Rantala valmis urakoimaan, Pullin vauhti kulkee

Pulli kukisti Ollikaisen Jämsän trillerissä - 789

Pudasjärven Urheilijoiden pikajuoksija Eetu Rantala valmistautuu uteliaana pohjoismaisen yleisurheilumaaottelun kolmen juoksun urakkaansa. Hän pinkoo reilun tunnin sisään 60 metriä, 200 metriä ja 4×200 metrin viestin.

– Kuulemani mukaan uusi halli ja nopea rata, Rantala tietää.

Norjan Bärumissa kilpaillaan lauantaina 14.2. kaksihenkisin joukkuein miesten ja naisten maaottelut. Vastakkain ovat Norja, Ruotsi, Suomi sekä yhdistetty Tanskan ja Islannin joukkue.

Rantalan onnistuminen kolmen juoksun urakassa toisi Suomen miehille tukevan pistepotin.  Juoksijan aatoksissa on myös maaliskuisten EM-kilpailujen 60 metrin tulosraja 6,70. Hän pinkoi viikko sitten Jyväskylässä matkan aikaan 6,77, vaikka meno ei ollut vielä erityisen herkkää.

– Tein viikolla Jyväskylän jälkeen yhden terävän voimatreenin ja sitten nopeustreenin, jossa en tehnyt lähtöjä vaan pidempiä vetoja, jotta sain kunnolla maksimijuoksun tuntua, Rantala sanoo.

Viime talvena ennätykseensä 6,73 kiittänyt sprintteri uskoo, että jos hän saa kiihdytyksen hyvin nivelletyksi maksimijuoksuun, EM-tulosraja paukahtaa rikki.

– Luvassa on ainakin hyvää kiriapua, Rantala muistuttaa.

 

Pulli jarrutti vielä Hippos-hallissa
 

EM-tulosrajoja jahtaa Norjassa moni muukin, kuten Kankaanpään Seudun Leiskun pikajuoksija Ville Myllymäki ja Jyväskylässä 776 ja 775 ponnistaneet Kaipolan Vireen Kristian Pulli ja Viipurin Urheilijoiden Arttu Halmela.

Pullin mukaan tulosraja 785 olisi voinut mennä jo Jyväskylässä.

– Jälkikäteen tehdyn analyysin mukaan viimeiseen ponnistukseen jäi 10 senttiä varaa, joten sillä tulosraja olisi voinut mennä, halliennätyksensä 776 viimeisellään lentänyt Pulli sanoo.

Hippos-hallissa Pullilla oli vaikeuksia saada ponnistusta toimimaan vauhdista, joka talven harjoittelun jälkeen on hyvällä tasolla.

– Jarrutin vauhtia kahdella viimeisellä askeleella. Vauhdin puolesta olisi ollut mahdollista hypätä pidemmälle. Katsotaan mitä nyt tapahtuu, kun mennään nopeammalle alustalle.

Naisten joukkueen keulahahmot ovat 60 metrin aitojen SE-nainen Nooralotta Neziri ja lupaavasti hallikauden aloittanut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden pikajuoksija Hanna-Maari Latvala. Hän puurtaa Rantalan tapaan kolme matkaa.

Maaottelu on myös seiväshypyn SE-naisen Minna Nikkasen ensimmäinen kilpailu lievän jalkavaivan tuoman kilpailutauon jälkeen.

 

Kemppainen: Ei muutoksia, eikä köhijöitä
 

Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Jorma Kemppainen odottaa naisten maajoukkueen taistelevan voitosta.

– Naisten joukkue on vahva, mistä kertoo se, että EM-kilpailujen joukkueessa on toistaiseksi vain naisia. Toivotaan, että miehetkin pystyisivät taistelemaan maaotteluvoitosta, Kemppainen sanoo ja toivoo samaan hengenvetoon, että maaottelu nostaisi miehiä mukaan EM-kilpailujen tulosrajan rikkojien joukkoon.

Ruotsi on voittanut kaikki 2010-luvun maaottelut Suomea vastaan, mutta naiset löivät Ruotsin ensi kerran vuosi sitten.

Miesten 800 metrin juoksuun kutsuttiin alkuviikosta Panu Jantusen tilalle Karhulan Katajaisten Ilari Piipponen, mutta viime päivinä poisjääntejä ei ole ollut yhtäkään.

– Joukkueeseen ei ole tullut viime hetken muutoksia, eikä ”köhijöitäkään” ole joukossa. Kaikki ovat terveitä.