Raitasen huippuvire löytymässä: mestaruus tuli vahvalla loppuvedolla – Sillman uusi mestaruutensa – Hassi johtaa kymmenottelua

Topi Raitanen on selättänyt MM-kisoissa häntä vaivanneen alavireisyyden, ja mies on palannut huippukuntoon. Kalevan kisojen mestaruuden hän otti tutulla vahvalla loppuvedolla.

Juoksija lupasi ennen Kalevan kisojen miesten 3000 metrin estejuoksua pikkunättiä vauhdinpitoa ja kiihtyvää loppua. Kunnon vastusta hänelle ei ollut luvassa.

Soolojuoksu siitä tulikin ja Raitanen piti lupauksensa. Ensimmäinen kilometri sujui rauhallisella rytmillä aikaan 2.49, eli hieman alle 8.30:n vauhtia. Sen jälkeen pieni vauhdin rauhoittaminen ja välitonni aikaan 2.52.

Sitten oli loppukiihdytyksen aika. Viimeinen kilometrin sujahti lopulta 2.40:een, ja lopputulos on yksin juostuna mainio 8.21,10.

HKV:n juoksijan kunto näyttää terävöityvän sopivasti kohti EM-kilpailuja ja taannoinen MM-kilpailujen mahalasku on enää muisto vain.

– Tavoite oli nousujohteinen juoksu loppua kohti kiihdyttäen. Jonkinlainen ajatus tälle päivälle oli 8.30:n aika, mutta hieman yläkanttiin meni. Jalatkin tuntuivat nyt kevyiltä, vaikka eilen seisoin puolitoista tuntia katsomassa Jyväskylässä Harjun erikoiskoetta.

MM-matkalla häirinneet vatsavaivat eivät ole enää kiusana.

– Sen suhteen tilanne on mennyt parempaan suuntaan eikä oireita ole ollut. Tietysti MM-kisojen tilanne harmitti ja olisi tehnyt mieli sanoa muutama ruma sana. Panikointiin en onneksi valmentajani kanssa sortunut. Kuntoani en epäillyt missään vaiheessa. Nyt se vain täytyy saada osumaan viikon päästä Müncheniin.

Valmentaja Janne Ukonmaanaho kertoi, että juoksija oli MM-kilpailujen aikaan hyvässä kunnossa, mutta yksittäinen kilpailu voi aina mennä pieleen.

– Treenit ovat menneet hyvin, joten sen puolesta kaikki on kunnossa. Vaatii vain aina kärsivällisyyttä odottaa tuloksia. 8.21 tässä tuulessa osoitti, että Topi on hyvässä vireessä.

– Eurooppalaiset juoksijat eivät mitenkään säväyttäneet MM-kisoissa, vaikka kovia tilastotuloksia onkin tehty. Kaikki varmaan tietää mikä taktiikkani on EM-kisoissa ja kaikki on voitettavissa, Raitanen totesi, mutta halusi samalla toppuutella mitalilupauksia.

Maine uusi nimi naisten estemestariksi

Naisten 3000 metrin estejuoksun mitalikolmikko oli ennakkotilastojen perusteella varsin odotettu. Mestaruuden voitti Turun Urheiluliiton Lotta-Maria Maine ajalla 10.32,57. Se on hänen kauden parhaansa, kun ennätys on viime vuonna juostu 10.31,20.

Helsingin Kisa-Veikkojen Janette Vänttinen voitti hopeaa ennätyksellään 10.35,17 ja pronssia Pihla Hokkanen, Kuopion Reipas, 10.38,16.

Mestaruus oli 20-vuotiaan Mainen ensimmäinen mitali Kalevan kisoissa. Viime vuonna hän oli Camilla Richardssonin voittamassa kilpailussa kuudes ja nuorten sarjoissa kestomenestyjä jo pitkään. Voitto toi paikan myös Ruotsi-otteluun, josta juoksija oli erityisen innoissaan.

