Raitasen ja Murron mestaruuksien puolustus alkaa lauantaina –  Kemppinen ja Baas välieriin, jos aika on alkuerien 12 parhaan joukossa

Roomassa kahden vuoden takaisia mestaruuksiaan puolustavat Topi Raitanen ja Wilma Murto aloittavat kisaurakkansa lauantaina aamupäivällä.

Puolustavan mestarin viittaa lukuun ottamatta arvokisoja edeltävät tunnelmat ovat Raitaselle tutut. Kilpailukauden alussa on ollut takkuja, mutta ne Raitanen on taklannut.

–  Ensimmäinen kilpailu oli sellainen, mitä siitä läksin hakemaan (aika 8.21,00), toinen ei niinkään, Raitanen totesi ja viittasi Ranskan Marseillen kilpailuun, jonka hän joutui keskeyttämään vesiesteellä jalkaan tulleeseen kolhuun.

Sen jälkeen Raitanen jäi kuntoutuslomalle ja keskittyi harjoitteluun ilman kisastartteja.

–  Luottavaisin mielin olen, että pystyn taistelemaan mestaruudesta. Kuka sitä nyt haluaa jäädä yksinkertaiseksi mestariksi, hyväntuulinen juoksija veisteli Suomen EM-joukkueen mediatilaisuudessa.

–  Olen saanut tehtyä hyviä harjoituksia, joten tilanne on hyvä. Yritän tehdä parhaani, katsotaan sitten mihin se riittää.

”Minusta tämä on hyvä karsintatapa”

Esteissä juostaan kaksi alkuerää, ja kummastakin erästä kahdeksan parasta etenee finaaliin. Vanhaa karsintasysteemiä, jossa osa kilpailijoista pääsi jatkoon myös aikavertailun perusteella, ei ainakaan toistaiseksi käytetä.

Hyvänä taktikkona ja kirimiehenä nykysysteemi sopii Raitaselle hyvin.

– Minusta tämä on hyvä karsintatapa, on enemmän mies miestä vastaan kilpailua. Ei tarvitse välittää mitä muissa erissä tapahtuu.

Ennakkotilastossa Raitanen on vasta 19:s, kun kärkipaikkaa pitää hallussaan Espanjan Daniel Arce, Raitasen EM-mestaruuskisan nelonen, ajalla 8.12,28.

–  Kun tilastoja katsoo, niin minun pitää pystyä voittamaan edelläni olevia juoksijoita. Saa siinä ihan kovaa juosta. Eiköhän viimeisellä kierroksella tehdä se mitä tehdään, jokaisella on varmaan halua säästellä paukkuja finaalia varten, Raitanen pohdiskeli.

Murto: Ihan kiva fiilis lähteä mestarina kisoihin

Wilma Murron urakka seiväshypyn mestaruuden puolustajana alkaa lauantaina aamupäivällä seiväshypyn karsintakilpailusta. Karsintaraja on 455.

– Ihan kiva fiilis lähteä mestarina kisoihin. Parhaani mukaan koitan titteliä puolustaa, Murto totesi joukkueen torstaisessa mediatilaisuudessa.

Murto lähtee kilpailuun fyysisesti hyvässä kunnossa, mutta päinvastoin kuin kaksi vuotta sitten Münchenissä, tukena ei ole kilpailujen tuomaa varmuutta. Murto ponnisti talven akillesvamman kuntoutuksen jälkeen Lahdessa hiljattain 465 lyhyellä vauhdilla ja on sen jälkeen tehnyt yhden täyden vauhdin hyppytreenin.

– Se meni minun kirjoissani ihan hyvin ja väitän, että valmentajakin oli ihan tyytyväinen. Toki yksi täyden vauhdin hyppytreeni ennen arvokisoja on aika pieni valmistautuminen. Ei tämä mikään vakain ja varmin valmistautuminen ole, Murto tunnustaa.

