Reetta Hurske siirtyy Antti Haapakosken valmennukseen: ”Aika jännittävää”

Antti Haapakoski vaihtuu Reetta Hurskeen valmentajaksi marraskuun puolivälissä. Tampereen Pyrinnön aiturihuipun kansainväliselle tasolle valmentanut Marjukka Suihko pysyy valmennustiimissä ja katsoo Hurskeen harjoituksia Tampereella, jos Kuortaneella asuva Haapakoski ei pääse paikalle.

– Aika jännittävää. Minulla ei ole koskaan ollut muita valmentajia kuin Marjukka. Hyvä, että pystyn pitämään tutun henkilön tiimissä mukana, Hurske sanoo.

Myös Haapakoski on tyytyväinen järjestelyyn.

– Suihkolla on iso rooli myös mentorina minulle, että saadaan tämä Tampere-Kuortane -sanakirja selväksi, Haapakoski sanoo.

Sanakirjalla Haapakoski viittaa 15 vuotta yhteistyötä tehneen Hurskeen ja Suihkon tapaan harjoitella ja välittää toisilleen tietoa ja tuntemuksia.

– Minulla on tässä opettelemista. Marjukka näkee minusta heti, millainen päivä minulla on. Nyt täytyy osata kertoa Haapakoskelle, miltä tuntuu ja miten treeni menee, Hurske miettii.

Hurske: Toiveissa uusia ärsykkeitä ja treenejä

Hurske, 25, on Suihkon valmennuksessa yltänyt 100 metrin aitajuoksussa Universiadien hopeamitaliin, MM- ja EM-kilpailuiden välieriin, kuuteen Kalevan kisojen mitaliin sekä 60 metrin aitajuoksussa Euroopan hallimestaruuskilpailuiden neljänteen sijaan. Toissakesäisellä ennätyksellään 12,78 Hurske rikkoi Tokion olympiakisojen tulosrajan.

Päätöksen valmentajan vaihdosta Hurske ja Suihko tekivät yhdessä pitkän kypsyttelyn jälkeen.

– Marjukka katsoi, että tarvitsen valmentajaa, jolla on enemmän aikaa pureutua ohjelmien tekoon ja muuhun. Toiveena on myös, että saisin uusia ärsykkeitä ja treenejä sekä jonkun, joka katsoo asioita vähän eri näkökulmasta, Hurske sanoo.

Suihko näkee asian samalla tavoin.

– Kun urheilija on tietyllä tasolla, se vie päivätöissä käyvältä valmentajalta kaiken vapaa-ajan. Intohimolla tätä teen, mutta kyse on myös omasta jaksamisesta, sanoo Suihko, joka työskentelee Pirkkalan yhteislukion rehtorina.

– Jokainen ymmärtää myös, että näin pitkän yhteistyön jälkeen jotakin uutta on tultava, jos halutaan mennä eteenpäin.

– Valmennuksessa ei ole tarkoitus muuttaa asioita 180 astetta, Antti Haapakoski linjaa ajatuksiaan Reetta Hurskeen valmentamisesta

”Tarkoitus ei ole muuttaa asioita 180 astetta”

Haapakoski, 49, oli aktiiviurallaan kansainvälisen tason pika-aituri ja on sittemmin jatkanut lajin parissa valmentajana. Hän on työskennellyt muun muassa Suomen Urheiluliiton lajivalmentajana. Tällä hetkellä Haapakoski valmentaa kotimaan kärkinimistä pika-aituri Elmo Lakkaa.

– Pitää sanoa samalla tavalla kuin Reetalle sanoin: ”Minulle tämä on kunnia-asia, joka pitää hoitaa kiitettävästi maaliin”, Haapakoski tuumii Hurskeen valmentajan pestistä.

Käytännössä Hurskeen valmennus tarkoittaa Haapakoskelle vierailuja Tampereelle ja Hurskeelle visiittejä Kuortaneelle. Suihko on tarpeen mukaan apuna Tampereella.

– Valmennuksessa ei ole tarkoitus muuttaa asioita 180 astetta, mutta joitakin kehittämisen kohteita näen, kuten juoksuasennon ylläpitäminen, Haapakoski sanoo.

– Reetan muistan jo lajivalmentajavuosiltani. Hän oli jo silloin päättäväinen juoksija, joka uskalsi treenata kovaa. Suihko on pitänyt vaatimustason korkeana ja vienyt Reettaa hyvin eteenpäin.