Raitanen voitti maastomestaruuden kilometrin kirillä – Nuortensarjalainen Blomqvist naisten mestari

Timanttiliigan Gatesheadin osakilpailun estejuoksuun kuntoaan virittelevä Helsingin Kisa-Veikkojen Topi Raitanen haki Joensuusta maastojuoksun SM-kilpailuista neljännen mestaruutensa.

Lahden Ahkeran Ossi Kekki veti kaksi ensimmäistä kilometriä vain Raitasen kyetessä seuraamaan. Raitanen jätti Kekin kyydistä kilometri ennen maalia ja saapui maaliin 11 sekuntia tätä aikaisemmin. Raitasen voittoaika 11.32 oli parempi kuin yhdessäkään hänen aikaisemmassa SM-kilpailussaan.

Yhteispelistä juoksun kärkikaksikko sopi etukäteen.

– Sovittiin, että autetaan toinen toista ja se meni oikein hyvin. Saatiin ykkös- ja kakkossijat juostua, Raitanen tuumi.

– Itse yritin tuossa lopussa ahistaa sen minkä pääsin. Ei kuitenkaan uskaltanut oikein enempää irroitella, kun tuntui vähän epämukavalle vatsanpuolella. Sain kuitenkin nousujohteisen vedon.

Raitanen avaa kesäkautensa 3000 metrin estejuoksussa Gatesheadissa 23. toukokuuta. Lähiajat hän jalostaa ratavirettä.

– Nyt on kaksi kovempaa ratatreeniä takana. Perjantaina on seuraava. Sen jälkeen vedetään vähän vauhtikestävyyttä väliin ja sitten kovemman ratatreenin kimppuun, Raitanen kuvasi kevään treeniä.

Kekin jalkavaiva ei kiusannut maastossa, Granbergille pronssi

Kekkiä on kiusannut vasemmassa jalassa oleva kontrollihäiriö. Joensuussa juoksu kuitenkin kulki.

– Se toimii paremmin maastossa. Täytyy toivoa, että se lähtisi nyt paremmin kulkemaan myös radalla, Kekki pohdiskeli.

Yhteistaktiikkaan Raitasen kanssa Kekki oli tyytyväinen.

– Se meni aika hyvin. Pystyin roikkumaan siinä Topin peesissä sen tärkeän kolmannen kilsan. Kun siinä ei tullut kuolemaa, pystyin rullailemaan mukana, Kekki sanoi.

Voittoa puolustanut Lahden Ahkeran Hannu Granberg oli kolmas 29 sekunnin päässä Raitasesta ennen Nivalan Urheilijoiden Miika Tenhusta ja HKV:n Panu Jantusta.

– Oli pieniä ongelmia. Olin kolme päivää juoksematta alkuviikosta, kun oikea pohje leikkasi kiinni treenissä. Perjantaina vasta päätin, että voisin juosta täällä. Siihen nähden meni hyvin, Granberg sanoi.

Lempäälän Kisan Santtu Heikkinen, 18, jätti nuorten sarjat väliin ja oli miesten kilpailun kuudes. Kotiradallaan juossut viime kesän Kalevan kisojen 5000 metrin voittaja Konsta Hämäläinen jäi nyt seitsemänneksi.

Nuortensarjalainen Blomqvist voitti naisten mestaruuden

Viime kesän loukkaantumistauolta palannut Pedersören Falkenin Nathalie Blomqvist ja vauvalomalta palannut Lahden Ahkeran Kristiina Mäki kävivät ankaran kaksinkamppailun naisten 4 kilometrin mestaruudesta.

Loppukirin voitti Blomqvist, 20, viiden sekunnin erolla Mäkeen ajalla 13.21.

-– Oli aika jännittävää koko matkan, kun Kristiina oli siellä takana, mutta minulla oli hyvä luotto itseeni ja tuntui hyvältä koko ajan, Blomqvist sanoi.

Blomqvist ja Mäki avasivat erittäin kovaa. Jo ensimmäisellä kilometrillä he ottivat 13 sekunnin etumatkan muihin juoksijoihin.

– Minun taktiikka oli vain, että kovaa alusta lähtien, Blomqvist sanoi.

– Ajattelin, että Kristiina on hyvässä kunnossa, kun hän tulee tänne kilpailemaan pitkän matkan takaa ja on ollut leirillä. Tämä oli tosi kova paluu häneltä, Blomqvist sanoi.

Blomqvist kuuluu vielä 22-vuotiaiden ikäluokkaan, mutta halusi kokeilla siipiään naisten sarjassa. Jo toissatalvena hän voitti naisten hallimestaruudet 800 ja 1500 metrillä.

SM-kilpailu jätti Blomqvistille hyvän tunteen jatkaa valmistautumista ratakauteen, jonka hän avaa Jyväskylässä kesäkuun alussa.

– Kisa kertoi, että olen mennyt eteenpäin ja tästä on hyvää jatkaa ratakaudella, Blomqvist sanoi.

Tokion olympiakisat Mäen tavoite – Tshekillä on oma tulosraja

Mäki synnytti lapsensa Kaapo-pojan neljä kuukautta sitten, mutta harjoittelu on sittemmin päässyt jatkumaan jo kovalla tasolla. Ennen SM-kilpailuja hän oli vuoristoleirillä Italiassa.

– Olen minä juossut SM-kilpailuissa huonomminkin. Saa nähdä, miten ensimmäinen ratakilpailu menee, Mäki totesi kunnostaan.

Mäen tavoite on kilpailla Tshekin joukkueessa Tokion MM-kilpailujen 1500 metrillä. Se tarkoittaa, että hänen olisi alitettava Tshekin oma tulosraja 4.11.00, vaikka paikka olympiakisoihin aukeaisi rankingin kautta ilman sitäkin.

– Luulen, että voisin pystyä juoksemaan alle 4.10:n jos kaikki menee hyvin. Mutten osaa sanoa, mitä raskaus tekee vartalolle, Mäki arvioi.

Kolmas oli Helsingin Kisa-Veikkojen Suvi Selvenius, joka on ulko- ja sisäradoilla saavuttanut yhteensä 42 naisten SM-mitalia, mutta voitti nyt 40-vuotiaana vasta ensimmäisen maastojuoksun SM-mitalinsa. Selvenius hävisi Blomqvistille 57 sekuntia.

Loppusuoralla neljänneksi nousi Koiviston Kipinän yllättäjä Satu Rautiainen, joka vuonna 2018 aloitti 30-vuotiaana urheilu-uransa uudelleen yli kymmenen vuoden tauon jälkeen.