Reiluja tulosparannuksia juoksuradalla – Mico Lampinen jahtaa 70 metrin rajaa – 14-15-v. SM-kilpailut

Monet juoksijat paransivat ennätyksiään Kokkolan Kirkonmäen yleisurheilukentällä sunnuntaina 14-15-vuotiaiden SM-kilpailujen päätöspäivänä. Kisojen yksi ylivoimaisimmista voittajista oli 15-vuotiaiden poikien kiekkohirmu, Someron Esan Mico Lampinen. Hän uskoo jopa 75 metrin kaaren olevan mahdollinen nykykunnossa.

Juoksumatkoilla Lahden Ahkeran 14-vuotias Inka Peltola jatkoi siitä, mihin lauantaina jäi. 800 metrin Suomen mestaruus sai seurakseen kultaisen mestaruusmitalin 2000 metrin kilpailusta.

Vauhtinsa hienosti jakanut Peltola pystyi vielä pitkään kiriin, jonka ansiosta ero seuraavaan kilpailijaan venähti yli 25 sekuntiin voittoajalla 6.26,99. Inka paransi ennätystään kahdeksan sekuntia.

Muista mitaleista käytiin tiukka kirikamppailu, jossa hopealle sijoittui HKV:n Taimi Vallinoja ja pronssille Hetaliina Karkiainen Keuruun Kisailijoista. Kannuksen Uran Elmiina Katajalaakso jäi pronssista vain sekunnin.

– Oli vähän yllätys, että voitto tuli näin isolla erolla ja että ennätyskin parani selvästi, Inka hymyili mainiosti sujuneen kisaurakkansa päätteeksi.

Inka Peltola harjoittelee pari kertaa viikossa Lahden Ahkeran Matti Hannikaisen ryhmässä ja muulloin isänsä Jani Peltolan valmennuksessa.

– Harjoittelua on vielä paljon vara kiristää. Seuraamme myös tarkasti tekemistä ja teemme muutoksia harjoitteluun, jos vaikkapa polvi kipeytyy loikissa. Oma esikuvani on Annemari Kiekara (o.s. Sandell), koska hän vain on niin kova urheilija, Inka kertoi.

Kiekara myös ammentaa Inkan hyväksi kokemuksia omilta huippuvuosiltaan jakamalla lahtelaislupaukselle esimerkiksi harjoitteluvinkkejä.

Eetu Valtola kahdesti omaan ennätykseensä

Inka Peltolan tavoin SM-kilpailujen kaksoismestariksi juoksi Mikkelin Kilpa-Veikkojen Eetu Valtola. Perjantaina nuorukainen voitti kultaa 1500 metrin estejuoksussa ja sunnuntaina 2000 metrillä.

Valtolan loppuaika sunnuntaina oli 5.48,53. Oma ennätys parani puoli sekuntia. Eroa hopealle juosseeseen Imatran Urheilijoiden Joonatan Venäläiseen kertyi yli neljä sekuntia.

– Alussa jäin vähän sumppuun, mutta lopulta taktiikka toimi ja pääsin kärkeen pitämään vauhtia. Tulos miellyttää kovasti ja perjantain perusteella osasin odottaa juoksun kulkevan tänäänkin. Esteissä oma ennätys parani peräti kymmenen sekuntia, mutta tosi iloinen olen tästäkin mestaruudesta.

Seuraavaksi isoksi tavoitteekseen Eetu on asettanut ensi kesän alle 18-vuotiaiden EM-kilpailut, joissa hän toivoo juoksevansa 2000 metrin estejuoksun.

Ville Viitakoski voittaa 14-vuotiaiden poikien 2000 metrin mestaruuden.

– Esteet kulkevat kivasti rinnalla ja nyt täytyy vain hioa tekniikkaa. Meillä on seurassa tosi hyvähenkinen porukka ja täälläkin mitalisaalis oli mahtava, mikkeliläinen viittasi muun muassa seurakaveriinsa Ville Viitakoskeen, joka juoksi Mikkelin Kilpa-Veikkojen väreissä Suomen mestariksi heti Eetun jälkeen.

– Kyllä Eetun mestaruus antoi buustia omaan juoksuuni. Ja eihän sitä voinut huonommaksi jäädä, Ville nauroi.

