Raitanen virittelee SM-maastoissa kisavirettä: ”Vetotreeneissä mennään veitsen terällä”

Raitanen virittelee SM-maastoissa kisavirettä: ”Vetotreeneissä mennään veitsen terällä”

Maastojuoksun SM-kisojen sunnuntainen 4 kilometrin kilpailu on Topi Raitaselle yksi kevään kovista harjoituksista matkalla ratakauteen. Kilpailu juostaan Kiipulan koulutuskeskuksen maastoissa Janakkalan Turengissa.

–Aika metsäinen ja mäkinen reitti. Ei nopein mahdollinen, mutta saadaan varmasti hyvä kilpailu aikaiseksi. Moni näyttäisi tuplaavan, eli juoksevan myös 12 kilometriä, mutta itse satsaan vain neljällä kilometrille, Raitanen sanoo.

Lyhyen, mutta onnistuneen hallikauden jälkeen Raitanen palasi perusharjoittelun pariin kevättalven vuoristoleirillä Arizonan Flagstaffissa. Leirin jälkeen hän piipahti Ruotsissa maistelemassa kilpailemista Tiomila-viestissä Helsingin Suunnistajien joukkueessa, joka oli 14:s.

– Leiri onnistui hyvin. Piti vain malttaa ja tehdä hyvä perusharjoitusjakso, vaikka mieli teki juosta kovaa, Raitanen tunnustaa.

Raitanen juoksi reilun kahden kilometrin korkeudessa merenpinnasta 165-175 kilometrin harjoitusviikkoja. Tarjolla oli hyvää treeniseuraa. Suomalaisjuoksijoiden ohella Raitanen harjoitteli muiden muassa Ruotsin Johan Rogestedtin ja Suldan Hassanin kanssa.

– Britti Andrew Buchartin kanssakin tein pari pidempää lenkkiä, Raitanen kertoo.

Ukonmaanaho valvoo vetotreenit Oulussa

Lähiviikkoina Raitasen ei tarvitse pidätellä treenivauhtia. SM-maastojen ja 18. toukokuuta juostavan Helsinki City 5 -tiejuoksun välissä hän virittelee ratajuoksukuntoaan valmentaja Janne Ukonmaanahon valvovan silmän alla Oulussa.

– SM-maastojen jälkeen edetään pikku hiljaa kovempiin vetotreeneihin. Niissä mennään veitsen terällä sen suhteen, että miten niistä palautuu. Viime vuoden tapaan Miika Tenhunen tulee mukaan yhteen esteharjoitukseen, Raitanen kertoo.

Kevään harjoittelua HKV:n juoksijan ei ole tarvinnut viime vuodesta rukata. Kesä toi 3000 metrin esteissä ja 1500 metrillä ennätykset 8.28,48 ja 3.41,88, ja talven hallikaudella 3000 metrin ennätys humahti lukemiin 7.55,71. Tiejuoksussa 5 kilometriä kulki 13.43:een.

– Aika lailla samoja asioita harjoituksissa on tehty kuin vuosi sitten. Vauhdit ovat totta kai kovempia, Raitanen sanoo.

Ratakausi alkaa toukokuun lopulla

Janakkalan SM-maastoissa Raitanen on 4 kilometrin suosikki. Voitto olisi hänelle uran kolmas maastojuoksun SM-mittelöistä. Ratajuoksukauden Raitanen aloittaa toukokuun lopulla 3000 metrin sileän kilpailulla Norjassa ja juoksee pian sen jälkeen ensimmäisen estekilpailunsa.

– Haluan kilpailla alkukesällä niin, että saan useamman startin alle ennen Paavo Nurmi Gamesia, Raitanen sanoo. Paavo Nurmen kisat ovat Turussa 11. kesäkuuta.

Raitanen uskoo, että valmius kilpailla on kevättalven harjoitusjakson jälkeen hyvä.

– Nyt ei tarvitse arvuutella, joko voi lähteä kilpailemaan, kun helmikuu kisat menivät niin hyvin ja veivät juoksua eteenpäin. Jos en olisi kilpaillut helmikuussa, tilanne voisi olla toinen.

Juha Kylänpään katsaus: Miltä näyttävät SM-maastot sarjoittain

SM-maastojen aikataulu

SM-maastojen nettisivut