– Olen aina haaveillut maaottelupaikasta. Juniorisarjoissa olen Suomea edustanut, ja nyt se toteutui.

– Jännitin ennen kilpailua esteiden ottoa. Jos ne onnistuisivat, se auttaisi hyvään suoritukseen. Rauhallinen vauhti auttoi nyt estetekniikassa, mestari kertoi.

Maine juoksi perjantaina 1500 metrillä viidenneksi, joka taisi olla hänelle pieni pettymys. Sunnuntaina ohjelmassa on 5000 metriä.

– En ole vielä päättänyt tulevaa päämatkaani, ahkerasti eri matkoilla kilpaileva juoksija kertoi.

Maine asuu Huittisissa, mutta suunnittelee muuttavansa Turkuun, jossa on tavoitteena opiskelupaikka luokanopettajan koulutukseen. Tällä hetkellä hän tekee opettajan sijaisuuksia ja opiskelee liikunnanohjaajan perustutkintoa Vierumäellä.

Maineen valmentajana on ollut kahden vuoden ajan turkulainen Janica Rauma, estejuoksun mestari kahden vuoden takaa ja 13 muun Kalevan kisojen mitalin haltija viime vuosikymmeneltä.

– Janica on erinomainen valmentaja, mutta minun täytyy kiristää tässä omaa juoksuvauhtianikin, kun Janica on taas mukana täällä 5000 metrillä, Maine naurahti.

Seitsenottelu laji lajilta:

Käyhkö ponnisti 623 ja Sillman 613

Naisten seitsenottelun toisen päivän avauslajissa Neea Käyhkö ja Miia Sillman tekivät erinomaiset tulokset 623 ja 613. Kumpikin hyppäsi sentilleen saman tuloksen vieläpä kahteen kertaan.

Muut kilpailijat hävisivät Käyhkölle yli puoli metriä. Lähinnä parhaat olivat Emmi Valtonen ja Mimosa Wirkkala tuloksin 569 ja 564. Molemmat paransivat omia ennätyksiään.

Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Valentina Lemettinen astui kaikki kolme yritystään yli.

Sillman voitti keihäänheiton ylivoimaisesti

Viimeistäedellisen lajin keihäänheiton voitti ylivoimaisesti Sillman heitettyään 45,77. Se on hänen paras tuloksensa kolmeen vuoteen.

Eivat muutkaan huonosti heittäneet, sillä neljä seuraavaksi sijoittunutta paransivat jokainen ennätyksiään. Lepistön uusi ennätys kirjataan nyt 42,67, Wirkkalan 39,67, Käyhkön 39,34 ja Lemettisen 37,48.

Rautelin heitti vain 34,67 ja putosi yhteispisteissä Wirkkalan taakse neljänneksi.

Tilanne ennen viimeistä lajia: 1) Sillman 4992, 2) Käyhkö 4858, 3) Wirkkala 4486, 4) Rautelin 4439, 5) Valtonen 4389, 6) Lepistö 4252, 7) Lupala 4223, 8) Mattinen 4022.

Sillman uusi mestaruutensa pistein 5775

Naisten seitsenottelun päätöslajissa 800 metrillä Esbo IF:n Jessica Rautelin johti lähdöstä maaliin. Tampereen Pyrinnön Miia Sillman seurasi häntä omassa ennätysvauhdissaan loppusuoran alkuun asti, kunnes maitohapot iskivät toden teolla ja heidän välinen eronsa kasvoi 30 metriin.

Rautelinin voittoaika 2.17,86 nosti hänet yhteispisteissä kolmanneksi ja Sillmanin 2.23,01 varmisti hänen uusivan vuoden 2021 mestaruutensa. Sillmanin yhteispisteet olivat 5775. Rautelinin pronssimitaliin oikeuttaneet pisteet olivat 5292.

