Rasitusvammasta toipunut Veikkola käveli 17-vuotiaiden SE:n

Lapuan Virkiän Heta Veikkola käveli 17-vuotiaiden 5 kilometrin Suomen ennätyksen maantiekävelyn SM-kisoissa Lapualla. Veikkola voitti kilpailun ajalla 23.24, jolla hän siirsi historiaan Henrika Parviaisen entisen ennätyksen 23.32, joka oli vuodelta 2013.

Veikkolalle, 17, mestaruus ja ennätys maistuivat. Erinomaisen hallikauden jälkeen hän oli sivussa kilpailuista lähes koko kesän kuntouttaessaan säären rasitusmurtumaa. Lapuan kisa oli hänelle kauden toinen kilpailu Kotkan SM-viestin jälkeen.

– Nyt oli sellainen tunne, että tänä kesänä täytyy vielä onnistua, ja nyt oli hyvä päivä, Veikkola kertasi ylivoimaisesta suoritustaan.

Suomen ennätystä Veikkola ei lähtenyt hakemaan.

– Minulle ei sovi se yrittäminen. Minulle sopii se, että lähden nauttimaan siitä mitä teen, ja minä niin tykkään kävelemisestä, Veikkola hehkutti.

Kuntoaan Veikkola ei epäillyt vaikka touko-, kesä -ja heinäkuu sujuivat korvaavan harjoittelun ja jalan kuntoutuksen merkeissä.

– Olen ex-uimari, joten vietin paljon aikaa uima-altaassa ja tukijani ansiosta pääsin hyvin myös kuntosalille, jossa treenasin crosstrainerilla, soudin ja poljin kuntopyörää, Veikkola sanoi.

– Tiesin, että olen hyvässä kunnossa, mutta se miten jalat kestävät kävelyä oli toinen asia.

Toiseksi kilpailussa käveli Pyhäselän Urheilijoiden Cindy Ahponen ajalla 25.46.

Kiiski ja Marku 15-vuotiaiden kärkinimet

Aliisa Kiiski Karhulan Katajaisista voitti tyttöjen 15-vuotiaiden 5 kilometriä ajalla 26.26. Kalannin Vankan Aino Saarinen oli toinen ajalla 29.08.

– Se oli ihan hyvä ensimmäiseksi 5 kilometrin kävelyksi. Olisi siellä vähän kovempaa voinut niitä välikierroksia mennä, mutta ei vielä uskaltanut, kun tämä oli ensimmäinen kerta, Kiiski sanoi.

Yläkoulun 9. luokkaa käyvä Kiiski harrastaa urheilua erittäin monipuolisesta.

– Minä suunnistan ja hiihtosuunnistan ja olen mukana joukkuevoimistelussa. Se tarkoittaa, että kävelykilometrejä ei tule viikossa kovin paljon, mutta sitä peruskuntoa tulee hyvin noista muista lajeista, Kiiski totesi.

Poikien 15-vuotiaiden 5 kilometriä voitti Vahdon Tuiskun Samuel Marku ajalla 27.39. Kuortaneen Kunnon Oskari Matila oli toinen ajalla 29.40.

– Se sujui ihan hyvin. Tavoite oli kävellä jokainen kierros alle kuuden minuutin, totesi Marku, joka voitti aiemmin tänä vuonna Suomen mestaruuden jo oman ikäluokkansa ratakävelyssä.

SM-kisojen livetulospalvelu löytyy täältä: https://extime.fi/kisasivut/Lapua/