sujui 33 minuuttiin.

Suomen helteiset kelit ovat myös auttaneet lämpöön sopeutumisessa.

– Yritän juosta omaa juoksuani, jotta suoritus olisi koko ajan hallinnassani ja voisin tarkkailla tilannetta, Vainio kertoi taktiikastaan.

Kolmiloikkaajilla erilaiset tiet Roomaan

Suomen miesten kolmiloikkatrio astuu areenalla karsinnassa sunnuntaina klo 11.45 Suomen aikaa. Hyppääjien kevään tunnelmat ovat olleet varsin erilaisia, vaikka heidän tämän vuoden parhaat tuloksensa ovat lähellä toisiaan: Simo Lipsanen 16,64 talven hallikisoista, Tuomas Kaukolahti 16,34 ja Aaro Davidila 16,22 hallikaudelta.

Kolmiloikan karsintaraja on 16,65.Suomen joukkueen mediatilaisuudessa trio ennusti, että finaaliin vaaditaan 16,40:n paikkeille oleva tulos.

Tuomas Kaukolahti kilpaili tiiviisti jo toukokuussa.

– Minun oli pakko aloittaa kausi aikaisin, koska viime kesältä minulla oli vain yksi kilpailutulos rankingissa. Kuukauden sisään tuli neljä kisaa, ja loppua kohti rupesi jo painamaan. Kaiken lisäksi Jyväskylän GP-kisassa vaivasi flunssa, joten ei ollut enää hirveästi paukkuja jäljellä, Kaukolahti kertoi.

– Sain kuitenkin tehtyä hyvän treeniviikon ennen tänne tuloa, ja nyt pitäisi olla hyvä tilanne. Kauden parasta lähden hakemaan ja sitä kautta finaalipaikkaa.

Davidila: Virheet tuli ajettua ulos

Aaro Davidilalla on tältä vuodelta takanaan kolme kilpailua.

– Hyvä treenikevät on ollut, mutta kilpailut eivät ole olleet tuloksellisesti sellaisia mitä olen hakenut. Virheet tuli ajettua ulos, hyppääjä kertoi.

– Mutta taustalla oli tosi hyviä juttua, ja sain niistä irti sen mitä halusin. Kolmiloikka on sellainen laji, että jos kaikki ei osu kohdalleen, niin silloin on vaikeaa, vaikka olisi hyvä kuntokin, Davidila kertoi.

Takareisivamma kiusasi Lipsasen harjoittelua

Simo Lipsanen on viettänyt kevään hiljaiseloa. Kauden ensimmäinen kisa on edessä vasta nyt Roomassa.

– Muutama hallikisa talvella tuli. Kuukausi sitten tuli pientä vammaa takareiteen, ja se laittoi suunnitelmani uusiksi, Lipsanen kertoi.

Vamman takia Lipsanen on joutunut jättämään kevään kovat juoksu- ja lajiharjoitukset vähemmälle mitä oli tavoitteena.

– Mutta olenhan jo vuosia tehnyt tätä hommaa ja kokemusta alkaa olla, joten en usko, että siitä tulee ongelma. Jalka pitäisi olla nyt kunnossa ja pystyn vetämään huomenna täysillä, Lipsanen lupasi.

EM-kisojen kolmiloikkapaikka on aiheuttanut keskustelua, kun vauhtirata on pomputtavaa alustaa.

– Virheet korostuvat enemmän kuin perinteisillä pinnoilla, jos kontakti ei osu kohdalleen, Kaukolahti arvioi.

Hyppykengät puhuttivat – Ruotsin protesti hylättiin

Myös hyppykengät puhuttavat, kun viime kesänä käytössä ollut Adidaksen malli on liian paksupohjaisena laitettu keväällä kiellettyjen kenkien listalle, mutta naisten karsintakilpailussa muutamalla hyppääjällä malli oli käytössä. Ruotsi teki asiasta protestin, joka hylättiin.

Protestin hyväksyminen olisi vienyt Kristiina Mäkelän finaaliin. Ruotsalaistietojen mukaan kenkiä sai käyttää, koska oltiin ns. siirtymäajalla.

Kangas ja Seppänen moukarin finaalijahtiin

Aaron Kangas ja Tuomas Seppänen aloittavat lauantaina aamupäivällä moukarinheiton karsintakilpailunsa. Seppäsen kauden paras on 73,10, Kankaalla 72,01. Karsintaraja finaaliin on 77,00.

Seppänen, 38, kertoo, että EM-Rooma on hänelle tärkeä kisa.

– Mahdollisuudet alkavat ikäni puolesta käydä kortille.

Aikuisten arvokisoja hänelle on kertynyt jo vuodesta 2010 lähtien.

– Talvella harjoittelin hyvin. Pieniä vaivoja oli, mutta eivät mitään ylitsepääsemättömiä. Sen verran muutin harjoittelua nyt kesän korvalle, että harjoittelin hieman kevyemmin mitä aikaisemmin. Tavoitteena on, että ruuti olisi varmasta kuivaa, kun kilpailupäivä koittaa, Seppänen kertoi.

Heittäjä sai pari viikkoa sitten olkapäähänsä harmillisesti limapussin tulehduksen, mutta on saanut pidettyä sen heittokunnossa.

– Jos menee hyvin, heitän 72 metriä. Jos menee oikein hyvin, sinne 74 metriin, niin silloin olisi mahdollisuuksia finaaliin.

74 metrin finaalivaatimukseen yhtyy myös Aaron Kangas.

Harjoituksissa Kankaan moukarin tiedetään lentäneen pitkälle, mutta kilpailuissa parhaimpia mittoja ei ole vielä nähty.

– Edelleen on tekniikkavaikeuksia, vaikka treenikausi on mennyt hyvin. Liika yritys korostuu sitten kilpailutilanteessa. Huomenna etsin rentoutta ja moukarille hyvää imua, Kangas totesi.

Mattila voitti harjoituskauden haasteet

Arttu Mattilalle korkeushypyn EM-karsinta on ulkoratakauden kolmas kilpailu. Harjoituskaudella oli haasteita, mutta ne on saatu voitettua.

– Siinä oli selkä ja akillesvaivaa, joiden takia jouduin tekemään soveltavaa harjoittelua. Viimeisen kuukauden olen kuitenkin pystynyt treenaamaan normaalisti. Alla on kaksi lyhytvauhtista treeniä ja kaksi heikohkoa kisaa, Mattila kuvaa tılannettaan.

Kauden toisessa kilpailussa meni 210, mutta parempaa on luvassa.

– Tavoitteena on finaali, Mattila totesi, kun karsintaraja on 228.