Savonlinnan Riennon Neea Käyhkö tuli 800 metrillä maaliin neljäntenä ajassa 2.26,11, mikä merkitsi hänelle uutta yhteispisteiden ennätystä 5600 pistettä ja Kalevan kisojen hopeamitalia Sillmanin jäljessä, mutta yli 300 pistettä edellä Rautelinia.

Neljänneksi sijoittui Toholammin Urheilijoiden Mimosa Wirkkala, joka kokosi 5146 pistettä. Wirkkala juoksi päätöslajissa ennätyksensä 2.32,69 ja paransi yhteispisteiden ennätystään roimasti 165 pistettä.

Viides ja kuudes olivat 19-vuotiaat Turun Urheiluliiton Emmi Valtonen ja IF Raseborgin Saimi Lupala. Molemmat ottelivat uudet ennätyksensä 5083 ja 4940 pistettä.

Porin Yleisurheilun Laura Lepistö otteli seitsemänneksi pistein 4870 ja Tampereen Pyrinnön 17-vuotias Iida Kujanpää kahdeksanneksi omalla ennätyksellään 4707 pistettä.

Kymmenottelu laji lajilta:

Ihander voitti kymmenottelun satasen – Elmo Savola palasi radalle

Miesten kymmenottelu alkoi hyvätasoisella 100 metrin juoksulla, jonka molemmissa erissä oli myötätuulta 2,7 metriä sekunnissa. Kaksi miestä juoksi alle 11 sekuntiin ja kaksi muuta tasan 11 sekuntiin. Kilpailuun lähti 12 urhoollista.

Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Petri Ihander oli nopein ajalla 10,87. Vuosien 2015 ja 2019 mestari Elmo Savola Vasa Iddrottssällskapista juoksi samassa erässä 10,96. Savola ei tätä ennen ollut kilpaillut missään juoksulajissa yli vuoteen ja on tehnyt ehjän kymmenottelun viimeksi kolme vuotta sitten.

Toisessa erässä kauden kärkituloksen haltija Juuso Toivonen Ähtärin Urheilijoista ja aiempi nelinkertainen mestari Juuso Hassi Oriveden Ponnistuksesta juoksivat molemmat 11,00. Hassi myöhästyi lähdössä niin, että antoi etunimikaimalleen reaktioajoissa 0,09 sekuntia tasoitusta.

Lähinnä nopeimmat olivat Ylihärmän Junkkareiden Ville Kattelus, Juuso Toivosen nuorempi veli Ville Toivonen ja Oulun Pyrinnön Joni Heikkinen, joiden ajat olivat 11,24, 11,35 ja 11,39.

Ihanderin, Juuso Toivosen, Katteluksen ja Heikkisen tulokset olisivat heidän ennätyksiään, mikäli tuulen voimakkuus ei olisi ollut liian suuri.

Kilpailusta puuttuvat eri syistä hallitseva mestari Leo Uusimäki, viime vuoden hopeamitalisti Tarmo Savola, hallitseva 19-vuotiaiden mestari Eemil Porvari ja 19-vuotiaiden MM-kilpailuissa otteleva Joonas Lapinkero.

Yksi ennätyskin nähtiin. 31-vuotias Otto Ylöstalo Sibbo-Vargarnasta saavutti inhimillisen suorituskyvyn rajan. Hänen reaktioajakseen nimittäin mitattiin 0,100 sekuntia.

Ihander loukkaantui pituushypyssä

100 metriä voittanut Ihander ponnisti pituushypyssä vain yhden hylätyn suorituksen, loukkaantui ja vetäytyi sen jälkeen kilpailusta. Savola hyppäsi vain yhden melko lyhyen hypyn 652 senttiä.

Juuso Toivosen kaksi ensimmäistä hyppyä olivat yliastuttuja, mutta kolmannella kierroksella hän räväytti kilpailun parhaan tuloksen 704. Hypyn aikana tuulen voimakkuus oli 3,4 metriä sekunnissa.

