Raitaselta jymyjuoksu: Tästä on hyvää jatkaa, Mäkelälle finaalipaikka: Mitalista taistellaan

Raitaselta jymyjuoksu: Tästä on hyvää jatkaa

KestävyysjuoksijaTopi Raitanen päätti lyhyen, mutta kesää ajatellen erittäin lupaavan hallikauden 3000 metrin ennätykseensä Glasgow´n EM-halleissa. Hän oli yhteisajoissa 13:s ajalla 7.55,71, jolla hän nousi kotimaan kaikkien aikojen tilaston kolmanneksi.

Raitasta paremmin matkan ovat suomalaisista hallissa juosseet vain Pekka Päivärinta ja Samuli Vasala ajoin 7.52,97 ja 7.54,07. Raitasen nopeammin on suomalainen juossut viimeksi 1997, kun Vasala viiletti Pariisissa ennätyksensä.

–Tästä on hyvä jatkaa, mutta liian tyytyväinen ei pidä olla, kun jatkopaikkaa ei tullut, Raitanen hymyili.

Viimeiseen finaalipaikkaan vaadittiin aikavertailusta 7.54,59. Jälkimmäinen alkuerä oli tuntuvasti hitaampi kuin Norjan Jakob Ingbrigtsenin voittama ensimmäinen erä, jossa Raitanen juoksi. Ingbrigtsen vei erän 19-vuotiaiden Euroopan halliennätysajalla 7.51,20 ja oli yksi kuudesta juoksijasta, jotka alittivat 7.52,00.

Toisen erän voitti britti Chris O´Hara ajalla 7.53,39. 

”Helkkarin paljon parempi tilanne”

Raitasen talven lyhyeen kilpailurupeamaan mahtui mainio 5 kilometrin tiejuoksu Armaghissa, Pohjois-Irlannissa, jonka hän voitti loistoajalla 13,43. Sen jälkeen syntyi 3000 metrin halliennätys 8.01,00 soolojuoksuna Helsingissä, ja nyt EM-halleissa samalla matkalla kunnon mukainen suoritus.

– Tilanne on nyt helkkarin paljon parempi kuin viime talvena. Vitosen ennätys parani vaikka kuinka paljon ja 3000 metrin ennätys on kymmenen sekuntia parempi kuin mitä juoksin viime kesänä ulkoradoilla, Raitanen sanoo.

Raitasen mukaan talven kisat olivat osa hänen valmentajansa Janne Ukonmaanahon toivetta harjaannuttaa suunnistustaustaista juoksijaansa kilpailijana erilaisissa tilanteissa. 

– Minulla ei kaiken kaikkiaan ole niin paljon kilpailuja takana. Nyt on myös keskitytty siihen, että pystyy talven harjoituskaudella juoksemaan kovempaa, Raitanen sanoo.

Edessä viiden viikon vuoristoleiri

Raitasen kuluvan vuoden tavoite on painaa päämatkan, eli 3000 metrin estejuoksun ennätys ”niin lähelle 8.20:tä kuin mahdollista”. Nyt ennätys on 8.28,48. Työ tuon tavoitteen saavuttamiseksi jatkuu pian viiden viikon vuoristoleirillä Yhdysvaltain Flagstaffissa.

– Kun tulen sieltä, juoksen yhden suunnistuskilpailun ja sen jälkeen keskitytään ratajuoksuun, Raitanen sanoi.

Glasgow´n juoksu sujui Raitaselta suunnitelman mukaan.

– Alussa hain paikkaa juoksun hänniltä ja sitten nousin vähän. Lopussa kovat olivat kovia, mutta omassakin juoksussa viimeinen 400 metriä tuli hyvin, Raitanen sanoi.


makela_kristiina.jpg

,

Mäkelä: 14 metriä huonollakin hypyllä

Kristiina Mäkelä loikki finaaliin Glasgow´n EM-hallien naisten kolmiloikan karsinnasta, vaikka ”jalat olivat löysän tuntuiset”. Mäkelä toinen hyppy kantoi 14,06 ja riitti karsinnassa seitsemänteen sijaan. Finaaliin meni kahdeksan hyppääjä.

– Tosi surkeita hyppyjä. Jalat tuntuivat löysiltä, eivätkä oikein ottaneet iskuja vastaan, mutta se kertoo oman tason noususta, kun pystyy hyppäämään 14 metriä tällaisillakin hypyillä, Mäkelä sanoi.

– Nyt täytyy käydä hypyt läpi valmentaja Tuomas Sallisen kanssa ja katsoa mitä tehdään sunnuntain finaalia ajatellen.

Mäkelä ponnisti ensimmäisellään 13,95, toisella 14,06 ja kolmas meni rikki. Kolmatta hyppyä ennen Mäkelä odotti pitkään hyppyvuoroa, kunnes kilpailun toimitsija tuli kertomaan, että tietokoneongelmien takia tulee viivytystä. Hän kehotti Mäkelä panemaan verryttelyasun päälle.

 – Tietokone jumissa, mutta näitä sattuu. Siinä oli sählinkiä korkeushypyn karsinnan kanssa, mutta sitten se saatiin sujumaan, Mäkelä sanoi.

Mäkelä viittasi miesten korkeushypyn karsintaan, jota hypättiin samaan aikaan, ja hyppääjät juoksivat vauhtia poikki kolmiloikan vauhtiradan, joten kilpailun toimitsijat joutuivat olemaan tarkkana, että kumpikin karsintakilpailu luisti jouheasti.

Kolmiloikan karsintakilpailussa kärkikolmikko Ukrainan Olha Saladuha, Portugalin Sanna Costa ja Kreikan Paraskevi Papahristou ylittivät karsintarajan 14,20 tuloksin 14,40, 14,28 ja 14,28. Sunnuntain finaalissa tarvitaan Mäkelän mukaan kärkisijoille 14,50:n tulos.

– Mitalista lähdetään taistelemaan, Mäkelä sanoi finaalista.