Hopealle juossut Vehmaisten Urheilijoiden Emmi Savenius (oik.) tarjosi tiukan vastuksen 15-vuotiaiden tyttöjen 300 metrillä Suomen mestariksi juosseelle Noormarkun Nopsan Aada-Olivia Oksaselle.

Aada-Olivia Oksanen yllättyi isosta tulosparannuksesta

Noormarkun Nopsan 15-vuotias Aada-Olivia Oksanen on myös pistänyt ennätyksiään uusiksi isolla kädellä. Lauantaina hän voitti ikäluokkansa Suomen mestaruuden 100 metrillä ajalla 12,37 ja sunnuntaina varmistui kultamitali 300 metrillä. Voittoaika 40,08 tiesi henkilökohtaiseen ennätykseen puolen sekunnin parannusta.

300 metrin kilpailussa tiukan vastuksen mestarille tarjosi Vehmaisten Urheilijoiden Emmi Savenius. Hän jäi voittajasta vain sekunnin kymmenyksen.

– Taktiikkana oli vetää 200 metriä lujaa ja sitten katsoa, miten tulee loppu. Loppusuoralla oli kaikki pelissä, kun näin, että Emmi tulee vierellä tosi lujaa.

– Oli iso yllätys, että oma ennätys parani näin paljon. Viime kaudella ennätys oli 41,5-luokkaa ja siihen oli tullut jo aikaisemmin tällä kaudella sekunnin parannus.

– Arvostan molempia mestaruuksia ihan älyttömästi, mutta tämä sunnuntainen oli vähän sellainen ihmeteko. Pidemmät matkat eivät yleensä ole olleet minun juttu, Aada-Olivia riemuitsi.

Mico Lampisella pitkät kaaret hyppysissä

SM-kilpailujen yksi suurimpia mestarisuosikkeja ennakkoon oli Someron Esan Mico Lampinen 15-vuotiaiden poikien kiekonheitossa. Mico voittikin ylivoimaisen Suomen mestaruuden tuloksella 64,61.

Edellispäivän keihäsmestari, Tuupovaaran Urheilijoiden Topi Parviainen, oli toinen tuloksella 52,50. Kolmanneksi sijoittui Korsnäsin IF Fyrenin Joel Blomqvist, jonka paras heitto kantoi 48,82.

– Yksikään heitto ei lähtenyt kädestä oikein hyvin, mutta voitto oli tärkeintä. Oli ehkä vähän kylmät kädet ja se vaikutti, Mico sanoi.

Raamikas kaksimetrinen heittäjälahjakkuus viskasi edellisellä viikolla ikäluokkansa Suomen ennätyksen 69,25. Vieläkin parempaa saattaa olla tulossa.

– Loppukauden tärkein tavoite on saada 70 metriä rikki, sillä harjoituksissa on tullut hyvin 70 metrin ylityksiä. Jos kaikki osuu nappiin, 75-metrinenkin on mahdollinen, ensi vuodenksi alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuihin tähtäävä Mico arvioi nykykuntoaan.

Heittoringissä sujuu muutenkin hyvin. Perjantaina Mico sijoittui 79,24 heittäneen Aatu Kangasniemen jälkeen moukarinheitossa hopealle tuloksella 68,93.

Senttipeliä 15-vuotiaiden tyttöjen kolmiloikassa

15-vuotiaiden tyttöjen kolmiloikassa Helsingfors IFK:n Elinda Koivula loikki Suomen mestariksi peräti puolen metrin erolla seuraaviin. Voittotulos 11,50 syntyi neljännellä hyppykierroksella.

Seuraavista sijoista käytiin ennätystiukka kamppailu. Hopealle sijoittunut Forssan Salaman Erika Pyykkö ja kolmanneksi loikkinut Liedon Parman Hilma Karonen mittauttivat molemmat parhaimmillaan tuloksen 10,98. Neljänneksi sijoittunut Vehmaisten Urheilijoiden Silja Saarinen jäi heistä vain yhden sentin.

– Alussa varmistelin, jotta pääsen kolmelle viimeiselle kierrokselle. Ja sitten annoin mennä. Pituuskisan jälkeen paikat olivat aluksi vähän jumissa, mutta toisaalta juoksu kulki tänään kivasti, Elinda tunnelmoi.

(Jorma Uusitalo.)