– Siinä ajassa, mikä on ollut käytettävissä, on tehty niin paljon kuin pystytty. Ja se on pystytty aikalailla maksimoimaan ja optimoimaan. Kaikki on aika hyvällä mallilla.

”On ihan kiva saada yksi täyden vauhdin kisa ennen finaalia”

Seiväshypyn karsinta on lauantaina aamulla ja finaali maanantaina illalla. Vähien kilpailujen takia karsinta ei ole Murrolle vain steppi finaaliin .

– Monessa tilanteessa karsinta tuntuu pakolliselta pahalta. Se pitää vain käydä suorittamassa, että pääsee hyppäämään finaaliin. Nyt sillä on itselleni isompi rooli. Se on minulle kauden ensimmäinen täyden vauhdin kisa, Murto sanoo.

– On ihan kiva saada yksi täyden vauhdin kisa ennen finaalia, kunhan sen suorittaa tyylillä ja niin hyvin kuin tarvitsee.

Murto ei kuitenkaan aio hypätä kuin sen mitä finaaliin tarvitaan.

– Minimillä yritetään päästä. Karsintaan ei enää mennä treenaamaan, mutta siinä saa katsottua askelmerkit ja systeemit kohdilleen. Voi olla, että verkkahyppyjä saattaa tulla useampia, kun ei ole täyden vauhdin hyppyjä alla.

Lampela luottavaisena karsintaan: Juoksu kulkee tosi hyvin

Euroopan mestari Wilma Murron kanssa EM-kisojen karsinnassa lauantaina kilpailevat myös Elina Lampela sekä Saga ja Silja Andersson.

Lampela ponnisti viime viikolla Täbyssä, Ruotsissa ennätyksensä 463 ja teki hyviä yrityksiä olympiarajasta 473. Kun hyppy on hyvässä kuosissa, EM-kisojen karsintaan on hyvä lähteä.

– Ennätys nosti itseluottamusta. Sellaisella perussuorituksella pitäisi finaaliin päästä, mutta ei se karsinta ole ikinä mikään helppo paikka, Lampela sanoo.

Mikä hypyssä toimii nyt?

– Juoksu kulkee tällä hetkellä tosi hyvin. Se on varmaan se isoin tekijä. Talvella tuli aika paljon hyviä teknisiä toistoja lyhyellä vauhdilla, ja ne ovat nyt siirtyneet hyvin pidempään vauhtiin, Lampela sanoo.

Saga Andersson haluaa EM-finaaliin

Saga Andersson ylitti 442 toukokuun puolivälissä Jyväskylässä, mutta pari viikkoa sitten Malmössä tuli EM-valmisteluihin pientä takapakkia.

– Alkukausi on ollut ylä- ja alamäkeä. Kausi alkoi hyvin, mutta sitten Malmössä kipeytyi polvitaive. Tiedän, mikä siinä on ja olen saanut siihen hierontaa ja sellaista. Pystyin maanantaina tekemään hyppytreenin, vaikken viikkoon ennen sitä pystynyt juoksemaan, vaikka pystyinkin treenaamaan muuten Andersson kertoo.

Anderssonin mukaan polvitaive on magneettikuvattu, eikä mitään ole rikki, joten kilpailussa ei hänen mukaansa tarvitse jarrutella.

– Finaalipaikka on ykköstavoite, kun olen ollut niin monta kerta eka, joka sieltä on pois tippunut, Andersson viittaa Eugenen MM-kisoihin ja Münchenin EM-kisoihin, joissa molemmissa hän oli ensimmäinen karsiutuja.

Silja Andersson: Ykköstavoite on saada kisoissa hyvä tulos

Silja Andersson, 20, kilpailee Roomassa ensi kertaa yleisen sarjan arvokisoissa. Hän ylitti talvella 431 ja hiljattain EM-kenraalissaan Täbyssä 423.

