Rantala tavoittelee ennätyskantaan ja arvokisoihin

Rantala pinkoi heti EM-rajan: ”En olisi uskonut”

Syystalven perusharjoitusjakso on tehnyt tehtävänsä. Sprintteri Eetu Rantalan kropassa on ruutia. Sitä jalostetaan nyt siivittämään juoksija hyvän hallikauden päätteeksi maaliskuisiin EM-halleihin Belgradiin.

– Lajin taso on noussut sen verran, että EM-kisojen miesten 60 metrille voi lähteä 2-3 edustajaa, Rantala veikkaa ja lukee itsensä tuohon ryhmään.

– Ville Myllymäellä on täydet saumat olla kisoissa. Samoin Samuli Samuelssonilla, jos hän löytää lähtöönsä terävyyden sekä Otto Ahlforsilla. Jos kaikki onnistuvat, paikoista voi tulla kova vääntö, Rantala sanoo.

Selkävaiva ja mykoplasma pilasivat Rantalan, 23, toissa kauden. Välilevyn pullistuman esiasteen kuntouttaminen vaikutti vielä valmistautumiseen viime kauteen. Nyt liikuntatieteiden opiskelija viimeistelee talven juoksuvirettään levollisin mielin.

– Peruskuntoa on vedetty pidemmän kaavan kautta. Fyysiset ominaisuudet ovat hyvällä tasolla, Rantala sanoo.

Tuo on nähtävissä myös Rantalan sosiaalisen median päivityksissä.

– Rinnallevedossa kaksi kertaa 130 kiloa on nyt ennätys, juoksija kuvaa perusvoimiaan syksyn aherruksen jäljiltä. Video ennätyssarjasta, kuten mainio yritys ponnistaa tasajalkaa 170-senttisen riman yli korkeushyppypatjalle, löytyy juoksijan instagram-tililtä.

Startissa vielä tekemistä

Syksyn Rantala treenasi pääosin Jyväskylässä yhdessä Otto Ahlforsin ja Samuli Lehtisen kanssa. Joulun ja vuodenvaihteen hän vietti Oulussa ”pohjoisen leirillä” pitkäaikaisen valmentajansa Jukka Vähäkankaan silmien alla. Jyväskylässä Rantalan treenejä on valvonut Petteri Jouste.

– Viime viikolla siirryttiin kilpailuun valmistavalle kaudelle. Nyt aletaan ulosmitata syksyn harjoittelua ja hakea herkkyyttä juoksuun, Rantala sanoo.

– Kunnon puolesta kaikki on kunnossa, mutta lähdössä on vielä tekniikan kanssa hiomista. Kiihdytys toimii juoksussa hyvin. Kun saan telineistä pari ensimmäistä askelta toimimaan, on lupa odottaa tuloksia.

EM-halliraja vaatii kovat kirittäjät

Rantalan 60 metrin ennätys 6,73 on talvelta 2014. Myöhemmin saman vuoden kesällä 100 metriä kulki 10,30. Kahden takkuisen vuoden jälkeen tavoite on siirtää nuo ennätykset historiaan. Kauden ensimmäinen tavoite on rikkoa 60 metrin EM-halliraja 6,70. Missä rajan kimppuun käydään, on vasta hahmottumassa.

– Runkona on pyrkimys juosta 5-7 kilpailua. SM-hallit Jyväskylässä (18.-19.2.) kuuluvat ohjelmaan. Haluaisin juosta myös Pohjoismaisen hallimaaottelun Tampereella (11.2.), Rantala sanoo.

Muista talven kisoista Rantala sanoo keskustelevansa muiden kotimaisten sprinttereiden kanssa.

– Pitää suunnitella kisoja vähän muiden juoksijoiden kanssa. Jos tulosrajoja haetaan, siinä on oltava tosi kova kisa, juoksija muistuttaa.

Mitä veikkaat, paljonko on kotimainen miesten 60 metrin kauden kärkitulos, kun hallikausi on juostu?

– Heitän tuohon luvun 6,65. Katson, että itselläni on siihen rahkeet ja parilla muulla myös, Rantala sanoo.