Raitanen viimeisessä alkuerässä: ”Aika samoissa ollaan nyt, kuin ennen Tokiota” – Pulli: ”Pituushypyn arvokisakarsinta on aina kova paikka”

Topi Raitanen starttaa Eugenen MM-kilpailujen miesten 3000 metrin estejuoksuun perjantaina kolmesta alkuerästä viimeisessä erässä. Loppukilpailuun etenevät erien kolme parasta ja kuusi aikavertailusta, joten Raitasella pitäisi kentälle mennessään olla tiedossa aiempien erien tilanne.

– Tokion olympialaisissa juostiin varmaan historian kovimmat alkuerät ja olin siellä kolmen joukossa, joka lienee hyvin epätodennäköistä täällä. Varmaan ajoilla pitää aikojen perusteella päästä jatkoon, Raitanen ounasteli joukkueen mediatilaisuudessa.

– Ainakin ajattelen niin, että ennätys pitää juosta, että pääsee jatkoon. Hyvä tuuri, jos pääsen kolmen joukossa.

Raitasen erästä on luvassa tasainen, mutta se ei ole mitenkään poikkeuksellisen kova. Erän kärkinimiä ovat tällä kaudella 8.06,29 juossut Etiopian Hailemariyam Amare, 8.12,48 estematkan taittanut Intian Avinash Sable ja Yhdysvaltain kokenut Evan Jager.

Vuosi sitten Tokion olympiakisoissa Raitanen juoksi alkuerissä 8.19,17 ja oli finaalin kahdeksas ajalla 8.17,44. Nyt hän on kauden parhaalla ajallaan 8.19,34 MM-tilaston 24:s.

”Ei se harjoittelu ole ihan metsään mennyt”

MM-kuntonsa viimeistelyn Raitanen käynnisti hieman ennen juhannusta alkaneella korkeanpaikan leirillä Flagstaffissa, Arizonassa. Sieltä hän liittyi viikoksi Suomen joukkueen mukaan Creswellin leirille ennen saapumistaan Eugenen kisakylään.

– Matkaan mahtuu hyviä ja huonoja harjoituksia. Yritetään saada perjantaina hyvä juoksu. Kaikki eväät siihen on, Raitanen sanoo.

Arvionsa Raitanen perustaa siihen, että hän tekee vuosittain samoja harjoituksia, joista välittyy tieto omasta suorituskyvystä.

– Totta kai siinä on eroa, missä olosuhteissa ne ajat saadaan aikaan. Sitä on vaikea muistaa, mutta itse tykkään silti tehdä paljon samoja harjoituksia joka vuosi. Niistä tietää, missä kunnossa on ja mitä vauhtia pystyy kestämään. Se tuo realismia tekemiseen.

Mitä harjoitukset ovat MM-vireestä kertoneet?

– Aika samoissa ollaan nyt, kuin ennen Tokiota. Ei se harjoittelu ole ihan metsään mennyt, Raitanen veisteli pienen hymyn kera.

Pulli jahtaa MM-finaalia

Kristian Pulli tavoittelee toista perättäistä ulkoratojen arvokilpailujen finaalipaikkaa miesten pituushypyn karsinnassa perjantaina. Karsintaraja MM-finaaliin on 815.

– Hyvät olosuhteet lupailevat, että jatkoon pääsy menisi jopa yli kahdeksan metrin, mutta se on painetilanne kaikille. Arvokisoissa pituushypyn karsinta on aina kova paikka, Pulli sanoo.

Vuosi sitten olympiakisoissa Pulli ponnisti karsinnassa 796 ja meni finaaliin, jossa heltisi yhdeksäs sija 792 kantaneella hypyllä. Nyt kilpailuun valmistautuminen on ollut erilainen.

– Nyt tehtiin valmistautuminen fiksummin kuin ennen Tokion kisoja, jolloin vedettiin aika kovaa treeniä loppuun asti. Siellä ruuti jäi omasta mielestäni vähän piippuun. En saanut kilpailussa itsestäni parasta irti. Nyt on levätty enemmän, Pulli sanoo.

Kilpailusuma toi kaivattuja rankingpisteitä

Pulli ponnisti kesäkuun puolivälissä viikon sisään neljän kilpailun putken, joka alkoi kahdeksan metrin hypyllä Genèvessä. Kilpailusuma toi kaivattuja rankingpisteitä, mutta oli myös raju rasitus kropalle.

– Siinä tuli kisattua melkein enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Ihan mielenkiintoinen kokemus sinällään, vaikka alunperin ei ollut tarkoitus tehdä ihan sitä ihan tuolleen, Pulli sanoo.

– Kun sain siinä ensimmäisessä kilpailussa kohtuullisen hyvän tuloksen, kisakutsuja tuli kuin liukuhihnalta enkä saanut vanhoja peruttua. Mentiin noin ja sitten on valmistauduttu näihin geimeihin.

Viime päivien vire on Pullin mukaan ollut lupaava.

– Tiistaina tein viimeisen kovan harjoituksen, askelmerkkijuoksun. Se meni erittäin hyvin. Oma fiilis on, että se oli parasta, mitä olen koskaan ennen arvokisoja tehnyt askelmerkkijuoksun osalta.

Blomqvist: ”Haluaisin tosi kovasti juosta ennätyksen”

Nathalie Blomqvist juoksee naisten 1500 metrin alkuerissä perjantaina kolmannessa erässä.  Blomqvist on tänä vuonna juossut ennätyksekseen 4.10,25. Välieriin vaadittaneen kovempi aika.

– Haluaisin tosi kovasti juosta ennätyksen. Mutta alkueräjuoksuissa vauhti voi vaihdella eli kisa juostaan kiihtyvänä. Juuri sellaisia olen viime aikoina juossut, joten se voi sopia minulle ihan hyvin, Blomqvist sanoo.

– Lähden kyllä rohkeasti mukaan ja olen valmis, kun vauhti alkaa kiihtyä. Luulen, että minulla on rahkeita 4.07–4.08 -aikoihin.

Blomqvist aikoo myös pitää kiinni valmentajansa Tom Andtbackan neuvosta.

– Hän sanoi, että nauti ja opi paljon tästä kilpailusta. Ja onhan tämä minulle oppireissu. Nämä ovat kuitenkin minun ensimmäiset aikuisten arvokisani.

 

Eugenen MM-kilpailujen aikataulu ja starttilistat