Rajusta flunssasta toipuneen Monosen vauhti säväytti Vantaalla – Korkealaakso, Haapanen ja Paukkeri mestareiksi

Rajun flunssan kourista toipuneen Ilona Monosen vauhti säväytti Vantaalla maantiejuoksun SM-kilpailuiden nuorten sarjoissa. Mononen voitti 17-vuotiaiden tyttöjen 10 kilometriä ja olisi ajallaan 38.19 voittanut myös 19-vuotiaat.

– Olin kovassa flunssassa viestinjuoksun SM-kilpailuiden jälkeen. Kuume kävi 40 asteessa ja maastojuoksun SM-kilpailut jäivät väliin. Koronatestissäkin kävin, mutta se oli negatiivinen. Nyt olen pystynyt harjoittelemaan pari viikkoa, Mononen kertoi.

Vantaan juoksussa flunssan vaikutukset eivät enää näkyneet. Mononen johti kilpailua koko matkan.

– Läksin liikkeelle liian lujaa. Oli tyhmä päätös lähteä vetämään itse, kun matkalla oli kovia tuulenpuuskia. Oma toive oli juosta sellainen kiihtyvävauhtinen kilpailu. Mutta tuo jäi nyt aika tasaiseksi, vauhti saattoi lopussa hidastuakin, Mononen arveli.

– Onneksi sain pidettyä muut takanani. Reittikin oli kiva, vaikka aika paljon oli tiukkoja mutkia.

Monoselle, 16, maantiemestaruus oli kuorrutus huippukaudelle. Hän juoksi mitaleille Kalevan kisojen 800 ja 1500 metrillä, voitti kolme mestaruutta 17-vuotiaiden SM-kilpailuista ja oli mukana Suomen joukkueessa naisten Ruotsi-ottelussa.

Valkealan Kajon Nelli Viskari ja Helsingin Runners Clubin Lotta Malmivaara olivat Vantaan 10 kilometrillä toinen ja kolmas ajoin 38.31 ja 38.43.

Korkealaakso: Aika tuskainen kisa

Hyvin onnistui Vantaalla myös 19-vuotiaiden 10 kilometriä voittanut Lappeenrannan Urheilu-Miesten Moona Korkealaakso. Hän on kamppaillut jalkavaivojen kanssa eikä ole kilpaillut kuin Kemissä nuorten SM-kilpailuissa, mutta vei nyt mestaruuden ajalla 38.24.

– Aika tuskainen kisa. Alkuvauhti oli hidas, mutta hyvä, että saatiin juostua kiihtyvävauhtinen kilpailu. Oma valmistautuminen kisaan oli aika huono eikä minulla siksi ollut mitään tavoitetta ajan suhteen. Mitalia hain, Korkealaakso sanoi.

Korkealaakson terävä loppuveto toi neljän sekunnin eron toiseksi juosseeseen Lahden Ahkeran Pinja Kotinurmeen ja 11 sekunnin eron kolmanneksi sijoittuneeseen Vantaan Kenttäurheilijat -58:n Edith Eikkiseen.

Haapanen viritteli SM-kilpailuun tunninjuoksulla

Turun Urheiluliiton Tuure Haapasen terävä loppuveto sinetöi 19-vuotiaiden 10 kilometrin mestaruuden neljän sekunnin erolla Lahden Ahkeran Walte Hautalaan. Voittoaika oli 32.47.

– Porukka pysyi hyvin koossa tosi pitkään. Itse odotin, että Walte olisi pyrkinyt karkuun aiemmin. Sain tehtyä eron vasta tuossa viimeisillä sadoilla metreillä. Kirissä oma askel tuntui vahvalta, Haapanen totesi.

Haapanen teki hieman poikkeavan SM-kilpailuihin valmistavan harjoituksen viikko sitten. Hän osallistui valmentajansa Pekka J. Lehtisen 60-vuotispäivän tunninjuoksuun, joka kokosi paikalle Lehtisen nykyisiä ja entisiä valmennettavia.

– Se oli oikein hyvä näihin kisoihin valmistava harjoitus. Juoksin 17,5 kilometriä Matti Rauman ja Niklas Wihlmanin kanssa enkä sen jälkeen tehnyt oikein kovaa treeniä ennen näitä kilpailuja, Haapanen kertoi.

Ikaalisten Urheilijoiden Oskari Kangasniemi oli Vantaan 10 kilometrillä kolmas hävittyään voittajalle 20 sekuntia.

Paukkeri päätti kauden mestaruuteen

17-vuotiaiden poikien 10 kilometrin kärkitrion muodostivat Limingan Niittomiesten Aarre Paukkeri, Viipurin Urheilijoiden Joel Vuohtoniemi ja Rauman Urheilijoiden Miki Niemensivu. Vuohtoniemi ja Niemensivu hävisivät Paukkerille 9 sekuntia ja 34 sekuntia. Voittoaika oli 34,54.

– Se juoksu meni hyvin, vaikka on ollut vaikea kausi. Keväällä  juoksu kulki, mutta kesä oli vaikea. Kuumilla keleillä oli hengitysvaikeuksia, mutta nyt meni hyvin, Paukkeri tuumi.