– Alkukaudesta mietin, että pitää tehdä hyviä tuloksia, että pääsee mukaan Roomaan, mutta, kun viisi ensimmäistä kilpailua oli mennyt huonosti, ajattelin etten pääse mukaan. Pääsin sitten kuitenkin ja Täbyssä sain ihan kelpo tuloksen. Näyttää siltä, että hyppy on menossa parempaan suuntaan, Andersson arvioi

– Kun nämä ovat ekat aikuisten arvokisat, tämä on myös oppimista, mutta kyllä se ykköstavoite on saada hyvä tulos.

Pikamatkoilla välieriin aikojen perusteella – Kemppinen: ok stadionoloissa

Lotta Kemppinen starttaa 100 metrin alkueriin lauantaina aamupäivällä. Kun kisojen 12 parasta menee rankingin perusteella suoraan sunnuntain välieriin, alkueristä etenee välieriin 12 juoksijaa puhtaasti aikojen perusteella. Näin ei ole aiemmin arvokisoissa tehty.

– Se on ihan ok stadionilla, jossa ei luultavasti ole isoja tuulieroja erien välillä. Toki, jos toisessa erässä olisi vastatuulta ja toisessa myötätuulta, se tekisi aika paljonkin eroa, mutta stadionolosuhteissa en usko, että sillä on niin suurta merkitystä, Kemppinen arvioi jatkoonmenosääntöä.

Sen sijaan siitä Kemppinen ei pidä, että 12 välieräpaikkaa jaetaan rankingin perusteella.

– Minun mielestäni se on turha sääntö, vaikka hyötyisin siitä itse, ja varsinkin nyt kun olympialaisiin on kaksi kuukautta. Niille, jotka haluavat juosta, on sama, onko kisoissa yksi 100 metriä enemmän vai ei, Kemppinen viittaa siihen, että säännöllä on haluttu varmistaa, että huippunimet olisivat olympiavuosinakin mukana, kun tarjolla on yksi startti vähemmän kuin arvokisoissa yleensä.

Kemppisen kauden paras on hiljattain Viron Jõhvissa juostu 11,40. Sitä ennen hän tykitti napakoissa myötätuulissa Malmössä 11,36 ja 11,20 (+4,1 m/s).

– Se teki tosi hyvää, että sain noita myötätuulituloksia kauden alkuun. Mielummin noin kuin, että juoksisi vastatuuleen. Noista saa hieman sitä ylirytmiä, Kemppinen sanoo.

Kemppisen mukaan juoksu on teknisesti lähellä sitä mitä sen olla pitää.

– Ei vielä ole ollut sellaista juoksua, että kaikki osa-alueet olisivat onnistuneet, mutta tosi hyviä palasia on ollut eri juoksuissa.

Baas: Heti lauantaina pitää juosta kovaa

Mette Baasilla on 400 metrin alkuerissä lauantaina samanlainen haaste kuin Kemppisellä 100 metrin alkuerissä. Välieräpaikka sunnuntaille irtoaa, jos aika on alkuerien 12 nopeimman joukossa.

– Se tarkoittaa, että heti lauantaina pitää juosta kovaa, ei pysty säästelemään. Täytyy vain yrittää juosta sellainen aika, että pääsee jatkoon, Baas sanoo.

– Totta kai siinä on se mahdollisuus, että erät ovat epätasaisessa asemassa toisiinsa nähden, mutta sille nyt ei voi mitään.

Baas lähtee alkueriin luottavaisena. Sitä rakensi Lahdessa hiljattain juostu ennätys 52,10.

– Se vaikuttaa itseluottamukseen aika paljon, kun kauden aloituskisa meni huonosti ja sitten sai juostua tuollaisen kisan. Siinä näytti itselleen, että pystyn tuohon, Baas sanoo.

Baas arvioi, että alle 52,50:n pitää välieriin juosta.

– Sitä lähden jahtaamaan, Baas sanoo.