Kahdeksan seuraavaa kilpailijaa ponnistivat erittäin tasaisesti vaaksan mittaiseen haarukkaan 689–667. Heistä pisimmälle ponnistivat Hassi 689, Ylöstalo 685 ja Heikkinen 682. Kattelus ponnisti myötätuuleen uransa parhaan tuloksen 676.

Kahden lajin jälkeen kärkikolmikko on Juuso Toivonen – Hassi – Savola. Erittäin tasaisessa kilpailussa 11 kilpailua jatkavasta urheilijasta viimeinenkin on vain 118 pisteen päässä mitalista.

Hassi voitti kuulantyönnön

Kolmas laji kuulantyöntö oli sekin erittäin tasainen. Hassi erottui muista työnnettyään 13,90, mutta kahdeksan seuraavaa miestä mahtuivat 69 sentin haarukkaan tuloksi 12,94–12,25.

Tampereen Pyrinnön Aleksi Savolainen oli toinen tuloksella 12,94 ja Heikkinen kolmas tuloksella 12,86. Savola jäi lähes kaksi metriä tuoreesta ennätyksestään tuloksella 12,58. Juuso Toivonen paransi ennätystään 12,31:een.

Kolmen lajin jälkeen kärkikolmikon järjestys on Hassi – Juuso Toivonen – Savola. Viisi muuta miestä on kolmantena olevasta Savolasta enintään 61 pisteen päässä.

Savola keskeytti kuulantyönnön jälkeen – Juuso Toivonen voitti korkeushypyn

Elmo Savola ilmoitti järjestäjille joutuvansa keskeyttämään kolmen lajin jälkeen eikä osallistunut enää korkeushyppyyn.

Huonossa kelissä korkeimmalta riman ylitti Juuso Toivonen ja toiseksi paras oli Juuso Hassi. Heidän tuloksensa olivat 192 ja 189. Toivonen suoritti yhteensä 12 hyppyä ja Hassi jopa 14. Valtaosa näistä oli pudotuksia, mutta korkeus kerrallaan molemmat kärsivällisesti kohensivat tuloksiaan.

Neljä kilpailijaa ylitti korkeuden 186, nimittäin Savolainen, Ville Toivonen, Ylöstalo ja Kattelus. Viimemainittu paransi ennätystään ja nousi neljän lajin jälkeen yhteispisteiden kolmannelle tilalle.

Kolmannen ja seitsemännen kilpailijan välinen ero on hyvin pieni, vain 40 pistettä. Tilanne 4. lajin jälkeen: 1) Hassi 3076, 2) Juuso Toivonen 3038, 3) Kattelus 2867, 4) Ville Toivonen 2848, 5) Savolainen 2847, 6) Heikkinen 2833, 7) Ylöstalo 2827, 8) Kokkonen 2705, 9) Lemmetyinen 2635, 10) Liskojärvi 2594.

Hassi juoksi 400 metriä alle 50 sekunnin

Myrskyn tauottua kymmenottelijat juoksivat sateen kastelemalla radalla ja raikkaassa ilmassa hyvävauhtisen 400 metriä. Kärkikolmikko erottui selvästi ja lisäsi etumatkaa haastajiinsa.

Hassi voitti juoksemalla alle 50 sekunnin 49,93. Seuraaviksi sijoittuneet Juuso Toivonen ja Kattelus paransivat molemmat ennätyksiään tuloksiin 50,46 ja 51,22. Heikkinen voitti B-erän ajalla 52,25 ja nousi yhteispisteissä viidenneksi.

Tilanne 1. päivän jälkeen: 1) Hassi 3894, 2) Juuso Toivonen 3832, 3) Kattelus 3626, 4) Savolainen 3553, 5) Heikkinen 3547, 6) Ville Toivonen 3503, 7) Ylöstalo 3497, 8) Kokkonen 3386, 9) Lemmetyinen 3247, 10) Liskojärvi 3245.